![]() |
|
Witam i o tysabri pytam :P - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: Witam i o tysabri pytam :P (/thread-1828.html) |
RE: Witam i o tysabri pytam :P - chestnut_01 - 13-02-2019 (11-02-2019, 21:47)agula napisał(a): Powielam pytanie heli, po co proponować zaraz II linię skoro tec jest bardzo skuteczna i mniej obciążająca jeszcze w I linii.Oczywiście pytałam na wizycie dlaczego od razu II linia, dlaczego nie mogę spróbować z tecfidera bądź aubagio, ale neurolog powiedział, że w ciągu pół roku od poprzedniego rezonansu pojawiło się za dużo aktywnych zmian, co tylko utwierdziło go w przekonaniu, że copaxone w ogóle na mnie nie działał, a taką kolejną rzeczą, która tylko go upewniła do przeniesienia mnie do II linii był rzut, który trwał 2 tygodnie i bez solu się nie obeszło. Powiedział, że mogłabym spróbować, ale z racji, że interferon działał na mnie jakiś rok, a copaxone w ogóle to doszedł do wniosku, że nie chce ryzykować pogorszeniem sprawności, bo jestem jeszcze młoda i chce stłumić te wszystkie zmiany, a obawia się, że doustne z pierwszej linii mogą nie przynieść efektów. Szczerze to od diagnozy nie było nawet pół roku, żeby nie działy się jakieś cudawianki ze mną, więc mam nadzieję, że po tysabri w końcu coś się zmieni. We wtorek miałam pierwszy wlew i w sumie oprócz zmęczenia nic mi więcej nie dolega, więc nie jest tak źle jak myślałam, że będzie. ![]() (12-02-2019, 02:24)WorkBorg napisał(a): Zostałem zawezwany, to coś naskrobię - tak, bardzo solidna terapia. Właśnie doszły mnie słuchy od lekarza, że Ocrevus ma szanse wejść do refundacji w tym roku Bo już tam zaczęłam powoli wpadać w panikę jak usłyszałam o przejściu do II linii, a wiem, że aktualnie w tej linii jest gilenya i tysabri, a to strasznie mały wybór. Cieszę się, że powoli ruszamy w dobrym kierunku z leczeniem.
RE: Witam i o tysabri pytam :P - Miriam - 14-02-2019 No są szanse na Ocrevusa i Kladrybinę podobno, aczkolwiek tak jak pisał WorkBorg i w takim tonie przeważnie się wypowiadają neurolodzy, że podział na dwie linie to jest bzdurna biurokracja i tyle. Tylko utrudnia to efektywne leczenie. Dawaj znać jak się masz i jak działa na Ciebie lek! Podtrzymuję opinię, że dobra decyzja lekarza
RE: Witam i o tysabri pytam :P - chestnut_01 - 14-02-2019 (14-02-2019, 01:51)Miriam napisał(a): No są szanse na Ocrevusa i Kladrybinę podobno, aczkolwiek tak jak pisał WorkBorg i w takim tonie przeważnie się wypowiadają neurolodzy, że podział na dwie linie to jest bzdurna biurokracja i tyle. Tylko utrudnia to efektywne leczenie. Właśnie nie chcę ślepo wierzyć w to, co mówi mój neurolog, ale mówił coś w stylu, że prawdopodobnie ocrevus wejdzie do refundacji w kwietniu, a kladrybina w maju/czerwcu czy jakoś tak. Mam nadzieję, że to się potwierdzi. Co do tysabri - dziś trochę zaczyna boleć mnie głowa i nadal jestem zmęczona, ale nie jest tragicznie ; Słyszałam, że po kolejnych wlewach może być trochę gorzej, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
RE: Witam i o tysabri pytam :P - speculum - 14-02-2019 (14-02-2019, 07:35)chestnut_01 napisał(a):Cena powala hehe. 2 ampułki na podanie. Ok. 120k rocznie na pacjenta.(14-02-2019, 01:51)Miriam napisał(a): No są szanse na Ocrevusa i Kladrybinę podobno, aczkolwiek tak jak pisał WorkBorg i w takim tonie przeważnie się wypowiadają neurolodzy, że podział na dwie linie to jest bzdurna biurokracja i tyle. Tylko utrudnia to efektywne leczenie. https://thesocialmedwork.com/ocrevus-ocrelizumab Trzymam kciuki za refundację.
RE: Witam i o tysabri pytam :P - Miriam - 14-02-2019 (14-02-2019, 10:49)speculum napisał(a):(14-02-2019, 07:35)chestnut_01 napisał(a):Cena powala hehe. 2 ampułki na podanie. Ok. 120k rocznie na pacjenta.(14-02-2019, 01:51)Miriam napisał(a): No są szanse na Ocrevusa i Kladrybinę podobno, aczkolwiek tak jak pisał WorkBorg i w takim tonie przeważnie się wypowiadają neurolodzy, że podział na dwie linie to jest bzdurna biurokracja i tyle. Tylko utrudnia to efektywne leczenie. Ceny na polski rynek mogą się znacznie różnić. Przykładowo w Stanach Zjednoczonych opakowanie Tecfidery kosztuje ok. 2000 dolarów wzwyż. Cena Tecfidery bez refundacji w Polsce to ok 4500 zł za opakowanie. Koszt tego świadczenia w programie lekowym to ok 2100 zł. RE: Witam i o tysabri pytam :P - agula - 14-02-2019 (14-02-2019, 11:27)Miriam napisał(a):wczoraj widziałam fakturę u lekarz cena 1 op. to 1987 zł(14-02-2019, 10:49)speculum napisał(a):(14-02-2019, 07:35)chestnut_01 napisał(a):Cena powala hehe. 2 ampułki na podanie. Ok. 120k rocznie na pacjenta.(14-02-2019, 01:51)Miriam napisał(a): No są szanse na Ocrevusa i Kladrybinę podobno, aczkolwiek tak jak pisał WorkBorg i w takim tonie przeważnie się wypowiadają neurolodzy, że podział na dwie linie to jest bzdurna biurokracja i tyle. Tylko utrudnia to efektywne leczenie. RE: Witam i o tysabri pytam :P - speculum - 14-02-2019 (14-02-2019, 12:51)agula napisał(a):A tu 5100: http://www.sluzbazdrowia.com.pl/leki_mobilna.php?g=1&sf=1&lek=tecfidera&submit=+SZUKAJ%21+(14-02-2019, 11:27)Miriam napisał(a):wczoraj widziałam fakturę u lekarz cena 1 op. to 1987 zł(14-02-2019, 10:49)speculum napisał(a):(14-02-2019, 07:35)chestnut_01 napisał(a):Cena powala hehe. 2 ampułki na podanie. Ok. 120k rocznie na pacjenta.(14-02-2019, 01:51)Miriam napisał(a): No są szanse na Ocrevusa i Kladrybinę podobno, aczkolwiek tak jak pisał WorkBorg i w takim tonie przeważnie się wypowiadają neurolodzy, że podział na dwie linie to jest bzdurna biurokracja i tyle. Tylko utrudnia to efektywne leczenie. RE: Witam i o tysabri pytam :P - hela - 14-02-2019 ceny w internecie to ceny detaliczne, na koncie ZIP mam napisane że NFZ płaci ośrodkowi w którym się leczę około 2100zł za opakowanie i wizytę RE: Witam i o tysabri pytam :P - baryla1969 - 14-02-2019 Zgadza się, ceny w internecie odbiegają znacznie od tego co placi szpital w ramach programów. Zgadza się, ceny w internecie odbiegają znacznie od tego co placi szpital w ramach programów. RE: Witam i o tysabri pytam :P - agula - 14-02-2019 (14-02-2019, 14:15)baryla1969 napisał(a): Zgadza się, ceny w internecie odbiegają znacznie od tego co placi szpital w ramach programów. Na leki są robione przetargi |