Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Pamięć i koncentracja - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Objawy - SM (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-19.html)
+--- Dział: SM i pamięć (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-23.html)
+--- Wątek: Pamięć i koncentracja (/thread-29.html)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Pamięć i koncentracja - Anka - 27-02-2018

(27-02-2018, 11:43)Akinom napisał(a): Ja to jestem jak rybka Dori. Mam problemy z pamięcią krotkotrwałą :-) Jak jest jakiś zły dzień to po pięć razy pytam o to samo, nie pamiętam co robiłam, o czym rozmawiałam. Za to jakieś starocie pamiętam świetnie.

Widzę, że nie jestem sama z tym problemem ? wychodzę z pokoju do kuchni a w kuchni się zastanawiam po co tu przyszłam ? no i nie wiem jak ty i wy ale ja tworzę nowe słowa. Potrafię w zdanie wbić nie istniejące słowa albo zamieniam kolejność słów w zdaniu. Czasem bywa zabawnie choć to trochę krępujące. Wczoraj ledwno się dogadałam z Panią przy rejestracji do okulisty. Albo brakowło mi słowa albo gadałam bez sensu.

RE: Pamięć i koncentracja - Bubka - 27-02-2018

Oj z tymi slowami tez tak mam. Słownik z wyrazami śmiesznymi można stworzyć. Co do pamięci to bywa różnie. Jak mam jakis dziwny dzień to nie pamietam co robilam chwile wcześniej. Może pamietam to co chce.

RE: Pamięć i koncentracja - Akinom - 27-02-2018

Ja się łapie na tym, że mówię zupełnie co innego niż chcę powiedzieć. Jeszcze to w miarę kontroluje i się poprawiam. Bywa też tak, że bardzo chce coś powiedzieć i nie mogę. Mam też tak, że bywam slowotworcza. Jest to krepujace jak się rozmawia o czymś poważnym a ja zaczynam coś mówić bez ładu i składu. Albo córka coś je a ja ją co chwila gonie do lekcji, bo zupełnie zapominam o tym, co ona robi.

RE: Pamięć i koncentracja - belanna - 27-02-2018

Weźcie mnie nie straszcie... Gdyby mnie spotkało to, co Was, to mogłabym się pożegnać z pracą. Nie dość, że na wykładach muszę mówić w miarę do rzeczy, to jeszcze ogarniać studentów, żeby nie robili żadnych numerów. Ale nie mam z tym większych problemów. Może dlatego, że robię to od lat i jestem w tym wyćwiczona. To chyba tak jak z pamięcią: jeśli w młodości ktoś musi zapamiętywać wiele rzeczy (np. ze względu na pracę), to w przyszłości wolniej postępuje demencja czu utrata pamięci (np. w przebiegu alzheimera, ale widocznie też SM). Przy czym ja od zawsze miałam dobrą pamięć i mam taką nadal, chociaż nie mam takiej łatwości zapamiętywania jak 20 lat temu.

RE: Pamięć i koncentracja - Natalia99 - 27-02-2018

Mi też zdarza się mieć problemy z mówieniem. Czasem tworzę nowe słowa, zamieniam kolejność wyrazów, więc moja wypowiedź nie ma ładu ani składu. A najgorsze jest jak chcę coś powiedzieć, ale mówię zupełnie co innego albo nic nie mogę powiedzieć, nie potrafię znaleźć odpowiednich słów. Jest to krępujące i denerwujące  Niezdecydowany a niedługo mam ustną maturę, mam nadzieję, że z tego stresu będę w stanie chociaż cokolwiek sensownego powiedzieć.

RE: Pamięć i koncentracja - kasia1312 - 28-02-2018

Ja mam z kolei tak, że wydaje mi się, że mówię mnie wyraźnie. Wszyscy dokoła mnie niby rozumią alebo wydaje mi się, że tak jest Uśmiech

RE: Pamięć i koncentracja - hela - 28-02-2018

Ja mówię nie wyraźnie jak jestem zmęczona

RE: Pamięć i koncentracja - fruu - 27-11-2018

Hej,
nie wiem czy to objaw SM (choć pojawiło mi się to m/w kiedy miałem 1 rzut) ale podczas pisania na klawiaturze potrafię pisać wyrazy wspak, lub zaczynam wyraz dobrze a od połowy piszę od tyłu. A zauważam błąd dopiero podczas kolejnego czytania.

RE: Pamięć i koncentracja - Miriam - 28-11-2018

Ja pisząc na klawiaturze namiętnie połykam całe słowa Oczko

RE: Pamięć i koncentracja - Akinom - 28-11-2018

Słowa albo litery. A wczoraj chciałam coś powiedzieć i nie mogłam z siebie słowa wydusić. Zaczęłam jęczeć jak niemowa. Po chwili mi przeszło.