![]() |
|
SM w filmach - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Pozostałe (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-8.html) +--- Dział: Porozmawiajmy - nie tylko o SM (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-54.html) +--- Wątek: SM w filmach (/thread-1456.html) |
RE: SM w filmach - Beciaa05 - 28-06-2019 (28-06-2019, 08:52)Akinom napisał(a): Dokładnie, sprawny smowiec to żadna sensacja. A tak sępy napawają się czyimś nieszczęściem i mają temat niemalże za darmo. No to też racja. Mogliby zrobić chociaż raz reportaż i pokazać osobę sprawna, że z tym da się żyć. Wtedy może ludzie mieliby więcej informacji i wiedzy, że nie zawsze sm oznacza wózek. Ale chyba na to nie ma co liczyć, jak każdy reportaż pokazuje ta najgorszą stronę. RE: SM w filmach - Bubka - 28-06-2019 Racja! Staram się nie oglądać takich rzeczy, później mam doła i płakać się chce. RE: SM w filmach - agica - 28-06-2019 ja zawsze oglądałam i będę oglądać, mimo że mnie to też dotyczy i czasem się człowiek zdołuje, ale daje kopa w d., że czasem narzekam, a naprawdę inni mają gorzej. RE: SM w filmach - Miriam - 30-06-2019 (28-06-2019, 08:42)agica napisał(a):(28-06-2019, 08:37)Beciaa05 napisał(a):(28-06-2019, 08:10)agica napisał(a): mało optymistyczne reportaże, ale jeśli ktoś chciałby zobaczyć: Właśnie dlatego tak bardzo są potrzebne mądre kampanie o SM pokazujące drugą stronę medalu. Do mediów trafia odsetek skrajnych przypadków, agresywnej i szybko postępującej postaci choroby. Nic dziwnego, że odbiór chorych na SM w społeczeństwie jest później tak bardzo spaczony, nikt nie pokazuje w telewizji że obecnie zdecydowana większość pacjentów cieszy się łagodniejszym przebiegiem dzięki skutecznemu leczeniu, pracuje, uprawia sport, zakłada rodziny. RE: SM w filmach - Łucja - 30-06-2019 Ja wolę nie oglądać tego typu reportaży bo potem tylko doła łapię. RE: SM w filmach - agica - 23-08-2019 Wczoraj w sprawie dla reportera było o dziecku chorym na neuroblastomę. Po chemioterapii, autoprzeszczepie szpiku i radioterapii, chłopca czeka kosztowna immunoterapia przeciwciałami, która nie jest refundowana. Jeden z gości poruszył wątek sm, że jeszcze kila lat temu walczono, żeby były refundowane programy lekowe, bo było tak, że refundacja obejmowała 5lat leczenia, a później koniec ![]() Nigdy nie zagłębiałam się w historię programu, ale bardzo się cieszę, że mamy teraz taką sytuację, zawsze to dodaje komfortu psychicznego
SM w filmach - hela - 23-08-2019 Tak, to jest spory komfort psychiczny że nie musimy się martwić o to za co zs kilka lat kupimy leki np Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: SM w filmach - Akinom - 23-08-2019 Były jeszcze ograniczenia wiekowe. RE: SM w filmach - belanna - 23-08-2019 To było całkiem niedawno. Pamiętam, że w 2012 PTSR przygotował petycję z postulatem nieograniczonego czasowo leczenia w programie. Petycja pojawiła się też w internecie, pamiętam, że sama ją podpisywałam, choć nie bardzo wierzę w ideę i moc takich internetowych petycji. Nawiasem mówiąc, bardzo pouczająca była dyskusja, która się pod nią wywiązała, z bardzo jazgotliwą mniejszością przeciwników petycji gardłujących, że te wszystkie leki na SM to ściema i spisek Big Pharmy. Drugim argumentem krzykaczy było, że im te leki nie pomogły (co i nie dziwi, biorąc pod uwagę, że do wyboru był Betaferon i Copaone), więc po co mają je stosować inni i napełniać kabzę Pharmie. To były czasy, kiedy na topie altmedowym było CCSVI i to zdaniem tych tropicieli spisków należało refundować. Teraz pewnie by pyszczyli, że nie ma żadnego SM, tylko borelioza i żadne leki na SM nie są w związku z tym potrzebne. Takie to były czasy, drogie dzieci dostające teraz od ręki tecfiderę na czas nieokreślony
RE: SM w filmach - Akinom - 23-08-2019 Było tak. Zaczynajacy swój żywot z SM teraz mają lepiej, o ile życie z SM może być dobre. Mówiąc lepiej mam na myśli to, że są leki, jest do nich dostęp i w porę można to dziadostwo okiełznać. Kiedyś tak nie było i nawet nikt nie mówił o tym, że jak jest remisja to dobrze byłoby się wtedy zainteresować leczeniem. |