![]() |
|
Pytanie o orzeczenie - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Życie codzienne z SM (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-5.html) +--- Dział: Sprawy urzędowe (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-26.html) +--- Wątek: Pytanie o orzeczenie (/thread-238.html) |
RE: Pytanie o orzeczenie - speculum - 14-04-2019 Cytuję: "W Polsce mamy: orzekanie do celów rentowych (ZUS, KRUS, branżowe: wojsko, policja) ZUS orzeka o niezdolności do pracy. Za niezdolną do pracy uważa się osobę, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania tej zdolności po przekwalifikowaniu się. W ZUS wydawane są orzeczenia o: całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji, jeśli stwierdza się naruszenie sprawności organizmu w stopniu powodującym konieczność stałej lub długotrwałej opieki i pomocy innej osoby w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych, całkowitej niezdolności do pracy, jeżeli osoba utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, częściowej niezdolności do pracy, jeśli osoba utraciła - w znacznym stopniu - zdolność do pracy zgodnej z posiadanym przez nią poziomem kwalifikacji. orzekanie do celów pozarentowych (Miejskie/Powiatowe Zespoły Orzekania o Niepełnosprawności) Miejskie lub powiatowe zespoły orzekania o niepełnosprawności (MZON/PZON) wydają osobom powyżej 16. roku życia orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Ustalane są trzy stopnie: znaczny, umiarkowany, lekki. Oba orzeczenia wydawane są na podstawie różnych ustaw i do różnych celów. Można mieć dwa orzeczenia, co w wielu wypadkach jest korzystne. Czasami bywa tak, że orzeczenie do celów rentowych jest niższe (np. częściowa niezdolność do pracy) a to wydane do celów pozarentowych jest wyższe (np. stopień umiarkowany). W takiej sytuacji osoba korzysta z ulg i uprawnień przysługujących osobie z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności, natomiast dla ZUS jest osobą częściowo niezdolną do pracy." http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/176533 RE: Pytanie o orzeczenie - sloneczko25 - 14-04-2019 W ZUSie niedawno byłam i lekarka wie, że lepiej mi będzie w pracy. RE: Pytanie o orzeczenie - mufa - 14-04-2019 Słoneczko oni dla dziecka się starali. RE: Pytanie o orzeczenie - speculum - 24-05-2019 Odebralam orzeczenie: stopien lekki na 5 lat
RE: Pytanie o orzeczenie - hela - 24-05-2019 Ja mam lekki na stałe, chciałam umiarkowany i kartę parkingową, do lekkiego się nie należy niestety. RE: Pytanie o orzeczenie - agica - 24-05-2019 (24-05-2019, 11:01)speculum napisał(a): Odebralam orzeczenie: stopien lekki na 5 lat nigdy nie zrozumiem tych komisji. mój bratanek jest na wózku i dostał na rok orzeczenie
RE: Pytanie o orzeczenie - speculum - 24-05-2019 (24-05-2019, 11:15)hela napisał(a): Ja mam lekki na stałe, chciałam umiarkowany i kartę parkingową, do lekkiego się nie należy niestety. Miałam podobne nadzieje, kartę tylko do wyjątkowego użytku w gorszym czasie, ale i tak mi to odpowiada. Chyba jednak wolę być jak najbardziej sprawna, mimo wszystko. ![]() Jesteś chyba jedyną osobą na forum z orzeczeniem na stałe ![]() (24-05-2019, 12:06)agica napisał(a):(24-05-2019, 11:01)speculum napisał(a): Odebralam orzeczenie: stopien lekki na 5 lat Ot ciekawostka....
RE: Pytanie o orzeczenie - agica - 24-05-2019 (24-05-2019, 12:06)speculum napisał(a):po przepuklinie oponowo rdzeniowej(24-05-2019, 11:15)hela napisał(a): Ja mam lekki na stałe, chciałam umiarkowany i kartę parkingową, do lekkiego się nie należy niestety. RE: Pytanie o orzeczenie - sloneczko25 - 24-05-2019 Komisja niestety orzeka po swoim widzimisię chyba Pierwszego orzeczenia jak widać z zasady nie dają na stałe. U nas pierwsze jest na 2 lata. Kolejne na 5 i po nim możesz dostać na stałe. Hela a od kiedy masz ten lekki stopień. Kartę parkingową niestety już teraz strasznie ciężko dostać. Pytanie o orzeczenie - hela - 24-05-2019 Od 2017 od października chyba, to moje pierwsze orzeczenie, bardzo niemiła pani dr widać chciała mnie mieć z głowy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |