Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Objawy, ale czy SM? - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html)
+--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html)
+--- Wątek: Objawy, ale czy SM? (/thread-11734.html)

Strony: 1 2 3

RE: Objawy, ale czy SM? - agica - 27-08-2024

Tak, nocki z otwartym oknem cały rok i morsowanie. Dobrze mówisz, człowiek robi co może żeby pomogło, w upały nalewam zimną wodę do wanny i wrzucam zamrożone wkłady. Komfort schodzi na dalszy plan, ale komfort jest kiedy się dobrze czujemy. Teraz już to uwielbiam.
Niestety wszystkie rzuty wywoływał silny stres. Przy wysiłku fizycznym, potrzeba niestety dużo przerw robić.

RE: Objawy, ale czy SM? - Konga - 27-08-2024

Ja akurat jestem zmarźluch, okno otwarte jak w nocy jest do 15 stopniu, jak mnie za bardzo przechłodzi to rano wstaję z bólem wszystkich mięśni. W ogóle dla mnie temperatura odpowiednia do funkcjonowania to 24 stopnie.
Natomiast upały w dzień 30, a w nocy 25 też mnie męczą, że momentalnie tracę siły. Wtedy najczęściej nie wychodzę na zewnątrz. Mam w mieszkaniu folie przyciemniające szyby, bardzo mało prześwitujące rolety, ręczniki chłodzące i w najgorszym czasie klimatyzator. Chociaż w największe upały to raczej wegetuję w pracy niż pracuję.

RE: Objawy, ale czy SM? - moon - 10-04-2025

Witam po dłuższej nieobecności, ja niestety wciąż bez diagnozy. Przez ostatnie miesiące u mnie taka sinusoida objawów, że można by nimi obdarować z 10 chorych.

Nie będę się tu rozpisywał co mi aktualnie dolega, ale chciałem zapytać o coś konkretnego co ostatnio zauważyłem. Ogólnie mięśnie są bardzo często zmęczone i spięte, jakbym miał ciągle zakwasy albo był po intensywnym treningu, szczególnie mięśnie rąk (ramiona, bicepsy, przedramiona). Kiedy napnę mięśnie prawego kciuka (wyprostuję rękę z płaską dłonią przed siebie i podniosę kciuk w górę) to drży mi mocno cała dłoń, im dłużej trzymam napięty mięsień tym mocniej drży. Kiedy odpuszczę to w spoczynku nic nie drży.

Czy w SM występuje takie drżenie czy wygląda to inaczej niż opisuję? Czy ktoś z diagnozą SM miał podobnie?

RE: Objawy, ale czy SM? - Konga - 10-04-2025

Dla mnie z opisu to pasuje do spastyczności. Ostatnio coś takiego pojawiło mi się w nogach. Mam wrażenie, że mięśnie są sztywniejsze, a czasem jak stawiam stopę na schodkach to łydka drży. Na razie nic z tym nie robiłam, mam kilka ćwiczeń od fizjoterapeuty, który robił mi wkładki. Ale w czerwcu mam wizytę u lekarza rehabilitanta, więc pewnie się spytam o jakąś rehabilitację. Jak objawy nie są takie intensywne to pewnie ćwiczenia pomogą rozluźnić, a jak nie to są jakieś leki.

RE: Objawy, ale czy SM? - moon - 10-04-2025

A macie czasem takie uczucie jakby ktoś małe igły wam w mięśnie wbijał? Tysiące małych igieł... czasem czuję tak w rękach, szyi i okolicach.

RE: Objawy, ale czy SM? - Konga - 11-04-2025

Też mam taki objaw, co prawda trochę się wyciszył, ale czasami jak odkręcam prawą ręką butelkę to się igiełki pojawiają.

RE: Objawy, ale czy SM? - Tosiia - 11-04-2025

a moon dlaczego jeszcze bez zadnej diagnozy (nie mowie o SM)? wyniki sa watpliwe czy dobre? masz wedlug lekarzy prawdopodobienstwo jakiejs innej choroby/dolegliwosci/niedoborow?

Jesli chodzi o uczucie wbijanych igiel to nie mam tego przy SM, ale wiem o czym mozesz mowic bo mialam to przy polpascu dlatego znam niestety to uczucie.

A co do miesni to czasami mam tak ze mnie wszystkie bola/sa slabe (jak przy grypie), ale po odpoczynku/dlugim lezeniu przechodzi.

RE: Objawy, ale czy SM? - moon - 11-04-2025

(11-04-2025, 10:11)Tosiia napisał(a): a moon dlaczego jeszcze bez zadnej diagnozy (nie mowie o SM)? wyniki sa watpliwe czy dobre? masz wedlug lekarzy prawdopodobienstwo jakiejs innej choroby/dolegliwosci/niedoborow?

Bez diagnozy bo wszystko jest u mnie niespecyficzne i lekarze nie mają pewności do czego to przypiąć. Znaleźli zmianę w istocie białej mózgu (ale bez rozsiania, więc im to nie pasuje do SM), znaleźli prążki (ale typu 3, a dla sm bardziej pasuje typ 2), miałem całą gamę problemów mięśniowych, głównie drgania, wibracje, fascykulacje na całym ciele gdzie tylko są jakieś mięśnie, praktycznie cały czas zawroty głowy, ale ostatnio trochę mniejsze, wzrok wrócił do 80-90% sprawności przez ostatni rok, ciągle zmęczony, brak energii, męczliwość mięśni głównie rąk, po wysiłku mięśnie potrafią lekko drgać/pulsować, piski w uszach (ostatnio mniejsze), nawracające problemy z myśleniem i koncentracją. Sprawy mięśniowe się poprawiły przez ostatnie miesiące, czasami mam sporadycznie fascykulacje w ciągu dnia (rok temu co sekundę jakiś mięsień pulsował, więc jest ogromna różnica), nie mam już wibracji, drgań (poza tym palcem, który wcześniej opisywałem). Często czuję sztywność mięśni i stawów, np. ręce lub stopy, a ostatnie pare miesięcy również szyja i przełyk co jest najgorsze z tego wszystkiego.

Przez ostatni rok to na oko odwiedziłem z 20-25 lekarzy, badań cała masa, samych rezonansów około 15 albo więcej. Teraz czekam na opis mri szyi, a za parę miesięcy mam powtórkę mri głowy.

RE: Objawy, ale czy SM? - moon - 22-04-2025

Niestety potencjały wzrokowe też nie wyszły dobrze w jednym oku, ale nie widać jednoznacznie, żeby coś wskazywało na zapalenie nerwu wzrokowego.

RE: Objawy, ale czy SM? - moon - 02-06-2025

Chciałbym zapytać o problemy mięśniowe i czy w SM to typowy objaw. Podam przykład z życia wzięty, wcześniej nie miałem takich problemów, ale teraz przykładowo jak jadę samochodem z godzinkę lub dłużej bez przerwy to czuję, że mój mięsień piszczelowy prawej nogi, którą wciskam gaz w samochodzie robi się sztywny i łapią mnie skurcze w tym mięśniu, czasem do tego stopnia, że ciężko mi kontynuować jazdę i muszę ten mięsień porozciągać i rozmasować. Inna sytuacja, na basenie podczas pływania łapią mnie takie mocne skurcze łydek i mięśni piszczelowych, że nie jestem w stanie dalej płynąć. Jeszcze kilka lat temu nie miałem takich problemów. Czy w SM osłabienie mięśni postępuje symetrycznie i w miarę równomiernie czy raczej asymetrycznie w jednej lub drugiej kończynie?