![]() |
|
Problem ze wzrokiem - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Rzuty i ich leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-34.html) +--- Wątek: Problem ze wzrokiem (/thread-1361.html) Strony:
1
2
|
RE: Problem ze wzrokiem - Karcia86 - 16-07-2018 (16-07-2018, 20:44)skrzat100 napisał(a): No tak mogły być ale nie musiały... Dziwnę ;/ Ja miałem MRI mózgowia, na drugi dzień mri odcinek szyjny i w późniejszym terminie całego kręgosłupa łącznie z klatką piersiową. Na całe szczęście mój neurolog na takie objawy jak zaburzenia czucia nie podłącza mnie od razu pod sol-medrol. Solu to pół biedy. Gorzej, ze mri tylko mozgu i teraz znow czekanie nie wiadomo ile na mri odcinka szyjnego. Nawet jakbym chciala prywatnie to po solu nie pojde narazie, a jak prążki wyjdą to wszystko sie odwlecze i diagnozy i tak nie postawia jak nie ma aktywnych zmian-tak przynajmniej wyczytałam. RE: Problem ze wzrokiem - skrzat100 - 16-07-2018 (16-07-2018, 20:52)Karcia86 napisał(a):(16-07-2018, 20:44)skrzat100 napisał(a): No tak mogły być ale nie musiały... Dziwnę ;/ Ja miałem MRI mózgowia, na drugi dzień mri odcinek szyjny i w późniejszym terminie całego kręgosłupa łącznie z klatką piersiową. Na całe szczęście mój neurolog na takie objawy jak zaburzenia czucia nie podłącza mnie od razu pod sol-medrol. Spokojnie jeśli to na 100% SM to założę się że, neurolog tak to zrobi żebyś dostała się do programu. Z jakiego rejonu jesteś?? Można próbować w kilku placówkach leczniczych. W tej chorobie akurat to czy lek dostaniesz msc. wcześniej czy później większej roli nie odgrywa. Problem ze wzrokiem - hela - 16-07-2018 Mnie podłączyli do solu bo miałam taki rzut że palcem do nosa nie trafiałam, ręce, nogi i nerw twarzowy, okulista potem powiedział że nawet do 9 mc po solu mogą się problemy ze wzrokiem pojawić bo sterydy niestety mają zły wpływ na oczy, u mnie to jest zaćma posterydowa i astygmatyzm mi się pogłębił. Na mądrego okulistę trafiłam bo na oddziale nikt na ten temat słowa nie powiedział, w ogóle nie wiele mówili. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Problem ze wzrokiem - Karcia86 - 16-07-2018 (16-07-2018, 21:03)hela napisał(a): Mnie podłączyli do solu bo miałam taki rzut że palcem do nosa nie trafiałam, ręce, nogi i nerw twarzowy, okulista potem powiedział że nawet do 9 mc po solu mogą się problemy ze wzrokiem pojawić bo sterydy niestety mają zły wpływ na oczy, u mnie to jest zaćma posterydowa i astygmatyzm mi się pogłębił. Na mądrego okulistę trafiłam bo na oddziale nikt na ten temat słowa nie powiedział, w ogóle nie wiele mówili. Hela czyli taka jakby mgielka to moze być zaćma po sterydach? Tylko ze mi to jak poruszam galka oczna gdzies ucieka, nie tak ze mam to w 1 miejscu. Dziwna sprawa. Moze te mety w drugim oku tez mi sie pojawiaja...chociaż mety to ciemne plamki, a to jest całkiem inne. (16-07-2018, 20:59)skrzat100 napisał(a):Jestem z Podkarpacia. W pn uderzam do neurologa w szpitalu sw. Rodziny w Rudnej Małej, tam maja program leczenia SM. Oczywiscie prywatnie bo terminy na przyszly rok.(16-07-2018, 20:52)Karcia86 napisał(a):(16-07-2018, 20:44)skrzat100 napisał(a): No tak mogły być ale nie musiały... Dziwnę ;/ Ja miałem MRI mózgowia, na drugi dzień mri odcinek szyjny i w późniejszym terminie całego kręgosłupa łącznie z klatką piersiową. Na całe szczęście mój neurolog na takie objawy jak zaburzenia czucia nie podłącza mnie od razu pod sol-medrol. RE: Problem ze wzrokiem - skrzat100 - 16-07-2018 Zaburzenia widzenia mogą wystąpić w wyniku ogólnoustrojowego i miejscowego stosowania kortykosteroidów. Jeżeli u pacjenta wystąpią takie objawy, jak nieostre widzenie lub inne zaburzenia widzenia, należy rozważyć skierowanie go do okulisty w celu ustalenia możliwych przyczyn, do których może należeć zaćma, jaskra lub rzadkie choroby, takie jak centralna chorioretinopatia surowicza (CSCR), którą notowano po ogólnoustrojowym i miejscowym stosowaniu kortykosteroidów. Centralna chorioretinopatia surowicza może prowadzić do odwarstwienia siatkówki. Długotrwałe stosowanie kortykosteroidów może prowadzić do rozwoju zaćmy tylnej podtorebkowej i zaćmy jądrowej (szczególnie u dzieci), wytrzeszczu lub zwiększenia ciśnienia wewnątrzgałkowego, które może spowodować jaskrę z potencjalnym uszkodzeniem nerwów wzrokowych. U pacjentów otrzymujących glikokortykosteroidy mogą się również częściej rozwijać wtórne zakażenia grzybicze i wirusowe gałki ocznej. Leczenie kortykosteroidami wiąże się z wystąpieniem centralnej retinopatii surowiczej, która może prowadzić do odwarstwienia siatkówki. To są skutki uboczne sol-medrolu. Jeśli masz dużo obawę spytaj lekarza przy najbliższej wizycie. RE: Problem ze wzrokiem - Karcia86 - 16-07-2018 (16-07-2018, 22:09)skrzat100 napisał(a): Zaburzenia widzenia mogą wystąpić w wyniku ogólnoustrojowego i miejscowego Dzieki bardzo, zapytam. Problem ze wzrokiem - hela - 17-07-2018 Zaćma posterydowa to takie drobne punkty w których nie masz „obrazu”, raczej nie męty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Problem ze wzrokiem - Akinom - 24-07-2018 Ja jak jest gorąco to widzę jak przez folię i nie widzę twarzy. Jest to upierdliwe, bo już nie raz słyszałam że chodzę dumna jak paw i nawet dzień dobry nie powiem. A jak mam powiedzieć komuś kogo nie widzę? RE: Problem ze wzrokiem - agica - 24-07-2018 ludzie czasem są straszni :/ nie przejmuj się, przecież to nie Twoja wina RE: Problem ze wzrokiem - Anka - 24-07-2018 (16-07-2018, 20:44)skrzat100 napisał(a): No tak mogły być ale nie musiały... Dziwnę ;/ Ja miałem MRI mózgowia, na drugi dzień mri odcinek szyjny i w późniejszym terminie całego kręgosłupa łącznie z klatką piersiową. Na całe szczęście mój neurolog na takie objawy jak zaburzenia czucia nie podłącza mnie od razu pod sol-medrol. To tak jak mój. Ma zasadę że solu tylko jak jest on niezbędny. |