![]() |
|
Obraz rezonansu - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Badania diagnostyczne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-16.html) +--- Wątek: Obraz rezonansu (/thread-689.html) |
RE: Obraz rezonansu - klaudia26 - 08-06-2017 Ale nie odczuwasz teraz żadnych dolegliwości? Nic się nie dzieje? Ja kiedy dostałam diagnozę tez miałam małe dzieci. Starszy syn miał 3 i pół roku a młodszy akurat kończył 10 miesięcy. Teraz mam trójkę dzieci. Wiec nie przejmuj się bo naprawdę sm to nie koniec świata a ty jeszcze diagnozy nie masz. Z pozytywnym nastawieniem jest o wiele łatwiej
RE: Obraz rezonansu - Monika - 08-06-2017 (08-06-2017, 10:50)Serenity1987 napisał(a): Opis brzmi u mnie tak: Serenity, pisałaś, że we wrześniu będziesz miała powtórzone badanie. Masz wtedy wyznaczony termin przyjęcia do szpitala na diagnostykę, czy lekarz postanowił tylko powtórzyć rezonans? RE: Obraz rezonansu - Serenity1987 - 08-06-2017 (08-06-2017, 11:18)klaudia26 napisał(a): Ale nie odczuwasz teraz żadnych dolegliwości? Nic się nie dzieje? Kurczę no raczej nie...funkcjonuje zupełnie normalnie. Czasami bolą mnie plecy gdzieś po środku, zazwyczaj wieczorem po całym dniu z małą, czasami bolą stawy kolanowe. Teraz aktualnie przeszło. Jedną źrenicę mam trochę wiekszą, obie dobrze reagują na światło, stąd się wziął w sumie rezonans. Monika - wtedy mam wyznaczony termin na diagnostykę, mam się połozyc w piątek, Pani mówiła że różnie wypuszczają czasami w niedziele czasami we wtorek...szpital WIM w Wawie. RE: Obraz rezonansu - Magda - 08-06-2017 Ja mialam podobnie - rezonans z zupelnie innego powodu, najpierw wykazal 1 zmiane 1mm. Lekarka byla czujna i kazala powtorzyc rezonans za rok. I tu sie znalazly juz 2 zmiany. Skierowanie do szpitala, punkcja. Teraz mam juz wyniki i prazki w plynie sa obecne, wiec wszystko wskazuje na SM. Nie mam zadnych powazniejszych objawow, jestem w pelni sprawna, badanie neurologiczne w normie. Wiem co czujesz, ja tez nadal jestem zaskoczona tym wszystkim... RE: Obraz rezonansu - Serenity1987 - 08-06-2017 (08-06-2017, 15:35)Magda napisał(a): Ja mialam podobnie - rezonans z zupelnie innego powodu, najpierw wykazal 1 zmiane 1mm. Lekarka byla czujna i kazala powtorzyc rezonans za rok. I tu sie znalazly juz 2 zmiany. Skierowanie do szpitala, punkcja. Teraz mam juz wyniki i prazki w plynie sa obecne, wiec wszystko wskazuje na SM. Nie mam zadnych powazniejszych objawow, jestem w pelni sprawna, badanie neurologiczne w normie. Wiem co czujesz, ja tez nadal jestem zaskoczona tym wszystkim... U mnie prążki i wszytkie badania jak pisałam we wrześniu...do tego czasu żyję jak wcześniej. Staram się myśleć pozytywnie... I jak wygląda sytuacja u Ciebie? Postawili Ci diagnozę że to SM? Skoro nie masz objawów neurologicznych to masz jakieś leczenie? RE: Obraz rezonansu - Joanna - 08-06-2017 (08-06-2017, 10:50)Serenity1987 napisał(a): Opis brzmi u mnie tak: Serenity a dlaczego miałaś robiony rezonans ? Coś się działo ? RE: Obraz rezonansu - Magda - 08-06-2017 Serenity, dopiero w przyszlym tygodniu ide do lekarki, ktora podobno w temacie SM jest najlepsza w moim miescie. Ale z tego co czytalam to raczej nie ma watpliwosci: sa 2 zmiany w MRI, sa prążki... Objawów na razie nie mam, wiec tez żyję jak wcześniej. Nie wiem jak z lekami. Mam male dzieci, mlodszy syn jest w wieku Twojej corki wiec oczywiście chcialabym się leczyć. A jesli chodzi o szpital to nikt ze mna nie rozmawial, po 2 tygodniach pojechalam po wyniki, zerknelam i chcialam zeby jakis lekarz je skomentowal, ale nikogo nie bylo. Tak, na calym oddziale neurologii w miescie wojewodzkim nie bylo ani jednego lekarza! U Ciebie napisali, ze zmiany sa w fazie ostrego rzutu, nie odczuwalas wtedy nic niepokojacego? Tylko te zrenice? RE: Obraz rezonansu - Serenity1987 - 08-06-2017 Joanna - droga była taka. W kwietniu bolało mnie lewe oko przy poruszaniu, po jakimś tygodniu postanowiłam iść do okulisty. Ona zbadała powiedziała że jest wszystko ok, mówi że źrenica jedna większa i żeby iść do neurologa. I tak się zbierałam żeby pójść, aż w końcu poszłam. Neurolog zbadała mnie, po czym robiła wywiad objawów. Zapytała o problemy z widzeniem i powiedzialam jej ze jakies dwa tygodnie po porodzie rozjeżdzał mi sie obraz, cieżko to okreslić czy podwójne widzenie czy co to było, wtedy postanowiła dać mi skierowanie na rezonans... (08-06-2017, 19:34)Magda napisał(a): Serenity, dopiero w przyszlym tygodniu ide do lekarki, ktora podobno w temacie SM jest najlepsza w moim miescie. Ale z tego co czytalam to raczej nie ma watpliwosci: sa 2 zmiany w MRI, sa prążki... Objawów na razie nie mam, wiec tez żyję jak wcześniej. Nie wiem jak z lekami. Mam male dzieci, mlodszy syn jest w wieku Twojej corki wiec oczywiście chcialabym się leczyć. A jesli chodzi o szpital to nikt ze mna nie rozmawial, po 2 tygodniach pojechalam po wyniki, zerknelam i chcialam zeby jakis lekarz je skomentowal, ale nikogo nie bylo. Tak, na calym oddziale neurologii w miescie wojewodzkim nie bylo ani jednego lekarza! Żrenice to w ogole ja już to widziałam jakieś 4 lata temu, ale doszłam do wniosku że mi sie wydaje i nie ciągnęłam tematu. W momencie robienia rezonansu nic mi nie było. W kwietniu byłam w okiem, a w lutym pamiętam że swędziała mnie ręka... Ogólnie nie mam złudzeń...nastawiam się na diagnozę że to SM... RE: Obraz rezonansu - Joanna - 08-06-2017 Serenity na razie pozostaje Ci czekać cierpliwie. Jeżeli to SM to na pewno prędzej czy później się odezwie lub wyjdzie w badaniach a czasami jest tylko jeden rzut i koniec. Może znajdziesz się w tym gronie szczesliwcow z czego z całego serca Ci życzę Jezeli chodzi o źrenice, to ja kilka lat wstecz przed diagnoza, miałam większą, zwrócił mi uwagę na to mój mąż ale ja to kompletnie zbagatelizowalam. Później jak już byłam w trakcie diagnozy, gdzie wcześniej mialam problemy ze wzrokiem, okresowo rozjezdzal mi się obraz, bolalo oko, okulista tez stwierdził powiększona źrenice, inne widzenie kolorów (czerwony i zielony), w OCT wyszło niewielkie uszkodzenie nerwu wzrokowego, właśnie w tym oku, co była powiększona źrenica.
RE: Obraz rezonansu - Serenity1987 - 09-06-2017 Staram się być cierpliwa. Gdzieś tam mam nadzieję, że to nie to...ale i tak napięcie z tym związane mnie nie opuszcza... Oczywiście dam znać jak sprawa się zakończyła... ![]() Czy te prążki można zbadać bez kładzenia się do szpitala? |