![]() |
|
Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. (/thread-2380.html) Strony:
1
2
|
RE: Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. - Moniboni - 22-01-2020 Czyli nie lekarze mają takie podejście a inni inne.. Zobaczę czy do piątku objawy się zwiększają, czy zmniejszają, pogadam z moją lekarką i zrobię tak jak mi powie. Wolałabym bez sterydów, bo się po nich źle czułam, do tego wolałabym nie zostawiać na te kilka dni dzieci tylko z mężem.. Ale trudno.. Jak mam być w szpitalu, to wezmę ze sobą komputer i będę miała czas na oglądnięcie całego Netflixa
RE: Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. - agica - 22-01-2020 po solu praktycznie za miesiąc miałam kolejny rzut, ale wtedy neuro stwierdziła, że nie będzie podawać solu. dlatego i tak decyzję podejmuje lekarz, a my się zgadzamy albo nie RE: Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. - klaudia26 - 22-01-2020 Ja na takie objawy nie brałam solu. Miałam podobne objawy jakieś 4 lata temu tylko że jeszcze z bólem kręgosłupa. Nie brałam wtedy nic. Przeszło samo. Teraz w październiku brałam sterydy w tabletkach które wypisał mi na sorze mój neurolog prowadzący bo miałam bardzo silny objaw Lhermitte'a i mrowienia nóg. A znowu lekarka z programu powiedziała że nie powinien na takie objawy dawać sterydu. Także lekarze mają różne zdania na temat tego kiedy steryd dać a kiedy nie. Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. - hela - 22-01-2020 Trzeba to uzależnić od wyniku MRI, czy są aktywne zmiany czy ich nie ma Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. - klaudia26 - 22-01-2020 Ja w tym czasie nie miałam robionego mri więc to były decyzje oparte tylko na objawach i badaniu nerologicznym. RE: Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. - Anka - 22-01-2020 Mnie jedna rzecz zastanawia Czemu od razu mysli o 2 linii Odkad bierzesz Tec widzisz pogorszenie stanu zdrowia? Rzuty byly? Czy teraz sie cos dzieje dopiero? RE: Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. - agula - 22-01-2020 Wczoraj nasza prowadząca powiedziała, że Tec ma skuteczność na poziomie II linii i wszyscy lekarze są zadowoleni z jej działania, a przy tym tak mało skutków ubocznych. Wygasić pożar to najważniejsze w SM - tak powiedział nam Selmaj. Jak córka miała rzut w grudniu dostała solu 5 dni , a mimo wszystko w lutym były po nim nowe zmiany wtedy prof. Selmaj dał nam jeszcze sterydy w tabletkach i bezwzględnie kazał je wziąć RE: Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. - Miriam - 22-01-2020 Ja nie jestem fanką sterydów, ale jeżeli masz kilka nowych, aktywnych zmian, to moim zdaniem lepiej wziąć i wyciszyć stan zapalny. Nie ma co demonizować i bać się drugiej linii. Teraz wszedł do refundacji Ocrevus i Kladrybina a to są naprawdę skuteczne, nowoczesne leki. Jeżeli choroba jest aktywna, to nie ma się nad czym zastanawiać. RE: Cześć, nowa na formum z SM od 2016 r. - Moniboni - 23-01-2020 (22-01-2020, 15:38)Anka napisał(a): Mnie jedna rzecz zastanawiaTecfirede biorę do początku 2017 r. Od tego czasu dopiero teraz mam objawy rzutu. No i nowe zmiany aktywne na RM z grudnia. Nie wiem jak inni, ale będąc w programie mam raz w roku RM głowy z kontrastem. |