![]() |
|
Moj brat - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: Moj brat (/thread-2967.html) Strony:
1
2
|
RE: Moj brat - Sabina - 10-07-2021 (10-07-2021, 10:30)klaudia26 napisał(a): Przy sm wykonuje się rezonans a nie tomografię bo jest on dokładniejszy. Czy na wyniku było napisane czy te zmiany są demielinizacyjne? Trzeba też wykluczyć inne możliwe przyczyny tych dolegliwości dlatego na pewno go przenieśli. Muszą dokończyć diagnostykę. RE: Moj brat - Karolina79 - 10-07-2021 W razie pytań pisz śmiało. A drętwienie dalej trzyma. Tydzień temu skończyłam serię sterydów , tym razem tabletki. Pani doktor mówiła, że pomogą więc czekam cierpliwie. Mam za sobą tydzień rehabilitacji, ale też nie czuję jakieś poprawy. Trzymaj się . RE: Moj brat - belanna - 10-07-2021 (09-07-2021, 14:52)Sabina napisał(a): Cześć,Sabina, po kolei. Najpierw diagnoza. Potrzebny jest rezonans głowy, czasem także odcinka szyjnego i piersiowego kręgosłupa (ja nigdy takowych nie miałam, ale większość osób tutaj miała). Obawiam się, że badanie płynu mózgowo-rdzeniowego jest konieczne, żeby wykluczyć inne choroby (zmiany demielinizacyjne występują nie tylko w SM). Ale to jest decyzja lekarza. Twój brat z wypisem dostanie zapewne zalecenie udania się do poradni SM. Warto obdzwonić pobliskie (albo i trochę dalsze) ośrodki i dopytać o terminy oraz o dostępność leków. Obecnie otrzymanie leków od ręki, zaraz po ostatecznym postawieniu diagnozy jest standardem. Nazywa się to wpisaniem do programu lekowego. Leki są dla nas za darmo. II linia faktycznie istnieje, ale włączane są do niej osoby, którym przestają pomagać leki z pierwszej. Nowo zdiagnozowani dostają zwykle tabletki Tecfidera, co jest najwygodniejszą i zarazem najskuteczniejszą opcją. Życie z chorobą nie różni się bardzo od życia wcześniejszego. Osoby leczone nowoczesnymi lekami mogą sobie zazwyczaj pozwolić na wszystko, co osoby zdrowe: pracę, edukację, rodzinę, dzieci, hobby, wakacje, życie towarzyskie itd. Trzeba na pewno bardziej na siebie uważać, korzystać z rehabilitacji, ale to tyle. Przebieg choroby jest bardzo indywidualny. Nikt nie wie, ile rzutów choroby nas czeka po diagnozie ani czy i kiedy choroba przejdzie w gorszą fazę. Niemniej, nowoczesne leczenie o wiele zwiększa szansę na to, że nie nadejdzie to w ogóle. Myślenie o jakiejś opiece dla chorego jest zdecydowanie przedwczesne. Ja bym myślała raczej o zdobyciu wykształcenia, bo jest młody i całe życie przed nim ![]() Wiem, co mówię, choruję ponad 12 lat
RE: Moj brat - Olaa - 10-07-2021 Witaj Sabina! Belanna świetnie Ci wszystko opisała Podpisuję się pod jej słowami, a od siebie dodam, że sm towarzyszy mi prawie 19lat.Chronologicznie- od tego czasu ukończylam studia, kilka razy zmieniałam prace, zdobyłam prawo jazdy, nauczyłam się jezdzic na nartach. Wyszłam za mąż, urodziłam dziecko. Żyję normalnie, ale więcej śpię, bardziej wsłuchuję się w swój organizm i kiedy trzeba mówię sobie stop
RE: Moj brat - Sabina - 10-07-2021 Jestescie wspaniali :-) bardzo Wam dziekuje. Nie ja jestem chora a moj brat a ja otrzymuje od Was wsparcie... Bardzo bym chciala zeby zajrzal tu takze on :-) strach ma wielkoe oczy... A strach wynika tez z niewiedzy :-) myslalam, ze te tabletki Tecfidera nie sa dla "poczatkujacych" pacjentow... Chyba ze pomylily mi sie z innymi. Sama mam miesieczne dziecko i staram sie nadazyc czytac informacje z forum, tak zeby wiedziec co robic, ale czasami nie jest latwo :-) ;-) RE: Moj brat - Kisieliciastka - 13-07-2021 Cześć! Ja miałam tylko jeden rzut lekki na końcowe listopada, w marcu trafilam na oddział na dalszą diagnostykę i od połowy maja jestem w programie lekowym (Tecfidera). Trzeba dzwonić i pytać o terminy w różnych placówkach. RE: Moj brat - Sabina - 16-07-2021 (13-07-2021, 15:40)Kisieliciastka napisał(a): Cześć! Ja miałam tylko jeden rzut lekki na końcowe listopada, w marcu trafilam na oddział na dalszą diagnostykę i od połowy maja jestem w programie lekowym (Tecfidera). Trzeba dzwonić i pytać o terminy w różnych placówkach.I jak sie czujesz po tych lekach? A jakie mialas objawy? Moj brat ma brac sterydy dalej przez miesiac - teraz w tabletkach. Dostal wypis do domu a za miesiac ponownie do szpitala na sprawdzenie. |