![]() |
|
copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki (/thread-2853.html) Strony:
1
2
|
RE: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - Bubka - 30-03-2021 Wspominam mój pierwszy miesiąc, nie miałam jeszcze autowstrzykiwacza, raczej miałam, ale był zepsuty. Wtedy zastrzyki robił mi facet, a jednego razu się z nim pokłóciłam, uniosłam się honorem... i zastrzyk musiałam zrobić sobie sama, jak sobie teraz to wspominam to śmiać mi się chce. Ręce mi się pociły i nie miałam odwagi sobie go po prostu wbić. Tragedia, tak długo siedziałam w łazience, ale go zrobiłam. Teraz to już idzie z automatu. Ciach i po sprawie
RE: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - Tosiia - 31-03-2021 ja podobnie ... mam ok. 2 h wyjete z zycia w dniu zastrzyku - zly humor przed, a potem 'leczenie' skutkow ubocznych ... a dzis tez bylo spiecie z mezem =D Mam nadzieje, ze z czasem bedzie to tak codzienna i zwyczajna czynnosc jak np. mycie zebow Bubka podobnie jak Ty mam pierwszy miesiac 'problemowy', bo nie mam regulacji w autowstrzykiwaczu (nawet w miejscach gdzie jestem bardzo szczupla musze miec igle 10 mm) dlatego wierze, ze przyszly miesiac (z mozliwoscia regulacji) bedzie lepszy !
RE: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - Lilu - 22-04-2021 Cześć wszystkim, ja już drugi rok jestem na copaxonie 3 razy w tygodniu. Od tego czasu bez rzutów. Polecam przykładanie chłodzącego okładu przed wkłuciem i po wkłuciu i potem leżeć i się nie ruszać. Mi pomaga. Teraz już prawie wcale nie boli i muszę nawet trochę symulować, żeby mąż mi zrobił kolację
RE: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - Tosiia - 24-04-2021 (22-04-2021, 13:42)Lilu napisał(a): Cześć wszystkim, hej Lilu! Super, ze lek Tobie pomaga! oby tak dalej. U mnie wlasnie minal pierwszy miesiac zastrzykow i juz jest znacznie lepiej. Hehe dobry sposob na meza
RE: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - Tosiia - 09-06-2021 po niecalych 3 miesiacach brania copaxone proby watrobowe dosc znacznie mi sie podwyzszyly. Zawsze mialam wzorowe, a obecnie ASAT = 50 (norma ponizej 35) ALAT = 82 (norma ponizej 35) Zaczne jesc ostropest plamisty by ja troche wesprzec, ale jakie sa Wasze doswiadczenia? czy watroba musi miec czas na przyzwyczajenie sie do leku i potem wyniki wracaja do normy/parametry spadaja? dziekuje
RE: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - MarcinS - 09-06-2021 Ja biorę betaferon. Mnie troszkę podrosły na początku. Miałem na granicy. Później jednak wróciły do normy. Ale wtedy odstawiłem całkowicie % i zacząłem brać coś na wątrobę. Dietę tez zmieniłem na bardziej lekkostrawną. I w sumie nie wiem co podziałało.
RE: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - Tosiia - 09-06-2021 Marcin dzieki ![]() troche mnie uspokoiles. Jestem na poczatku leczenia wiec mam sklonnosci do lekkiego panikowania. Mam nadzieje, ze u mnie tendencja tez bedzie dobra, ale postaram sie mimo wszystko tez brac regularnie ostropest, o ktorym wspomnialam wczesniej. Moja watroba na szczescie juz wiele lat % nie widziala =D RE: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - klaudia26 - 12-06-2021 Tosiia mi też na początku jak brałam copaxone wyniki wątroby się podniosły. Też przekroczyły normę. Lekarz powiedział wtedy że jest ok. Z tego co wiem to wynikami wątroby zaczynają sie przejmować jak są normy o wiele przekroczone. Ja nic nie zmieniałam i wyniki spadły i więcej normy nie przekroczyły Także nie przejmuj się. Trzymam kciuki żeby szybko spadły
RE: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - Tosiia - 16-06-2021 dzieki Klaudia tez mnie uspokoilas.Wierze, ze w moim przypadku wyniki rowniez wroca do normy. Najblizsze badanie za ok. 3 miesiace
RE: copaxone - 3 razy tygodniowo - prosze o wskazowki - Tosiia - 21-07-2021 juz zaczelam 5 miesiac z copaxone. Ogolnie nie jest zle - czasami zastrzyk boli, czasami w ogole, czasami pojawia sie sinik. Byl okres, ze robilam je obojetnie, a teraz jest mi niedobrze na sama mysl, ze znowu trzeba sie kluc ... Dopiero wyniki rezonansu pokaza czy lek pomaga czy nie, ale nadal odczuwam skutki rzutu, ktory mialam w lutym. Chcialabym by te zastrzyki nie byly robione na marne i oby rezonans wyszedl pozytywnie czas pokaze!
|