![]() |
|
Ocrelizumab - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Ocrelizumab (/thread-3259.html) |
RE: Ocrelizumab - MasteR - 02-06-2023 Ja 21-go czerwca trzeci wlew Wczoraj po wizycie u neurologa. Ogólnie nie muszę mieć kontrolnych rezonansów (jupi!) z racji mojej wersji SM Z początku obawiałem się Ocrevusa, ale w sumie od 1.5 roku jest b stabilnie w moim przypadku, więc chyba działa pozytywnie ![]() Powodzonka Inka
RE: Ocrelizumab - Elsie - 20-06-2023 Hej ![]() Ja dziś jestem po 1 części 1-wszej dawki Ocrevusa, czuję się całkiem dobrze ![]() Od 4 lat mieszkam w Irlandii, wyjechałam za lekiem, bo w Polsce po ciąży nie chcieli mi od razu zwrócić leczenia (dodam, że to było w 2017 roku, leczenie wtedy było jeszcze limitowane czasowo, stąd decyzja, że może warto wyemigrować...) i tu się leczę. Na SM choruję prawie 16 lat. Na chwilę obecną poruszam się przy pomocy kijków trekkingowych, a do dalekich podróży zabieram wózek inwalidzki. Chwilę wcześniej dostawałam Tysabri, ale na przeszkodzie stanął wirus JC. Na razie badają, czy mój MS przeszedł z RR na SP, czekam na wyniki rezonansu. Pozdrawiam serdecznie
RE: Ocrelizumab - Modliszka - 11-07-2023 Wiele osób emigruje za lepszym leczeniem, to w końcu troska o własne zdrowie. Trzymam kciuki za dobre wyniki rezonansu ![]() ___________________________________________ Czy słyszałeś już o multitaskingu? RE: Ocrelizumab - Benita - 11-07-2023 Też trzymam kciuki. Trzymaj się dzielnie
RE: Ocrelizumab - Bubulina1 - 15-11-2023 A jakie badania musieliście zrobić, żeby dostać Ocrevusa? RE: Ocrelizumab - Bubulina1 - 01-02-2024 Musiałam przedstawić opinie od onkologa (brak nowotworu piersi) i pulmonologa (brak gruźlicy) plus krew i mocz. Wczoraj miałam 1 wlew pierwszej dawki Ocrevusa. Troszkę wieczorem bolała mnie głowa, ale to mogło być też wynikiem pogody . Ja mam wrażenie, że od września trzyma mnie 1 rzut, ale neuro napisała, że to 2 rzuty z września i listopada (2 pobyty w szpitalu, 2x Solu i mój stan się pogarszał). Odstawiłam wszystkie medykamenty i po trochu dochodziłam do siebie. A, i jeszcze w listopadzie/grudniu, leżąc na pulmonologii przeszłam COVID.. Oby ten Ocrevus pomógł!!!! Żeby to związanie żeber i podbrzusza oraz dłonie (zgrabiałe, zmrowiałe i z znacznie obniżonym czuciem) trochę odpuściły. Z nogami jest lepiej - górna partia drętwieje przy chodzeniu, a w pozycji horyzontalnej góra odpuszcza, a łydki i stopy plastikowacieją. Ale można to znieść Chodzę niemal normalnie, wróciłam na basen i - jeśli się nic nie pochrzani - w marcu ruszam w świat. Neuro uznała EDSS 1,5.Napiszcie, proszę, czy coś się Wam poprawia po Okrevusie; czy są jakieś uboczne niepożądane działania etc. Pozdrawiam serdecznie. RE: Ocrelizumab - MajaMi - 15-02-2024 (01-02-2024, 10:00)Bubulina1 napisał(a): Musiałam przedstawić opinie od onkologa (brak nowotworu piersi) i pulmonologa (brak gruźlicy) plus krew i mocz. Wczoraj miałam 1 wlew pierwszej dawki Ocrevusa. Troszkę wieczorem bolała mnie głowa, ale to mogło być też wynikiem pogody RE: Ocrelizumab - Angel - 17-02-2024 (01-02-2024, 10:00)Bubulina1 napisał(a): Musiałam przedstawić opinie od onkologa (brak nowotworu piersi) i pulmonologa (brak gruźlicy) plus krew i mocz. Wczoraj miałam 1 wlew pierwszej dawki Ocrevusa. Troszkę wieczorem bolała mnie głowa, ale to mogło być też wynikiem pogody Ja jestem po 3 dawkach Ocrevusa. U mnie ten uścisk żeber i podbrzusza o którym piszesz dalej jest odczuwalny. Zauważyłam poprawę w chodzeniu, nie potykam się, nie przewracam. Plusem jest jeszcze to, że przestał mnie boleć kręgosłup w odcinku ledzwiowym - a to jest moja pięta Achillesowa. Zmęczenie nieznacznie odpuściło, mam nadzieję że na długo. Po wlewach Ocrevusa czuje się dobrze, nic mi nie dolega. Zaznaczę jeszcze, że mam zdiagnozowane PPMS. Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrówka? Trzymajcie się. RE: Ocrelizumab - Bubulina1 - 17-02-2024 Dzięki Angel. Mam nadzieję, że będzie choć ciut lepiej i Tobie, i mnie Ja te dwie połówki dawki przyjęłam bez żadnych ekscesów. Trzymam kciuki. Dawaj znać jak będzie się sprawować Okrevus, jakie badania przed kolejnym wlewem ordynują etc. Pozdrawiam.
RE: Ocrelizumab - Angel - 18-02-2024 (17-02-2024, 18:01)Bubulina1 napisał(a): Dzięki Angel. Mam nadzieję, że będzie choć ciut lepiej i Tobie, i mnie Dziękuję za miłe słowa. Kolejny 4 wlew mam mieć pod koniec marca a badania przed wlewem to: mocz - badanie ogólne, kreatynina, bilirubina, AST, ALT, TSH, morfologia krwi z rozmazem, HBc, HBs (wirus zapalenia wątroby typ B). Pozdrawiam, zdrówka życzę i dobrego samopoczucia. Bądźmy dobrej myśli ? |