Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

Tecfidera - hela - 24-07-2018

Hej, tec nie może aktywować wirusa jc, i sądzę że jest bardzo bezpiecznym lekiem, sama biorę rok i czuję się dobrze, czasem są jakieś pogorszenia, ale po roku nie mam żadnych nowych lub aktywnych zmian i wyniki badań w porządku. Czemu lekarz proponuje Ci leki II linii zamiast zmienić, na coś innego, choćby na tec, która jest obecnie chyba najnowszym lekiem? Jak się w ogóle czujesz?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Tecfidera - punk25 - 24-07-2018

Pierwszy rzut w tym roku miałem zapalenie nerwu drugi na nogi i ten znowu podobny do drugiego ale lżejszy. Ogólnie nie mogę narzekać jeszcze 3 tyg. temu grałem w piłkę nożną. Na copaxone nie miałem rzutów przez 4 lata tylko teraz mi się trafiły 3 w krótkim czasie. Chodzę praktycznie normalnie tylko trochę dziwne nogi, bola , pieką, i męczyły się szybciej ale po 3 dniach już więcej sił na razie bez solu.

Tecfidera - hela - 25-07-2018

A w ogóle miałeś już jakieś inne leki?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Tecfidera - mufa - 25-07-2018

Może spróbuj jeszcze Tecfidery bo w razie czego masz jeszcze jakieś pole. A tak jak już zaczniesz II linię to gdyby coś się działo to już nie mają na co zmienić. Takie jest moje zdanie

RE: Tecfidera - punk25 - 25-07-2018

Wcześniej brałem interferon ,ale żałuję bo rozwalił mi tarczycę i zmieniono na copaxone. Ja nie chcę leków 2 lini. Bo trochę dużo skutków ubocznych.

RE: Tecfidera - hela - 25-07-2018

To pytaj lekarza o tecfideręUśmiech i będzie dobrzeUśmiech

RE: Tecfidera - kamil - 25-07-2018

U mnie wczoraj kolejna wizyta, kolejne wyniki badań i kolejne 3 opakowania Tecfidery w domu.
Limfocyty powoli spadają, 2018-02: 1.83, 2018-04: 1.8, 2018-07: 1.73, więc powoli zbliżam się do dolnej granicy zakresu referencyjnego.
8.5 miesiąca od początku minęło, raczej odkąd zaczęła działać 0 problemów.
A na początku października rezonans po roku (a dokładnie 11 miesiącach) leczenia  Śpiący

RE: Tecfidera - hela - 25-07-2018

PowodzeniaUśmiech ja mam limfocyty po roku 1.0 także Twoje są na całkiem przyzwoitym poziomie

RE: Tecfidera - Anka - 25-07-2018

(25-07-2018, 13:51)hela napisał(a): PowodzeniaUśmiech ja mam limfocyty po roku 1.0 także Twoje są na całkiem przyzwoitym poziomie

A ja jestem ciekawa co mi wyjdzie sierpien/ wrzesien w rocznym mri. No i niedlugo bede miec badania krwi i moczu po tym jak zmienili mi Betaferon na Tecfidere. Napisze wam ze tak dobrze znosze leczenie - w koncu! Ze nie mysle nawet o tym co pokażą badania.

RE: Tecfidera - mufa - 26-07-2018

Ja już nawet nie myślę co mi tam wyjdzie niby O i tak niczego nie zmienia. Na początku jak wypadlam z norm to się mega stresowalam a teraz wszystko na lajcie