![]() |
|
Czy to SM? - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Czy to SM? (/thread-750.html) |
RE: Czy to SM? - margol - 10-08-2017 P41 jest niespecyficzny dla boreliozy. Western blot w igg masz graniczny chyba jak sa dodatnie tylko te 2 prążki? Ja ma dokładnie takie same dodatnie prazki co Ty w igg i igm. Przy czym elisę w igm mam dodatnia a igg negatywną. A jak jest u Ciebie z elisa? RE: Czy to SM? - Agnieszka - 10-08-2017 Elisa z kwietnia (druga - po przeleczeniu doksycykliną): - IgG 4,5 RU/ml - IgM 74,5 RU/ml RE: Czy to SM? - margol - 10-08-2017 Czyli igg masz negatywną a igm dodatnią? Wg zakaznikow borelioza powinna po leczeniu przejść z igm w igg. Ostatnio sie dowiedziałam, ze czesto borelioza w igm dodatnie prazki p41 i ospc wychodzą fałszywie dodatnie przy chorobach autoinmunologicznych. Ja leczyłam borelioze iladsem i w koncu dałam spokój bo było tylko gorzej. RE: Czy to SM? - Agnieszka - 10-08-2017 Powiem szczerze, że ja już nic nie wiem z tych wyników.... Każdy lekarz ma inną teorię. Na razie trzymam się wersji z wyników punkcji - Borelioza IgG oraz IgM w PMR - negatywne. Myślałam o ILADS, ale jestem ostrożna w podejmowaniu decyzji i dlatego nie zrobiłam nic w tym kierunku. Jeśli by się okazało, że to nie SM to pewnie wrócę do tematu. RE: Czy to SM? - margol - 10-08-2017 Ja na początku byłam diagnozowan miedzy sm i bb, bo miałam dodatnią w igm. Wiec zaczęłam sie leczyć iladsem. Teraz z perspektywy czasu żałuje tego. Bo na antybiotykach trochę sie posypałam ze zdrowiem. Dostałam sterydy, które w koncu postawiły mnie na nogi. RE: Czy to SM? - mufa - 10-08-2017 Agnieszka napisałam do Ciebie priv, bo chyba jesteśmy z tych samych okolic RE: Czy to SM? - Agnieszka - 14-08-2017 Nadal czekam na telefon ze szpitala... Pewnie w tym tygodniu też mnie nie wezmą. Niestety fatalnie się czuję. Osłabienie takie, że śpię całymi dniami. Oczy nie nadążają za obiektami. Bolą mnie nadgarstki, kolana, biodra i plecy. Do tego "oderwałam" się od rzeczywistości - jestem cały czas jak na rauszu. To się robi nie do zniesienia.... Miałam wcześniej takie napady nie raz, ale tłumaczyłam to spadkiem formy psychicznej (przy mojej depresji nawet lekarz temu nie zaprzeczał). Teraz gdy jest w tym drugie dno robi się to nie do zniesienia.... Niech już będzie cokolwiek tylko żeby mi się stan poprawił RE: Czy to SM? - Miriam - 14-08-2017 (14-08-2017, 10:21)Agnieszka napisał(a): Nadal czekam na telefon ze szpitala... Pewnie w tym tygodniu też mnie nie wezmą. Niestety fatalnie się czuję. Osłabienie takie, że śpię całymi dniami. Oczy nie nadążają za obiektami. Bolą mnie nadgarstki, kolana, biodra i plecy. Do tego "oderwałam" się od rzeczywistości - jestem cały czas jak na rauszu. To się robi nie do zniesienia.... Miałam wcześniej takie napady nie raz, ale tłumaczyłam to spadkiem formy psychicznej (przy mojej depresji nawet lekarz temu nie zaprzeczał). Teraz gdy jest w tym drugie dno robi się to nie do zniesienia.... Niech już będzie cokolwiek tylko żeby mi się stan poprawił Mnie to szczerze mówiąc bardziej pasuje do objawów boreliozy, ale ja tu nic nie chcę wyrokować. To podstępne cholerstwo, jedno i drugie. Trzymam kciuki żeby jak najszybciej Ci pomogli. RE: Czy to SM? - Agnieszka - 21-08-2017 Zadzwonili - w czwartek przyjęcie, w piątek rezonans. Jeszcze mnie dopadła kolka nerkowa, kamienie schodzą i ból gorszy jak przy porodzie... Jak długo się czeka na opis rezonansu? Bo nastawili mnie, że na weekend zostanę na oddziale, a potem zależy co wyjdzie.... RE: Czy to SM? - baryla1969 - 21-08-2017 (21-08-2017, 13:14)Agnieszka napisał(a): Zadzwonili - w czwartek przyjęcie, w piątek rezonans. Jeszcze mnie dopadła kolka nerkowa, kamienie schodzą i ból gorszy jak przy porodzie... Cześć. Nie wiem jak i gdzie ale u mnie robili dwa rezonanse po poludniu i mniej wiecej po 2 godzinach byly zawsze wyniki. Bo chyba wszędzie szpitalni oddziałowi pacjenci mają pierwszeństwo z opisami rezonansu. Może powiedzieli Ci że zostaniesz na weekend bo to jakiś sens ma jak w piątek masz badanie. Wiadomo w weekend nie wszystko robią, a po rezonansie będą się zastanawiać co i dalej w zależności co wyjdzie. |