Kawa, herbata, napoje energetyczne i inne źródła kofeiny mogą utrudniać zasypianie. Staraj się unikać spożywania ich co najmniej 4-6 godzin przed planowanym snem. Również alkohol, choć może wywoływać uczucie senności, w rzeczywistości może zaburzać jakość snu, powodując częstsze wybudzenia.
Dziewczyny i chlopaki potrzebuje Waszej rady. Gdzie i jaki kupic materac na lozko by sie sprawdzil na lata?
Ma byc dwuosobowy, raczej twardy i mysle o sprezynowo kieszeniowym ale jestem zuoelnie zielona w temacie. Na jaki przedzial cenowy sie nastawic?
(04-09-2024, 10:52)Parkowa napisał(a): [ -> ]Dziewczyny i chlopaki potrzebuje Waszej rady. Gdzie i jaki kupic materac na lozko by sie sprawdzil na lata?
Ma byc dwuosobowy, raczej twardy i mysle o sprezynowo kieszeniowym ale jestem zuoelnie zielona w temacie. Na jaki przedzial cenowy sie nastawic?
Ja niestety nie pomogę, ale Calour na pewno Ci odpowie
To na pewno, albo te dwa nowe profile. Też odpowiadają sobie
Dla mnie: spreżynowy kieszeniowy > piankowy. Przy kupnie sprężynowego warto wziąć pod uwagę ilość sprężyn na m2 (500 i więcej), średnicę sprężyn (mniejsze z reguły są wygodniejsze), skład pokrowca (naturalny lepszy), skład dodatkowej warstwy wierzchniej (między pokrowcem a sprężynami) oraz wysokość tej dodatkowej warstwy (4 cm i więcej). Sprężynowy jest też materacem o lepszej wentylacji niż piankowe/lateksowe; przy odpowiedniej pielęgnacji (ochraniacz, rotowanie materaca, obracanie na drugą stronę, wietrzenie, odkurzanie) wytrzymać (w dobrym stanie) powinien nawet 10-15 lat.
https://sleepinghouse.pl/174-materace-sp...we-160x200
Polecam kontakt ze sklepem, na miejscu znajdziesz wiele renomowanych marek i mogą pomóc w doborze materaca.
Przed zakupem materaca pojechałam do sklepu, który sprzedaje tylko materace, łóżka i inne akcesoria do spania. Nie wiem dokładnie jaki mam, ale wiedziałam że chcę taki, który dopasowuje się do ciała (tak jak poduszki ortopedyczne). Wypróbowałam kilka w sklepie i zamówiłam. Tylko nie wiem do końca co ma w środku. Za to wiem, że kosztował około 3000 zł. Jest fantastyczny, nie będę chciała innego. Ja kupowałam ze sklepu supersen.pl . Może będą mogli coś doradzić na odległość.