![]() |
|
Kesimpta (ofatumumab) - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Kesimpta (ofatumumab) (/thread-3211.html) |
Kesimpta - Oriana - 11-04-2023 Hej, bierzecie kesimpte na noc czy normalnie w ciągu dnia ? Jestem po pierwszej dawcę ,dzień i noc do najprzyjemniejszych nie należały . Ból głowy , dreszcze , ból mięśni całego ciała i zastanawiam się czy na noc sie tego po prostu nie prześpi bardziej . Kiedy brałam interferon to właśnie tak mi lekarz zalecał. Pozdrawiam RE: Kesimpta (ofatumumab) - Serenite - 11-04-2023 Hej, jestem pod drugiej dawce Kesimpty, to mój pierwszy lek , jaki biorę (diagnoza była w październiku). Po pierwszej dawce miałam po kilku godzinach silne dreszcze, gorączkę i niedowład lewej ręki i nogi, a wczoraj wzięłam drugą (pół godziny przed wkłuciem wzięłam paracetamol) i żadnych objawów nie zauważyłam. Po pierwszej dawce poczułam się lepiej - prawie od razu lepiej chodziłam i wchodziłam po schodach, po drugiej już nie ma tego efektu wow, ale też ja źle reaguję na zmiany pogody, zwłaszcza niże, a dziś popadało. Zobaczymy po trzeciej dawce. Samo podawanie leku to łatwizna. RE: Kesimpta - Gocha - 12-04-2023 (11-04-2023, 20:52)Oriana napisał(a): Hej, bierzecie kesimpte na noc czy normalnie w ciągu dnia ? Jestem po pierwszej dawcę ,dzień i noc do najprzyjemniejszych nie należały . Ból głowy , dreszcze , ból mięśni całego ciała i zastanawiam się czy na noc sie tego po prostu nie prześpi bardziej . Kiedy brałam interferon to właśnie tak mi lekarz zalecał.Hej,ja jestem po 4 dawkach i najgorzej wspominam dwie pierwsze(po pierwszym ból głowy przez tydzień a potem tylko lepiej bez bólu i jakichkolwiek innych objawów).Bralam popołudniu żeby ewentualnie coś działo się na noc. Myślę, że z każdym kolejnym zastrzykiem będzie lepiej i godzina nie będzie miała znaczenia. Pozdrawiam, powodzenia RE: Kesimpta (ofatumumab) - BartG - 12-04-2023 Cześć Wszystkim, jestem tutaj totalnie nowy, wspaniałą wiadomość otrzymałem w grudniu zeszłego roku ale zapowiadało się na to dobre 5 lat. Na ten moment straciłem "tylko" większość widzenia w lewym oku około 4 lat temu, poza tym nie sądzę abym miał inne objawy, chociaż od czasu diagnozy dopatruje się ich wszędzie. Niedługo ( oczywiście czekam na start programu ) będę też użytkownikiem Kesimpty. Jak to wygląda jeżeli chodzi o ten lek, czy komuś kto już korzystał w jakimś stopniu poprawił się wzrok? Ma to być mój pierwszy lek i nie mam pojęcia czego oczekiwać. Z góry dzięki i witajcie SMSki
RE: Kesimpta (ofatumumab) - Orchidea ponownie - 12-04-2023 Ja jutro idę na pierwszą dawkę. Tak chciałam ten lek a teraz boję się bardzo. RE: Kesimpta (ofatumumab) - Orchidea ponownie - 13-04-2023 Pierwsza dawka za mną. Zobaczymy jak będzie. Zestaw mam przygotowany.Nastepne dawki w domu. RE: Kesimpta (ofatumumab) - nadziejka - 13-04-2023 (13-04-2023, 12:45)Orchidea ponownie napisał(a): Pierwsza dawka za mną. Zobaczymy jak będzie. Zestaw mam przygotowany.Nastepne dawki w domu. No i super ❤️ trzymam kciuki, żeby było ok, organizm się przyzwyczai. Ja teraz już robię miesięczne, następna w maju. RE: Kesimpta (ofatumumab) - Orchidea ponownie - 13-04-2023 (13-04-2023, 13:15)nadziejka napisał(a):(13-04-2023, 12:45)Orchidea ponownie napisał(a): Pierwsza dawka za mną. Zobaczymy jak będzie. Zestaw mam przygotowany.Nastepne dawki w domu. RE: Kesimpta (ofatumumab) - mswinter - 13-04-2023 Super! Pewnie zależy to od placówki - mi mówili że dopiero tą miesięczną dawkę otrzymam "na wynos".
RE: Kesimpta (ofatumumab) - wyrwi - 13-04-2023 (12-04-2023, 12:06)Orchidea ponownie napisał(a): Ja jutro idę na pierwszą dawkę. Tak chciałam ten lek a teraz boję się bardzo. Ja biorę Kesimptę od Sierpnia 2022 i tylko za pierwszym podaniem się rozchorowałem (jeden dzień), ale to tylko tyle. Każde następne podanie do tej pory to dla mnie normalny zastrzyk. Także chyba nie ma co się zamartwiać. btw. leczysz się w Polsce? Pytam bo zastanawiam się nad tymczasowym powrotem z zagranicy, a chciałbym kontynuować leczenie tym lekiem. |