Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

RE: Tecfidera - Anka - 10-08-2019

Dziwni sa lekarze. Kazdy interpretuje wyniki inaczej.
Ja najnizsze mialam 0,47 i bylo ok. Lekarz mowil ze sa niskie ale jest ok.
Zazwyczaj mam powyzej 0,5 ale w przedziale 0,5-0,6 i nie robi neuro z tego problemu
A ty mufa jak masz taki wynik od dluzszego czasu to tym bardziej dziwi mnie zachowanie lekarki

RE: Tecfidera - mufa - 11-08-2019

Ta lekarka ogólnie jest dziwna

RE: Tecfidera - jessyca13 - 12-08-2019

hej wszystkim Oczko mam pytanko odnośnie tecfidery. Nie boicie się jej brać? bo pisze, że w ciągu najbliższych lat dopada rak (końcowy skutek uboczny). Poza tym ( mniejszymi skutkami ) często dostaje się zapalenia np żołądka, jelit a przecież leczymy się bo też mam sm ( biorę avonex) żeby nie mieć zapaleń bo żle działają na przebieg samej choroby , a nie żeby te zapalenia wywoływać. Pytam o to bo lekarka chce mi zmienić właśnie na tecfiderę gdyż mam problemy z żelazem ( aczkolwiek jest to wątpliwe że pod wpływem leku ) bo nikt nigdy nie zgłaszał takich objawów a ja mam jeszcze inne choroby więc najprawdopodobniej to przyczyna aczkolwiek chce koniec końców mi zmienić aczytajać właśnie wszystko co tylko możliwe o tecfiderze przeraziłam sie ;( i jeszcze jedno do osób którzy piszą że mieli rzuty podczas brania tecfidery. To był wasz pierwszy lek czy po zmianie z innego ? bo też się tego boję że puki biorę avonex 4 lata juz to jest odpukać oki. Żadnych rzutów a jak przejde na tefiderę to się wznowią . czekam kochani na wasze zdania w tym tymecie

RE: Tecfidera - Anka - 12-08-2019

Gdzie jest napisane ze dopada rak jako końcowy skutek uboczny?
Podaj zródło proszę

Jak jesz do tabletki i pilnujesz żeby jeść regularnie to nic nie będzie się dziać
Ja miałam zapalenie żołądka i woreczka żółciowego ale to się zbiegło z urlopem z zagranica i fatalnym jedzeniem tam
Moje spostrzeżenia sa takie ze Tecfidera w trakcie posiłku i nie dopuszczam do tego żeby być głodną
Ktoś tu pisał o rzucie w trakcie leczenia Tec ale najczęściej właśnie każdy sobie chwali ze bez rzutu
Ja miałam najpierw Betaferon i teraz od ponad roku Tec
Zero rzutu

RE: Tecfidera - agica - 13-08-2019

ja tego nie skomentuję...

Tecfidera - hela - 13-08-2019

Raka można mieć nawet od oddychania zimą w niektórych miejscach w plOczko a skutki uboczne niektórych „normalnych” leków są takie że najlepiej to żeby człowiek się położył i poczekał aż umrze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Tecfidera - Anka - 13-08-2019

Skądś takie info jessyca uzyskała
Nie wiem czy z internetu czy ktoś jej nagadał takich głupot
Dlatego pytam o zródło
Bo nikt przy zdrowych zmysłach nie leczyłby nas lekiem który wywołuje raka- jak to zostało ujęte ze to końcowy etap
Leczyc chorobe nieuleczalna lekiem ktory wywoluje chorobe smiertelna- prosze o zrozumienie ja wiem ze wczesnie wykrytego raka mozna wyleczyc, mam wsrod bliskich niestety osoby walczace z rakiem.
Natomiast nie da sie ujac prosciej tego co chcialam przekazac

A ja mam takie pytanie do was
Czy piekla was kiedys skora- u mnie podeszwy stop i palce oraz wew strona dloni i palce?
Pieczenie to w zasadzie uczucie jakbym wpadla w pokrzywy
Kolor skory bez zmian, zero babli czy jakis zmian barwnikowych brak wysypki itp
Wiem ze w ulotce napisane jest ze moze byc odczuwany no swiad
Ale to co ja czyje jest dziwne
Leki na alergie czy wapono nie dziala
I o dziwo raz odczucie mocniejsze raz slabsze i ginie na troche
Mam tak od dwoch dni
Nie zmienilam kosmetykow ani tzw chemi do sprzatania ani nie mialam kontatu z zadnych zwierzeciem

Wiem ze powinnam zglosic to neuro ale niedlugo jade po lek i omowic wyniki mr
No i nie jest to bardzo uciazliwe- pytam z ciekawosci

RE: Tecfidera - hela - 13-08-2019

Tak sobie teraz pomyślałam flasha też miałaś mocniej, to może i ten świąd jest mocniejszy u Ciebie, może masz skórę jakąś wrażliwszą na tec??

(13-08-2019, 14:41)hela napisał(a): Tak sobie teraz pomyślałam flasha też miałaś mocniej, to może i ten świąd jest mocniejszy u Ciebie, może masz skórę jakąś wrażliwszą na tec??

Ale wczesniej tak nie mialam. Pierwszy raz. I to po ponad roku na Tec.
Bede obserwowac dalej.