![]() |
|
Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Przeszczep komórek macierzystych (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-29.html) +--- Wątek: Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? (/thread-86.html) |
Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - hela - 13-12-2017 Super że tak się udało czasem zderzenie z naszą służbą zdrowia jest przykre, powodzenia![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - Wadera - 13-12-2017 Marika, gratuluję i życzę powodzenia u mnie minął już rok od przeszczepu a mój neurolog na ostatniej wizycie pogratulował mi najlepszej decyzji w chorobie. Tak jak wcześniej pisałam, u mnie niektóre zmiany całkowicie zniknęły na MRI, a neurologicznie mój stan jest idealny! Oby jak najdłużej trzymam za Ciebie kciuki z sąsiedniej Gdyni ![]() Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka RE: Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - mufa - 13-12-2017 Super gratuluję i dostania się i decyzji bo chyba to drugie trudniejsze Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - hela - 13-12-2017 Też tam myślę, ja nie miałabym odwagi chyba jeszcze ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - Monika - 13-12-2017 (13-12-2017, 16:50)Marika3333 napisał(a): Witam Was Cześć! Wspaniałe wieści! Gratuluję i będę trzymać kciuki za jak najlepszy wynik przeszczepu! ![]() Koniecznie dawaj znać jak przygotowania, jak się będziesz czuła na różnych etapach leczenia, a także po przeszczepie. Pewnie wielu osobom rozważającym przeszczep takie informacje pomogą w podjęciu decyzji o skorzystaniu z tej metody leczenia. RE: Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - Efka - 26-12-2017 (13-12-2017, 16:50)Marika3333 napisał(a): Witam WasJak wygląda kwalifikacja do przeszczepu ? Jakie trzeba spełniać warunki ?wymagania ? RE: Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - Efka - 03-01-2018 (13-12-2017, 16:50)Marika3333 napisał(a): Witam WasJakie trzeba spelniac warunki na kwalifikacji ?ilosc rzutów w ciagu roku ?leczenie nieskuteczne I Ii linia ? RE: Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - Marika3333 - 08-01-2018 (03-01-2018, 00:32)Efka napisał(a):(13-12-2017, 16:50)Marika3333 napisał(a): Witam Was właśnie wracam z Katowic, z kwalifikacji dostałam się! ? dziwne ale się cieszę najtrudniej było zdobyć skierowanie od neurologa do poradni hematologicznej, zwłaszcza ze jestem niecierpliwa i chciałam już teraz zaraz. A gdy chciałam się zapisać do neurologa po skierowanie to mówili mi ze najbliższy wolny termin jest w lipcu. No ale się udało wcześniej !Jakie trzeba spelniac warunki na kwalifikacji ?ilosc rzutów w ciagu roku ?leczenie nieskuteczne I Ii linia ? Witaj ![]() Jeśli chodzi o mnie to: Najtrudniejszy był pierwszy krok, czyli załatwienie sobie skierowania na kwalifikacje. Ponieważ nie możesz iść prywatnie do neurologa po takie skierowanie, trzeba zapisać się na nfz do neurologa, a wiadomo ze na nfz czeka się kilka miesięcy. Jak już masz skierowanie to dzwonisz do Katowic u umawiasz się na kwalifikacje. Tutaj czekałam jedynie 1,5 tygodnia. Na miejscu wszyscy bardzo mili : Najpierw wizyta u neurologa, przemiły człowiek! : Siedziałam w gabinecie z 50 minut, bez pospiechu. Rozległy wywiad, co i jak. Mi bardzo pomogła lista wszystkich dolegliwosci, którą spisałam wczesniej, aby o niczym nie zapomnieć : Przegląd wyników, które do tej pory miałam robione, rezonanse i tak dalej. Potem badanie neurologiczne. Potem musiałam chwilke poczekać na lekarza hematologa, który skonsultował się z neurologiem, zaprosili mnie do sali i powiedzieli, że się zakwalifikowałam : A jeśli chodzi o kryteria to chyba miałam szczęście, że akurat nie ma chętnych na przeszczep : Generalnie EDSS 0,5; jestem całkowicie samodzielna. Choruje od 4 lat i od tylu też jestem w programie. W listopadzie w kolejnym rezonansie wyszły nowe zmiany w mózgu, łącznie z aktywnymi. I po raz kolejny zmienili mi leki. (Zaczynałam od Betaferonu, potem Copaxone i teraaz Tecfidera). Wciągu tych 4 lat brak nowych rzutów (jedynie rzut przy diagnozie). Tylko, że ja np ostatnio czuję się mega zmęczona, plączą mi się słowa i jeszcze kilka innych rzeczy utrudniających życie :![]() Pozdrawiam
RE: Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - Justyna - 07-02-2018 Witam Jestem już po pierwszym etapie - separacji komórek macierzystych. Czy ktoś z Was w tym roku się wybiera na przeszczep? Wadera a Ty jak się czujesz na chwilę obecną? RE: Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował? - Justyna - 11-03-2018 Witam Czy wszyscy poumierali na tym forum? |