Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

RE: Tecfidera - Anka86 - 27-12-2016

???

O jakim polecaniu alko piszesz?! O matko 

Napisałam tylko, że wolę DRINKI i to jeszcze z przymrużeniem oka -> Oczko
W stylu "Haha, też lubię alko, ale wolę drinki z wódką Uśmiech Uśmiech Uśmiech "

Jakim cudem zostało to odebrane jako... atak?! SERIO?!?!
Taki tekst: "wolę drinki" TRZYMAJCIE MNIE

Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

RE: Tecfidera - Yazon - 27-12-2016

(27-12-2016, 20:30)Anka86 napisał(a): ???

O jakim polecaniu alko piszesz?! O matko 

Napisałam tylko, że wolę DRINKI i to jeszcze z przymrużeniem oka -> Oczko
W stylu "Haha, też lubię alko, ale wolę drinki z wódką Uśmiech Uśmiech Uśmiech "

Jakim cudem zostało to odebrane jako... atak?! SERIO?!?!
Taki tekst: "wolę drinki" TRZYMAJCIE MNIE

Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Nie odebrałem tego co napisałas jako "atak" jedynie nie chcialem zostać źle zrozumianym!!! Poza tym ok.
Pozdrawiam!

RE: Tecfidera - sloneczko25 - 27-12-2016

Yazon nie milcz bo ja chętnie czytam doświadczenia innych Oczko
Anka86 przygotowanie 2 kanapek to chyba nie aż taki problem Oczko
Co prawda musisz wyczaić czy coś takiego np Ci wystarczy bo u mnie ok. Zjadam kanapkę, tabletka i druga kanapka.
Ja jestem pod wrażeniem, że za zastrzykami tęsknisz ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. A człowiek to taka zdolna bestia co do wszystkiego się przyzwyczai Oczko

RE: Tecfidera - Anka86 - 28-12-2016

Yazon- ok, ale wciąz nie rozumiem jak mogłabym to zrozumieć jako "namawianie" mnie na whisky... Ja podobnie jak i Ty wyraziłam swoją opinię- Ty lubisz whisky a ja z kolei wolę czystą Oczko Oczko Oczko 

Słoneczko- pewnie tak jak piszesz, kwestia przyzwyczajenia Uśmiech
Rebif brałam 8 lat, zdarzało się, że pomijałam i nic się nie działo.

Zrobienie 2 kanapek oczywiście nie jest problemem...

Czytałam o Tec, że jak się pominie to różne są potem skutki zdrowotne pominięcia. Piszę to na podstawie opinii innych ludzi z zagranicznego forum, którzy biorą Tecfiderę latami.

Aha i najważniejsze- niestety ale wraz z SM przyplątała się nerwica lękowa i różne epizody problemów z połykaniem na tle nerwowym.
Nienawidzę połykać tabletek. Niestety, ale mam taką fobię.

Pozdrawiam Uśmiech

RE: Tecfidera - Yazon - 28-12-2016

(28-12-2016, 00:27)Anka86 napisał(a): Yazon- ok, ale wciąz nie rozumiem jak mogłabym to zrozumieć jako "namawianie" mnie na whisky... Ja podobnie jak i Ty wyraziłam swoją opinię- Ty lubisz whisky a ja z kolei wolę czystą Oczko Oczko Oczko 

Słoneczko- pewnie tak jak piszesz, kwestia przyzwyczajenia Uśmiech
Rebif brałam 8 lat, zdarzało się, że pomijałam i nic się nie działo.

Zrobienie 2 kanapek oczywiście nie jest problemem...

Czytałam o Tec, że jak się pominie to różne są potem skutki zdrowotne pominięcia. Piszę to na podstawie opinii innych ludzi z zagranicznego forum, którzy biorą Tecfiderę latami.

Aha i najważniejsze- niestety ale wraz z SM przyplątała się nerwica lękowa i różne epizody problemów z połykaniem na tle nerwowym.
Nienawidzę połykać tabletek. Niestety, ale mam taką fobię.

Pozdrawiam Uśmiech
To teraz Ja mam pytanie!
 O jakich skutkach pominięcia tabletki czytałaś? I skąd taka informacja, podaj  źródło, proszę, jeśli możesz.
 Na ulotce info. dodanej do leku nic negatywnego na temat pominięcia  nie ma!
Pozdrawiam

Tak jak napisałam powyżej- opinia ludzi z zagranicznego forum a konkretnie strona/grupa zamknięta na Facebooku. Osoby, z którymi rozmawiałam do tej pory to głównie Amerykanie Uśmiech

Może akurat oni mieli taki przygody?

Pozdrawiam

RE: Tecfidera - mufa - 28-12-2016

(28-12-2016, 12:23)Anka86 napisał(a): Tak jak napisałam powyżej- opinia ludzi z zagranicznego forum a konkretnie strona/grupa zamknięta na Facebooku. Osoby, z którymi rozmawiałam do tej pory to głównie Amerykanie Uśmiech

Pozdrawiam

Anka bardzo mnie to zaciekawiło, możesz napisać coś więcej. Bo ja już parę razy zapomniałam i skutków ubocznych nie zaobserwowałam, ale może to długofalowe.
Z drugiej strony moja neurolog powiedziała mi że mam odstawić leki na czas choroby (grypa żołądkowa)

Z tego co wyczytałam- najcześciej mieli "flushing" silniejszy i dłuższy po pominięciu dawki.
Zaczerwienienie nie tylko twarzy ale i ciała z pieczeniem oraz swędzeniem :Smutny

Pytam badawczo, bo ja już wiem, że na pewno zdarzy mi się zapomnieć- konsekwencja nie jest moją silną stroną.

Oby tylko nie za często, bo wiadomo- lek działa najlepiej przyjmowany bez żadnej przerwy.

Mufa- jak długo się leczysz i jak się obecnie czujesz?

Pozdrawiam Uśmiech

Anka86Tak jak napisałam powyżej- opinia ludzi z zagranicznego forum a konkretnie strona/grupa zamknięta na Facebooku. Osoby, z którymi rozmawiałam do tej pory to głównie Amerykanie Uśmiech

Pozdrawiam

Anka bardzo mnie to zaciekawiło, możesz napisać coś więcej. Bo ja już parę razy zapomniałam i skutków ubocznych nie zaobserwowałam, ale może to długofalowe.
Z drugiej strony moja neurolog powiedziała mi że mam odstawić leki na czas choroby (grypa żołądkowa)

RE: Tecfidera - sloneczko25 - 28-12-2016

Anka takie przygody to mam bez pominięcia dawki ;( u mnie nie ma lekkich wypieków tylko disłownie robię się czerwona. Ręce i nogi również łącznie ze swędzeniem i pieczeniem Oczko

RE: Tecfidera - Yazon - 28-12-2016

(28-12-2016, 17:06)sloneczko25 napisał(a): Anka takie przygody to mam bez pominięcia dawki ;( u mnie nie ma lekkich wypieków tylko disłownie robię się czerwona. Ręce i nogi również łącznie ze swędzeniem i pieczeniem Oczko

Duży uśmiech Oczko Czyli rozumiem że takie skutki uboczne są przemijające i mało groźne dla "zdrówka"!
No to "alleluja i do przodu". Grunt to nie żyć z chorobą tylko "obok niej i korygować nieznacznie postępowanie aby się nie rozchorować"
Pozdrówka! Duży uśmiech