Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Betaferon - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Betaferon (/thread-180.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Wstrzykiwacz do Betaferonu - oddam - viking - 18-07-2020

Mam do oddania wstrzykiwacz do betaferonu Betaconnect (elektroniczny) oraz BetaJect Lite. (podróżny). Oba wstrzykiwacze są nowe, nieużywane. Oddaję ze względu na zmianę leku. Informację daję tutaj bo nie znalazłem innego bardziej odpowiadającego tematyce wątku.

RE: Betaferon - klaudia26 - 19-07-2020

A nie powinieneś oddać ich w szpitalu?
Ja wstrzykiwacze od copaxonu i remurelu oddawałam w szpitalu kiedy zmieniali mi lek na aubagio.

RE: Betaferon - belanna - 20-07-2020

Ja oddałam w szpitalu wstrzykiwacz do Copaxonu, którego nie użyłam ani razu, był fabrycznie zapakowany, a pielęgniarka wyrzuciła go do śmieci. Żałowałam, że nie oddałam komuś z forum...

RE: Betaferon - viking - 20-07-2020

(20-07-2020, 12:22)e-smka napisał(a): No ale chyba każdy kto dostaje lek do wstrzykiwania, dostaje wstrzykiwacz nie? To po co to trzymać?
Wstrzykiwacze po jakim czasie się psują. Ja przez siedem lat zużyłem dwa. W szpitalu nie chcą bo pudełko otwarte, mimo, że wstrzykiwacz nie używany.
PS. Na samym początku leczenia nie dostałem wstrzykiwaczy a tylko same zastrzyki. Nie wiem jak teraz ale jeszcze parę lat temu wstrzykiwacze to był towar deficytowy.

RE: Betaferon - viking - 21-07-2020

(21-07-2020, 08:03)e-smka napisał(a): A jak się zepsuje to nie dadzą nowego?
Teraz może dadzą, kiedyś były z tym problemy, trzeba było czekać 3 - 6 miesięcy. Teraz biorę tabletki więc nie jestem zorientowany jak to jest obecnie.

RE: Betaferon - MarcinS - 02-08-2020

Pierwszy kwartał na Betaferonie za mną. Objawy niepożądane śladowe i łagodne. Ot, czasem zabolą stawy, czasem stan podgorączkowy, ale nic, co by utrudniało funkcjonowanie, Zauważyłem jednak jeszcze jedną rzecz, a mianowicie spadek wagi. 10kg id rozpoczęcia przyjmowania leku. Nie wiem, czy to Betaferon tak "działa ubocznie" czy może to wynik zmiany żywienia w związku z leczeniem.  Huh

RE: Betaferon - viking - 20-08-2020

Brałem Betaferon przez prawie 8 lat i tylko raz schudłem parę kilo ale to było po zmianie sposobu żywienia. Jak wróciłem do starych  Duży uśmiech  nawyków to waga a i owszem zmieniała się ......... ale na plus.

RE: Betaferon - MarcinS - 27-08-2020

Ja też zmieniłem nawyki żywieniowe. Lekarka powiedziała, że wątroba będzie miała co robić z Betaferonem, ą że jest tylko jedna i musi starczyć do końca życia, to warto by było przejść na dietę lekkostrawną. Na razie takiej staram się mniej więcej trzymać.

RE: Betaferon - MarcinS - 22-04-2021

Pierwszy rok na Betaferonie zaliczony. Nowych/aktywnych zmian w MRI brak, nadania krwi i moczu ok. Kłucie się jeszcze mi nie zbrzydło, więc jadę z tym dalej.

RE: Betaferon - Karola1112 - 11-06-2021

Cześć, mam pytanie czy robiliście czasem przerwy w zastrzykach? 1 dzień czy więcej? Pozdrawiam ☺️