![]() |
|
Pytanie o orzeczenie - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Życie codzienne z SM (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-5.html) +--- Dział: Sprawy urzędowe (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-26.html) +--- Wątek: Pytanie o orzeczenie (/thread-238.html) |
Pytanie o orzeczenie - hela - 19-12-2018 Pewnie zależy to też od tego jakiego ma się pracodawcę, jakbym miała innego może też bym się zastanawiała nad stopniem umiarkowanym, w sumie to chciałam, odwołałam się i odrzucili to odwołanie, chciałam kartę parkingową, tak z wygody, a potem wytłumaczyłam sobie że bez karty więcej chodzę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Pytanie o orzeczenie - Natasza - 20-12-2018 Ja mam umiarkowany na 4 lata. Skrócony czas pracy do 7 h + 10 dni urlopu ekstra. Ostatnio nawet uzyskałam zwrot opłaty za studia z programu Aktywny Samorząd plus extra na materiały do nauki. Jeżeli chodzi o sanatorium to z umiarkowanym stopniem z pefron to słabo (głównie jadą ze znacznym - mało funduszy). Karty nie mam ale nie potrzebuje RE: Pytanie o orzeczenie - WorkBorg - 20-12-2018 Ja mam lekki, przy czym - chcę mieć pootwieraną całą kartotekę w razie zmian w przyszłości. Zachęcam do przejścia przez ten proces. RE: Pytanie o orzeczenie - Akinom - 21-12-2018 Dobrze mówisz. Nie wiadomo co będzie kiedyś. Oby nic, ale warto się mimo wszystko "zabezpieczyć". RE: Pytanie o orzeczenie - klaudia26 - 23-12-2018 Ja mam umiarkowany stopień. Też nie mam karty choć chciałbym mieć ale to bardziej z tego względu że jednak z trójką dzieci byłoby mi łatwiej parkujac bliżej... Nie pracuje więc nie korzystam na razie z przywilejów w pracy. Ale tak jak Natasza pisała korzystam z programu aktywny samorząd oraz dostaje stypendium z uczelni. Poza tym kilka razy skorzystałam ze zniżek za bilety wstępu w różnych miejscach. A jeśli chodzi o zasiłek to należy się on jeśli niepełnosprawność pojawi sie przed 21 rokiem życia. Ja miesiąc przed diagnozą skończyłam 21 lat więc mi się już nie należał. RE: Pytanie o orzeczenie - asia_mys - 27-12-2018 Pocztą dzisiaj dostałam pismo o orzeczeniu. Dostałam umiarkowany do 31.12.2021r. Bez karty parkingowe. Ps. POMOCY jaki jest kolejny mój krok po dostaniu orzeczenia??? Muszę składać pismo o wydanie legitymacji czy nie. RE: Pytanie o orzeczenie - Blanka - 27-12-2018 Jak pracujesz to pokaz je pracodawcy bedziesz pracowala krocej i skorzystasz z innych przywilejow. Do tego legitymacji nie potrzebujesz, bedzie Ci ona potrzebna np na basenie zeby dostac zniżkę. Zeby dostac legitymacje skladasz wniosek ze zdjeciem mozesz wydrukiwac ze strony podpisac i wyslac poczta. Odbierzesz osobiście chyba ze sie cos zmienilo w ost. czasie. RE: Pytanie o orzeczenie - zyga - 28-12-2018 Właśnie pielęgniarka mówiła mi żebym sobie orzeczenie załatwił w urzędzie że mam przewlekłą chorobę i skorzystam między innymi z tego że nie będą mnie mogli zwolnić. Chociaż i tak żałuję że powiedziałem ze jestem chory, firma jest mała i słyszę tylko plotki na mój temat... na szczęście nauczyłem się to olewac... RE: Pytanie o orzeczenie - agica - 28-12-2018 U mnie też dużo osób wie o chorobie, teraz pozostali dowiedzą się, bo złożyłam ostatnio orzeczenie i będą ciekawi dlaczego wychodzę wcześniej. Ja do tego podchodzę inaczej, dla mnie orzeczenie to tylko papier, tak naprawdę wszystko zaczyna się w naszej głowie. Najważniejsze żeby się nie poddawać. A chwile kiedy osoby zdrowe i młode narzekają traktuję jako dobry żart i śmieję się pod nosem. RE: Pytanie o orzeczenie - hela - 28-12-2018 (28-12-2018, 03:14)zyga napisał(a): Właśnie pielęgniarka mówiła mi żebym sobie orzeczenie załatwił w urzędzie że mam przewlekłą chorobę i skorzystam między innymi z tego że nie będą mnie mogli zwolnić. Chociaż i tak żałuję że powiedziałem ze jestem chory, firma jest mała i słyszę tylko plotki na mój temat... na szczęście nauczyłem się to olewac... Dlaczego nie będą mogli Cię zwolnić? pierwsze słyszę Z portalu niepełnosprawni.pl : "Czy niepełnosprawność chroni przed wypowiedzeniem? „Jestem osobą z orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym, od pięciu lat pracuję na umowę na czas nieokreślony na pełen etat w placówce budżetowej. W najbliższym czasie planowane są zwolnienia pracowników, spowodowane oszczędnościami. Czy w związku z moją niepełnosprawnością przysługuje mi jakaś ochrona lub inne przywileje?” Posiadanie orzeczenia o niepełnosprawności w żaden sposób nie wpływa na ochronę pracownika przed wypowiedzeniem umowy o pracę. Zastosowanie mają więc przepisy ogólne o wypowiedzeniu, zawarte w Kodeksie pracy. Co jednak bardzo ważne, niepełnosprawność nie może być przyczyną zwolnienia z pracy." |