Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Teryflunomid (Aubagio) - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Teryflunomid (Aubagio) (/thread-743.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

RE: Teryflunomid (Aubagio) - agica - 02-12-2019

Hej, tak zdecydowanie w trakcie posiłku to najlepszy sposób łykania.
Jak mnie zaczyna boleć gardło, a bardzo nie lubię tego uczucia, więc płuczę roztworem soli kuchennej, jest ulga ale trzeba nawilżać wtedy robię inhalacje z majeranku, gotuję w garnku i kilka minut wdycham pod ręcznikiem

RE: Teryflunomid (Aubagio) - skrzat100 - 02-12-2019

(29-11-2019, 13:23)e-smka napisał(a): Aubagio biorę od 10.10.2019., a od 11.11.2019 mam ciągle jakieś jazdy żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, gazy i biegunki. W międzyczasie byłam też przeziębiona - zapalenie zatok, kaszel, osłabienie, poty. Kaszel trochę jeszcze mi został. Wszystkie te objawy są w ulotce Aubagio jako objawy uboczne, więc......... myślę sobie myślę... dziś idę do prywatnej neurolog, a za tydzień na wizytę w programie. Powiem im o tym i zobaczę co oni na to.

W moim przypadku biegunki, luźne stolce, tłuszczowe, gazy wzdęcia i niestrawność są przez cały czas podczas stosowania Aubagio. Żaden gastrolog nie potrafi mi pomóc Smutny  na poprawę funkcji jelitowych dostałem Colostrum, intesta, tribux i probiotyk vivomixx, oraz od psychiatry pramolan i promazin. Niestety Aubagio chyba wygrywa...

RE: Teryflunomid (Aubagio) - belanna - 02-12-2019

E-smka

u mnie "jazdy żołądkowo-jelitowe" zaczęły się po ok. miesiącu zażywania Aubagio i trwały przez ok. kolejne 3 miesiące, ale potem ustąpiły i mam spokój. Aubagio biorę od połowy 2018 roku. Tak więc na razie bym nie panikowała, tylko spokojnie czekała.
Kaszel oczywiście może być od zgagi. IPP czyli inhibitor pompy protonowej nie obciąża aż tak dramatycznie wątroby. Zdarzało mi się brać tego typu leki podczas leczenia SM, i Aubagio, i innymi lekami, nie wpłynęło to negatywnie na wyniki prób wątrobowych. Nie dajmy się zwariować. Te leki przynoszą ulgę, a skutki uboczne nie są takie straszne. Stosunek korzyści do strat jest moim zdaniem oczywisty. Nie warto się męczyć. Poza tym dostałaś ten lek od lekarki, która wiedziała, że zażywasz Aubagio. Może warto założyć, że wiedziała, co robi?

Skrzat

Próbowałeś namówić lekarza do zmiany leku. Aubagio ewidentnie Ci nie służy Smutny

RE: Teryflunomid (Aubagio) - skrzat100 - 02-12-2019

(02-12-2019, 15:57)e-smka napisał(a):
(02-12-2019, 15:25)belanna napisał(a): Skrzat
Próbowałeś namówić lekarza do zmiany leku. Aubagio ewidentnie Ci nie służy Smutny

Dokładnie to samo pomyślałam..

Lekarz neurolog twierdzi, że moje dolegliwości nie są od Aubagio i dlatego nie widzi powodu do zmiany leku. Z drugiej strony gastrolog nie widzi u mnie choroby organicznej ;/ Ps. IPP wcale takie zdrowe nie jest bo pozwala rozwijać się złej florze bakteryjnej która i tak ma ciężko po chemii z Aubagio.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - klaudia26 - 03-12-2019

Skrzat myślę że powinieneś jeszcze raz porozmawiać z lekarzem o zmianie leku... Skoro gastrolog nie widzi u ciebie żadnych problemów to przecież skądś muszą się one brać.
Ja nie mam żadnych tego typu skutków ubocznych.
E-smka ja brałam IPP i było ok. Wyniki też mam w normie. Ale ja nie mam żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego a tabletki nie biorę po posiłku.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - skrzat100 - 03-12-2019

(03-12-2019, 11:20)klaudia26 napisał(a): Skrzat myślę że powinieneś jeszcze raz porozmawiać z lekarzem o zmianie leku... Skoro gastrolog nie widzi u ciebie żadnych problemów to przecież skądś muszą się one brać.
Ja nie mam żadnych tego typu skutków ubocznych.
E-smka ja brałam IPP i było ok. Wyniki też mam w normie. Ale ja nie mam żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego a tabletki nie biorę po posiłku.

Nie ma szans na zmianę leku. Zresztą zmiana na jaki? interferony już nie działają, a tecfidera daje jeszcze większe skutku uboczne jeśli chodzi o układ pokarmowy.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - Anka - 03-12-2019

Skrzat nie koniecznie
Nie kazdy ma problem z ukladem pokarmowym po Tec
Oczywiscie sa osoby ktore odczuwaja te skutki uboczne ale nie kazdy

RE: Teryflunomid (Aubagio) - fruu - 04-12-2019

A ja właśnie się dowiedziałem, że nie ma sensu, bym jechał dzisiaj po odbiór Aubagio, gdyż go do szpitala nie dowieźli. I nie wiadomo czy w przyszłym tyg też będzie, bo jest jakiś problem. A leku starczy mi do końca tego tygodnia :-(

RE: Teryflunomid (Aubagio) - fruu - 04-12-2019

(04-12-2019, 09:51)e-smka napisał(a): Zaczęłam od soboty brać Aubagio zaraz po kolacji, chwile było jakby lepiej, ale już dziś miałam od rana biegunkę
W pracy muszę siedzieć 8 h a dupka mnie mega boli Smutny
Jutro jadę na wizytę do programu i będę z nimi gadać o tym wszystkim.

(04-12-2019, 09:46)fruu napisał(a): A ja właśnie się dowiedziałem, że nie ma sensu, bym jechał dzisiaj po odbiór Aubagio, gdyż go do szpitala nie dowieźli. I nie wiadomo czy w przyszłym tyg też będzie, bo jest jakiś problem. A leku starczy mi do końca tego tygodnia :-(

No to ładna lipa!

A próbowałaś brać jakieś osłonowe? Ja podczas ostatniego nawrotu biegunki (a mam je dosyć regularnie co 2 tyg i trwające co najmniej tydzień) brałem osłonowy (za radą neurolog) Bactilac SF i było lepiej niż zazwyczaj. Do tego u mnie pomaga stoperan, który biorę jeśli wiem, że będę miał problemy z dotarciem do toalety.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - Anka - 04-12-2019

Kazdy odczuwa jakies skutki uboczne leku
Kazdy lek daje inne skutki i kazdy pacjent odczuwa je mniej lub bardzie j lub wcale
Ja mam od 15 r zycia zespol jelita drazliwego- silny
Jak jem regularnie to mi Tec nie powoduje zadnych dolegliwosci
Choc odkad biore tec milam juz zapalenie watroby, zoladka i worczeka zolciowego
Ostatnio nie czuje glodu jem mniej i odczuwam bole
Wiem ze to przez to ze jem za malo ale jak staram sie zjesc wiecej mam mdlosci
Mam tak okresowo- nie wiem czy to sm czy nie sm ale czasem moglabym w ogole nie jesc

Dlatego wazne jest zeby kazdy pod siebie bral leczenie takim lekiem ktory uwaza ze bedzie dla niego najlepszy i da najmniej skutkow ubocznych

Ja mam porownanie Betaferon a Tecfidera i plakalalabym jakbym miala wrocic do Betaferonu
Znam osoby ktore go chwala i za chusteczke nie zmieniliby na Tec