Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Jakie badanie najlepsze? - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html)
+--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html)
+--- Wątek: Jakie badanie najlepsze? (/thread-2092.html)

Strony: 1 2 3

RE: Jakie badanie najlepsze? - Bubka - 17-06-2019

Też robiłam na własną rękę, w szpitalu z płynu też robili i w obu przypadkach nic nie wyszlo

A tak po za tym to witaj na forum. Jakie miałaś objawy , że udalas się do neuro?

RE: Jakie badanie najlepsze? - miso25 - 17-06-2019

Zrób KKI po prowokacji metronidazolem albo tinidazolem 500x 2 dziennie przez 2 tyg jak ujemne to IGG i IGA Chlamydia pn i Mycoplasma pn, Musi być odstęp miedzy sterydami 2 a najlepiej 3 miesiące.
Również miałem diagnozę SM po badaniu rezonansem oraz prązki oligoklonalne, po 2 latach leczenia na borelioze i mycoplasme wiekszość zmian zniknęła, nie mam objawów, wróciłem do pracy i żyje jak normalny człowiek.

Jakie badanie najlepsze? - hela - 18-06-2019

Miso25 my też żyjemy jak normalni ludzie, a z tego co piszesz to te badania wyglądają tak „rób aż znajdziesz” w końcu coś wyjdzie nie tak.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Jakie badanie najlepsze? - speculum - 18-06-2019

(17-06-2019, 16:23)Kamila A napisał(a): Kleszcze gryzły mnie nie raz, stąd moje podejrzenia i chęć sprawdzenia wszystkich możliwości. Miałam rezonans i wykazał niby SM. Punkcję również, ale na wyniki czekam. Jednak wiem, że SM i neuroborelioza dają podobne objawy. Dali mi nawet sterydy przez 3 dni. Minęło 1,5 tygodnia. Nie ma żadnej poprawy. Dretwienia palców u stóp nie ustępują. Po punkcji doszły drętwienia ud. Pomijam fakt, że lekarz schrzanil mi punkcję, którą miałam robioną dwukrotnie. Za pierwszym razem cztery ukłucia a za drugim jedno. Marne przeżycie...

U mnie podobnie, 2 dni próbowali, za 5 razem poszło. Oczko

RE: Jakie badanie najlepsze? - Kamila A - 18-06-2019

(17-06-2019, 23:39)miso25 napisał(a): Zrób KKI po prowokacji metronidazolem albo tinidazolem 500x 2 dziennie przez 2 tyg jak ujemne to IGG i IGA Chlamydia pn i Mycoplasma pn, Musi być odstęp miedzy sterydami 2 a najlepiej 3 miesiące.
Również miałem diagnozę SM po badaniu rezonansem oraz prązki oligoklonalne, po 2 latach leczenia na borelioze i mycoplasme wiekszość zmian zniknęła, nie mam objawów, wróciłem do pracy i żyje jak normalny człowiek.

Jutro zrobię badanie KKI jeśli nic nie wyjdzie. Spróbuję jak piszesz. Czytałam że właśnie najpierw trzeba stosować jakieś leki żeby to wywołać. Czy biorąc je będę czuła się gorzej?

RE: Jakie badanie najlepsze? - miso25 - 18-06-2019

Tak, możesz się gorzej czuć po tinnidazolu/metronidazolu, zazwyczaj są to objawy grypopodobne albo typowe neurologiczne np drętwienia, mrowienia czy zaburzenia równowagi. Choć nie zawsze one wystepują!

RE: Jakie badanie najlepsze? - Kamila A - 18-06-2019

Drętwienia towarzyszą mi na co dzień... Na pewno spróbuję tego, jeśli badanie, które wykonam jutro nic nie wykaże. Prześledziłam Internet i wiem, że jest dużo takich przypadków, więc zanim ,, pogodzę się,, z diagnozą, chcę to zbadać na własną rękę.

Witaj Bubka, zaczęło się 26 grudnia 2018. Trafiłam na pogotowie. Drętwienia i mrowienia obu nóg, obu rąk i tułowia. Nic mi nie dali. Chyba tylko coś przeciwbolowego, co wcale nie pomogło. Następnego dnia lekarz rodzinny i trzydniowy antybiotyk , co mnie zdziwiło, bo gardło mnie nie bolało, a potraktował to jak grypę. Choć dziwił się, że zwijam się z bólu dotykając brzucha. Trzeci dzień pogotowie już w Gdańsku, bo wróciłam po świętach. Zrobili mi EKG, dali dożylnie magnez i coś przeciwbolowego, pobrali krew i wszystkie wyniki były ok. Neurolog popukal mnie w kolana, ręce, stopy i wszystkie odruchy prawidłowe. Po kilku godzinach puścili mnie do domu, ale nie przeszło. Potem kolejny dzień znowu pogotowie i dostałam zastrzyk domięśniowo. Jakoś stopniowo przeszło z nogami, z brzuchem (to było najgorsze bo czułam jakbym nosiła mocno zaciśnięty gorset). Przez kilka miesięcy miałam mrowienia w lewej dłoni i absolutnie nie mogłam myć się pod ciepłą wodą, bo to pogarszało mrowienia. Później był spokój. W między czasie zrobiłam rezonans odc. Szyjnego, ale bez kontrastu. Wyszły zmiany demielinizacyjne. Po tym neurolog dał skierowanie do szpitala. Byłam 10 dni. Robili rezonans głowy i odcinka szyjnego z kontrastem. Mówią że są stare ogniska zapalne, a mimo to dali mi na trzy dni sterydy. Chociaż spierali się ze sobą, czy robić skoro nie mam świeżych ognisk... Jestem jakieś 1,5 tygodnia po nich. Zero poprawy. Od około miesiąca mam drętwienie palców u stóp. Po szpitalu doszło jeszcze drętwienie nad kolanami.

RE: Jakie badanie najlepsze? - speculum - 18-06-2019

(17-06-2019, 23:39)miso25 napisał(a): Zrób KKI po prowokacji metronidazolem albo tinidazolem 500x 2 dziennie przez 2 tyg jak ujemne to IGG i IGA Chlamydia pn i Mycoplasma pn, Musi być odstęp miedzy sterydami 2 a najlepiej 3 miesiące.

Nie wiem czy to rozsądne, sugerować komukolwiek branie sterydów na własną rękę ch wi po co....

RE: Jakie badanie najlepsze? - miso25 - 18-06-2019

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem...

Jakie badanie najlepsze? - hela - 18-06-2019

Metronidazol to lek na bakterie beztlenowe, skuteczny w problemach z zębami czy przy infekcjach kobiecych np.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk