![]() |
|
punkcja lędźwiowa w narkozie - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Badania diagnostyczne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-16.html) +--- Wątek: punkcja lędźwiowa w narkozie (/thread-792.html) |
RE: punkcja lędźwiowa w narkozie - Agata.g - 02-10-2017 (01-10-2017, 17:40)Monika napisał(a):Tak.Miał rezonans.Już wie,że sa podstawy do tego żeby położyć się do szpitala.Ale mimo utraty częściowo wzroku nie idzie tam bo boi się punkcja.Wiem że jest gdzieś szansa zrobienia punkcji w narkozie po rtgnem.Takiej możliwości tutaj szukam.Kto pomoże nóż nim jest coraz gorzej...(01-10-2017, 10:33)Agata.g napisał(a): Dzień dobry, mój brat podejrzewa u siebie SM, jednak boi się podejść do punkcji bez narkozy. Próbowaliśmy dzwonić na infolinię medyczną by umówić się na zabieg w ogólnym, ale odmówiono nam. Czy ktoś wie w jaki sposób lub gdzie można próbować dzwonić? Bardzo proszę o pomoc. RE: punkcja lędźwiowa w narkozie - baryla1969 - 02-10-2017 A kto powiedział że ta punkcja będzie konieczna? Nie we wszystkich przypadkach ją robią. Mi nie robili bo była by bez sensu, jeżeli wszystko wyszło w rezonansach itp. Nie robili ale zaznaczam, że zgodę na nią podpisałem i tak. RE: punkcja lędźwiowa w narkozie - Miriam - 02-10-2017 (02-10-2017, 08:59)Agata.g napisał(a):(01-10-2017, 17:40)Monika napisał(a):Tak.Miał rezonans.Już wie,że sa podstawy do tego żeby położyć się do szpitala.Ale mimo utraty częściowo wzroku nie idzie tam bo boi się punkcja.Wiem że jest gdzieś szansa zrobienia punkcji w narkozie po rtgnem.Takiej możliwości tutaj szukam.Kto pomoże nóż nim jest coraz gorzej...(01-10-2017, 10:33)Agata.g napisał(a): Dzień dobry, mój brat podejrzewa u siebie SM, jednak boi się podejść do punkcji bez narkozy. Próbowaliśmy dzwonić na infolinię medyczną by umówić się na zabieg w ogólnym, ale odmówiono nam. Czy ktoś wie w jaki sposób lub gdzie można próbować dzwonić? Bardzo proszę o pomoc. Ludzie się boją najczęściej tego, czego nie znają. Może warto ustalić jakie obawy ma Twój brat w związku z tym zabiegiem i te wątpliwości powinien przedyskutować z lekarzem? Poza tym, wnioskuję, że Twój brat ma pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego skoro efektem jest częściowa utrata wzroku - im szybciej podejmie leczenie (dożylne wlewy sterydów) tym lepsze rokowania - zatrzymanie procesu zapalnego i przywrócenie widzenia. Tu naprawdę nie ma na co czekać. RE: punkcja lędźwiowa w narkozie - Agata.g - 02-10-2017 (02-10-2017, 10:06)Miriam napisał(a):Już to robi prywatnie.Najpierw do oka teraz doustnie.Nie przekonam brata i nikt tego nie zrobi.Szukam innej drogi i po to tu jestem(02-10-2017, 08:59)Agata.g napisał(a):(01-10-2017, 17:40)Monika napisał(a):Tak.Miał rezonans.Już wie,że sa podstawy do tego żeby położyć się do szpitala.Ale mimo utraty częściowo wzroku nie idzie tam bo boi się punkcja.Wiem że jest gdzieś szansa zrobienia punkcji w narkozie po rtgnem.Takiej możliwości tutaj szukam.Kto pomoże nóż nim jest coraz gorzej...(01-10-2017, 10:33)Agata.g napisał(a): Dzień dobry, mój brat podejrzewa u siebie SM, jednak boi się podejść do punkcji bez narkozy. Próbowaliśmy dzwonić na infolinię medyczną by umówić się na zabieg w ogólnym, ale odmówiono nam. Czy ktoś wie w jaki sposób lub gdzie można próbować dzwonić? Bardzo proszę o pomoc. RE: punkcja lędźwiowa w narkozie - Monika - 02-10-2017 Nigdy nie szukałam placówki, która robi punkcję w narkozie, nie obiło mi się też o uszy, gdzie jest taka możliwość. Natomiast wydaje mi się, że jeśli gdzieś byłaby na to szansa, to może w prywatnych szpitalach typu Medicover, Swissmed itp (bo pewnie i tak wiązałoby się to z hospitalizacją, narkoza nie jest obojętna dla organizmu). Tak jak pisał Baryła - nie zawsze konieczna jest punkcja. Może w przypadku Twojego Brata jednak nie będzie musiała zostać wykonana. Może spróbujcie skonsultować wszystkie wyniki badań z lekarzem, który pracuje na oddziale neurologicznym w którymś ze szpitali? (umówić się na prywatną wizytę). Tacy lekarze zazwyczaj mają nieco większe rozeznanie w procedurach diagnozowania (zwłaszcza, jeśli szpital prowadzi też program leczeni stwardnienia rozsianego). Warto też powiedzieć takiemu lekarzowi jaka jest sytuacja - być może lekarz doradzi Wam jakieś rozwiązanie albo będzie znał placówkę, gdzie można zrobić badanie w narkozie. RE: punkcja lędźwiowa w narkozie - Agata.g - 02-10-2017 (02-10-2017, 10:52)Monika napisał(a): Nigdy nie szukałam placówki, która robi punkcję w narkozie, nie obiło mi się też o uszy, gdzie jest taka możliwość. Natomiast wydaje mi się, że jeśli gdzieś byłaby na to szansa, to może w prywatnych szpitalach typu Medicover, Swissmed itp (bo pewnie i tak wiązałoby się to z hospitalizacją, narkoza nie jest obojętna dla organizmu). Dziękuję (02-10-2017, 11:55)Agata.g napisał(a):(02-10-2017, 10:52)Monika napisał(a): Nigdy nie szukałam placówki, która robi punkcję w narkozie, nie obiło mi się też o uszy, gdzie jest taka możliwość. Natomiast wydaje mi się, że jeśli gdzieś byłaby na to szansa, to może w prywatnych szpitalach typu Medicover, Swissmed itp (bo pewnie i tak wiązałoby się to z hospitalizacją, narkoza nie jest obojętna dla organizmu). Czy ktoś może polecić dobrego neurologa pracujacego na oddziale wykonującego punkcje kręgosłupa by warto było pójść prywatnie? RE: punkcja lędźwiowa w narkozie - hela - 02-10-2017 a skąd miałby być ten neurolog? i co Twój brat robi prywatnie do oka i do ustnie? Solu Medrol się podaje dożylnie RE: punkcja lędźwiowa w narkozie - Agata.g - 02-10-2017 (02-10-2017, 15:34)hela napisał(a): a skąd miałby być ten neurolog? Siły Medrol owszem ale już Medrol inaczej.Warszawa punkcja lędźwiowa w narkozie - hela - 02-10-2017 Tzn brał sterydy czy nie brał? Pisz proszę trochę jaśniej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: punkcja lędźwiowa w narkozie - Agata.g - 02-10-2017 (02-10-2017, 17:00)hela napisał(a): Tzn brał sterydy czy nie brał? Pisz proszę trochę jaśniej Aktualnie bierze Medrol |