![]() |
|
Copaxone - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Copaxone (/thread-100.html) |
RE: Copaxone - baryla1969 - 02-08-2018 A teraz mam pytanie, czy ktoś z Was stosuje jakiś Remurel, czyli niby odpowiednik Copaxone, Byłem w szpitalu jak zawsze po zastrzyki i się dowidziałem, że z uwagi na jakiś przetarg czy co podobnego, w szpitalu moim nie będzie już Copaxone tylko właśnie taki jakiś zamiennik. Nie wiem czy tylko u mnie w szpitalu czy w innych też, nie wiem czy to NFZ podpisuje umowy czy sam szpital? I raczej napewno ten jakiś Remurel bo chyba innego niby odpowiednika nie ma. RE: Copaxone - klaudia26 - 02-08-2018 Ja odbierałam leki jakoś w połowie lipca i nic nie mówili o żadnej zmianie... A o takim leku nie słyszałam... RE: Copaxone - SESEMESKA - 02-08-2018 Będę w szpitalu w środę (8 sierpnia) to zapytam, bo też pierwsze słyszę, a dopiero zaczęłam leczenie Copaxonem. RE: Copaxone - hela - 02-08-2018 Ktoś zaproponował tańszy zamiennik szpitalowi, tak myślę, w BIP są takie zamówienia publiczne, tam powinno być napisane co szpital zamówił RE: Copaxone - igreeeczka@wp.pl - 02-08-2018 (23-07-2018, 16:28)SESEMESKA napisał(a):(04-07-2018, 22:43)Borówka napisał(a):(09-11-2017, 09:31)Paula87 napisał(a): Witajcie, jestem po diagnozie, od paru dni biorę copaxone. Ja zaszlam w ciążę biorąc copaxone i brałam to do 20 tc z dzidziusiem wszystko ok ja również się super czuję po 3 miesiącach od porodu znowu zostanę włączona do programu
RE: Copaxone - SESEMESKA - 02-08-2018 igreeeeczka@wp.pl... A napisz proszę jeszcze ile czasu brałaś Copaxon przed zajściem w ciążę? To Twój pierwszy lek, czy wcześniej byłaś w innym programie? Ile lat chorujesz? Przepraszam za tyle pytań i z góry wielkie dzięki za odpowiedź Agnieszka - SESEMESKA RE: Copaxone - igreeeczka@wp.pl - 02-08-2018 (02-08-2018, 16:43)SESEMESKA napisał(a): igreeeeczka@wp.pl... A napisz proszę jeszcze ile czasu brałaś Copaxon przed zajściem w ciążę? To Twój pierwszy lek, czy wcześniej byłaś w innym programie? Ile lat chorujesz? Przepraszam za tyle pytań i z góry wielkie dzięki za odpowiedź O chorobie wiem od października 2017 w połowie listopada dostałam leki a w ciaze zaszlam w polowie marca co do lekow to wyboru nie miałam bo w ciąży podobno tylko bezpieczne jest copaxone także moja przygoda z SM nie jest za długa ale liczę że będzie bez zmian i choroba nie będzie dawała o sobie znać dwa tygodnie temu byłam na kontroli i lekarz mi odstawil leki
RE: Copaxone - Bubka - 02-08-2018 (02-08-2018, 11:39)baryla1969 napisał(a): A teraz mam pytanie, czy ktoś z Was stosuje jakiś Remurel, czyli niby odpowiednik Copaxone, Byłem w szpitalu jak zawsze po zastrzyki i się dowidziałem, że z uwagi na jakiś przetarg czy co podobnego, w szpitalu moim nie będzie już Copaxone tylko właśnie taki jakiś zamiennik. Nie wiem czy tylko u mnie w szpitalu czy w innych też, nie wiem czy to NFZ podpisuje umowy czy sam szpital? Ja też mam wizyte 8 to zobaczę co mi powiedzą. RE: Copaxone - Bubka - 28-08-2018 A pro po zmiany leku w szpitalu nic nie mówili. Wczorak zrobilam zastrzyk w nogę, nic się nie działo. Wszystko poszło tak jak zawsze. Jakieś 5 godzin miejsce bardzo spuchło i mnie boli nawet jak chodzę. Mieliście też tak? Postanowiłam) że jak do jutra do poludnia nie zejdzie to zadzwonię do szpitala. RE: Copaxone - baryla1969 - 29-08-2018 (28-08-2018, 20:41)Bubka napisał(a): A pro po zmiany leku w szpitalu nic nie mówili. No to ja bylem dzisiaj. Tak jak była mowa, u mnie zmieniają Copaxone 40 na Remurel 40, tańszy podobno 80 złotych. Skład taki sam, nic innego podobno nie ma w składzie. Jakby co to zrobiłem pierwszego zastrzyka, nic się narazie nie dzieje. Ooo i wstrzykiwacz jest inny niż do copaxone, ale powiem po tym pierwszym użyciu, że jak narazie od razu mi się lepiej nim zrobiło, taki jakiś delikatniejszy, nie trzeba mocno dociskać. |