Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Teryflunomid (Aubagio) - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Teryflunomid (Aubagio) (/thread-743.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

RE: Teryflunomid (Aubagio) - Orchidea ponownie - 21-11-2020

Ja zaczynam mieć ciut zgagi. Ratuje się helicidem.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - fruu - 25-11-2020

Dla mnie zgagi to codzienność prawie. Póki co obwiniam refluks, ale diagnostykę w tym kierunku zrobię dopiero po koronce, żeby nie narażać się niepotrzebnie

RE: Teryflunomid (Aubagio) - Orchidea ponownie - 27-11-2020

(25-11-2020, 12:05)fruu napisał(a): Dla mnie zgagi to codzienność prawie. Póki co obwiniam refluks, ale diagnostykę w tym kierunku zrobię dopiero po koronce, żeby nie narażać się niepotrzebnie
Koronka może minąć za parę lat. Ja bym teraz zrobiła. W trakcie pandemi miałam operowany wyrostek. Na oddział i tak dopiero po teście na covid cię przyjmą.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - Serenity1987 - 27-11-2020

(19-11-2020, 12:46)barbello napisał(a): Dawno mnie nie bylo. Ale kilka slow.
Juz nie biore Aubagio, bo w moim przypadku nic nie wnioslo w leczenie.
Nie mialem, przy nim zadnych skutkow ubocznych (bralem go przez 1 rok).
Dzisiaj wlasnie przyjmuje 3 dawke Ocrelizumab (ocrevus) i chyba wreszcie “to jest to”.
W razie pytan, chetnie sluze pomoca.
Zdrowka Uśmiech
Ocrevus to lek z drugiej linii? Refundacja jego jest przez 5 lat? Uśmiech

RE: Teryflunomid (Aubagio) - barbello - 28-11-2020

(27-11-2020, 22:07)Serenity1987 napisał(a):
(19-11-2020, 12:46)barbello napisał(a): Dawno mnie nie bylo. Ale kilka slow.
Juz nie biore Aubagio, bo w moim przypadku nic nie wnioslo w leczenie.
Nie mialem, przy nim zadnych skutkow ubocznych (bralem go przez 1 rok).
Dzisiaj wlasnie przyjmuje 3 dawke Ocrelizumab (ocrevus) i chyba wreszcie “to jest to”.
W razie pytan, chetnie sluze pomoca.
Zdrowka Uśmiech
Ocrevus to lek z drugiej linii? Refundacja jego jest przez 5 lat? Uśmiech
Tak to lek drugiej linii, ale do refundacji to się nie wypowiem bo nie wiem.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - fruu - 01-12-2020

(27-11-2020, 18:22)Orchidea ponownie napisał(a):
(25-11-2020, 12:05)fruu napisał(a): Dla mnie zgagi to codzienność prawie. Póki co obwiniam refluks, ale diagnostykę w tym kierunku zrobię dopiero po koronce, żeby nie narażać się niepotrzebnie
Koronka może minąć za parę lat. Ja bym teraz zrobiła. W trakcie pandemi miałam operowany wyrostek. Na oddział i tak dopiero po teście na covid cię przyjmą.

Och, napisałem, że po koronce, ale miałem na myśli zdjęcie większości tych ograniczeń, bo kiedy teraz mam się pojawić w szpitalu to mnie trafia szlag. A jeszcze większy trafia jak dostaję z przychodni sms'a, że neurolog przyjmie i przebada mnie zdalnie. Ręce mi przy tym opadają ale co zrobić. Tym bardziej, że koronka zostanie wg mnie z nami niczym druga grypa.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - gregory - 03-12-2020

Pytanie do wszystkich którzy biorą i brali ten lek.
Jak długo go bierzecie lub braliscie przed zmianą?
Ciekaw jestem jaki jest maksymalny czas wśród forumowiczów.
Dzieki,
Pozdrawiam.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - skrzat100 - 03-12-2020

(03-12-2020, 00:19)gregory napisał(a): Pytanie do wszystkich którzy biorą i brali ten lek.
Jak długo go bierzecie lub braliscie przed zmianą?
Ciekaw jestem jaki jest maksymalny czas wśród forumowiczów.
Dzieki,
Pozdrawiam.
U mnie leci 4 rok.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - Orchidea ponownie - 03-12-2020

Nfz to już poległ. Do lekarza trudno się dostać, Mnie neurolog przyjmuje, ale za każdym razem test na covid. 5 razy już miałam. Teraz wolę teleporade.

RE: Teryflunomid (Aubagio) - Orchidea ponownie - 06-12-2020

Niedługo robię badania. Mam nadzieje, że będą dobre. Boli mnie odcinek lędźwiowy kręgosłupa mam nadzieję, że to nie nerki. Jak Aubadnie to już leku w pierwszej lini dla mnie nie będzie.