Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Copaxone - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Copaxone (/thread-100.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

RE: Copaxone - baryla1969 - 02-08-2018

A teraz mam pytanie, czy ktoś z Was stosuje jakiś Remurel, czyli niby odpowiednik Copaxone, Byłem w szpitalu jak zawsze po zastrzyki i się dowidziałem, że z uwagi na jakiś przetarg czy co podobnego, w szpitalu moim nie będzie już Copaxone tylko właśnie taki jakiś zamiennik. Nie wiem czy tylko u mnie w szpitalu czy w innych też, nie wiem czy to NFZ podpisuje umowy czy sam szpital?
I raczej napewno ten jakiś Remurel bo chyba innego niby odpowiednika nie ma.

RE: Copaxone - klaudia26 - 02-08-2018

Ja odbierałam leki jakoś w połowie lipca i nic nie mówili o żadnej zmianie... A o takim leku nie słyszałam...

RE: Copaxone - SESEMESKA - 02-08-2018

Będę w szpitalu w środę (8 sierpnia) to zapytam, bo też pierwsze słyszę, a dopiero zaczęłam leczenie Copaxonem.

RE: Copaxone - hela - 02-08-2018

Ktoś zaproponował tańszy zamiennik szpitalowi, tak myślę, w BIP są takie zamówienia publiczne, tam powinno być napisane co szpital zamówił

RE: Copaxone - igreeeczka@wp.pl - 02-08-2018

(23-07-2018, 16:28)SESEMESKA napisał(a):
(04-07-2018, 22:43)Borówka napisał(a):
(09-11-2017, 09:31)Paula87 napisał(a): Witajcie, jestem po diagnozie, od paru dni biorę copaxone. 

Mam pytanie do pań, które w momencie leczenia copaxone zaszły w ciążę i po porodzie miały rzut.
Czy przez rzut wywołany połogiem zostałyście skreślone z programu lekowego? I jak to jest z powrotem? Czy można dostać się do innego programu lekowego po skreśleniu z programu?

Pozdrawiam Uśmiech

Witaj Paula,
Przepraszam,że się pytam ale jesteś jedyna osobą,która pisze o ciąży i zarzywaniu Copaxone.
Powiedz mi zdecydowałaś się na przyjmowanie Copaxone w ciąży i czy w nią zaszłaś oczywiście?
Będę wdzięczna za odpowiedz.

Pozdrawiam 
Borówka

Witajcie ? 
Ja od piątku zacznę leczenie Copaxonem i również interesuje mnie temat ciąży w przypadku tego leku... Mam 30 lat (niedługo kończę 31), nie mam dzieci, a nie ukrywam, że instynkt macierzyński we mnie siedzi i to silny ? 
Dopiero w piątek porozmawiam o tym z neurologiem i jak tylko dowiem się czegoś więcej to udzielę tutaj informacji ?
Dziękuję za odpowiedź i życzę wszystkim dużo siły ? 

Agnieszka - SESEMESKA

Ja zaszlam w ciążę biorąc copaxone i brałam to do 20 tc z dzidziusiem wszystko ok ja również się super czuję po 3 miesiącach od porodu znowu zostanę włączona do programu Oczko

RE: Copaxone - SESEMESKA - 02-08-2018

igreeeeczka@wp.pl... A napisz proszę jeszcze ile czasu brałaś Copaxon przed zajściem w ciążę? To Twój pierwszy lek, czy wcześniej byłaś w innym programie? Ile lat chorujesz? Przepraszam za tyle pytań i z góry wielkie dzięki za odpowiedź Uśmiech

Agnieszka - SESEMESKA

RE: Copaxone - igreeeczka@wp.pl - 02-08-2018

(02-08-2018, 16:43)SESEMESKA napisał(a): igreeeeczka@wp.pl... A napisz proszę jeszcze ile czasu brałaś Copaxon przed zajściem w ciążę? To Twój pierwszy lek, czy wcześniej byłaś w innym programie? Ile lat chorujesz? Przepraszam za tyle pytań i z góry wielkie dzięki za odpowiedź Uśmiech

Agnieszka - SESEMESKA

O chorobie wiem od października 2017 w połowie listopada dostałam leki a w ciaze zaszlam w polowie marca co do lekow to wyboru nie miałam bo w ciąży podobno tylko bezpieczne jest copaxone także moja przygoda z SM nie jest za długa ale liczę że będzie bez zmian i choroba nie będzie dawała o sobie znaćOczko dwa tygodnie temu byłam na kontroli i lekarz mi odstawil leki

RE: Copaxone - Bubka - 02-08-2018

(02-08-2018, 11:39)baryla1969 napisał(a): A teraz mam pytanie, czy ktoś z Was stosuje jakiś Remurel, czyli niby odpowiednik Copaxone, Byłem w szpitalu jak zawsze po zastrzyki i się dowidziałem, że z uwagi na jakiś przetarg czy co podobnego, w szpitalu moim nie będzie już Copaxone tylko właśnie taki jakiś zamiennik. Nie wiem czy tylko u mnie w szpitalu czy w innych też, nie wiem czy to NFZ podpisuje umowy czy sam szpital?
I raczej napewno ten jakiś Remurel bo chyba innego niby odpowiednika nie ma.

Ja też mam wizyte 8 to zobaczę co mi powiedzą.

RE: Copaxone - Bubka - 28-08-2018

A pro po zmiany leku w szpitalu nic nie mówili.

Wczorak zrobilam zastrzyk w nogę, nic się nie działo. Wszystko poszło tak jak zawsze. Jakieś 5 godzin miejsce bardzo spuchło i mnie boli nawet jak chodzę. Mieliście też tak? Postanowiłam) że jak do jutra do poludnia nie zejdzie to zadzwonię do szpitala.

RE: Copaxone - baryla1969 - 29-08-2018

(28-08-2018, 20:41)Bubka napisał(a): A pro po zmiany leku w szpitalu nic nie mówili.

Wczorak zrobilam zastrzyk w nogę, nic się nie  działo.  Wszystko poszło tak jak zawsze. Jakieś  5 godzin miejsce bardzo spuchło i mnie boli nawet jak chodzę.  Mieliście też  tak? Postanowiłam)  że jak do jutra do poludnia nie zejdzie to zadzwonię do szpitala.

No to ja bylem dzisiaj. Tak jak była mowa, u mnie zmieniają Copaxone 40 na Remurel 40, tańszy podobno 80 złotych. Skład taki sam, nic innego podobno nie ma w składzie. Jakby co to zrobiłem pierwszego zastrzyka, nic się narazie nie dzieje. Ooo i wstrzykiwacz jest inny niż do copaxone, ale powiem po tym pierwszym użyciu, że jak narazie od razu mi się lepiej nim zrobiło, taki jakiś delikatniejszy, nie trzeba mocno dociskać.