Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

Tecfidera - hela - 03-09-2019

Nie zwróciłam uwagi, czyli pewnie nie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Tecfidera - nadziejka - 03-09-2019

Ja biorę od 28.08 i na razie miałam flash 3 razy, w tym dzisiaj trzeci raz. Na razie mam za dużo zajęć w związku z początkiem roku szkolnego i nie skupiła sie na tym, czy mi lepiej, czy gorzej. Na pewno boli mnie głowa, ale czy to ma jakiś związek... To nie wiem

RE: Tecfidera - Jelonek - 03-09-2019

(03-09-2019, 13:50)Gigi napisał(a): Miewacie tak, że po flashu czujecie się tacy wyczerpani? Mnie czasami jak dopadnie flash to potem jestem zmęczona. Potem tak z 20 minut dochodzę do siebie. Tablety mnie bardziej wykańczają niż choroba ;-)

Ja mam flasha codziennie od początku lipca tego roku :/ oprócz tego że chwilę to trwa i towarzyszy mu jakby uczucie wzrostu ciśnienia i wyglądam jak dziwak to jest okej  Duży uśmiech ale podejrzewam że to bardzo indywidualna sprawa, ja reaguje tak a Ty znowu możesz się źle czuć po tym

RE: Tecfidera - Miriam - 03-09-2019

(03-09-2019, 13:50)Gigi napisał(a): Miewacie tak, że po flashu czujecie się tacy wyczerpani? Mnie czasami jak dopadnie flash to potem jestem zmęczona. Potem tak z 20 minut dochodzę do siebie. Tablety mnie bardziej wykańczają niż choroba ;-)

Ja tak miewam. Nie zawsze, czasem. Ale miewałam takie sytuacje, że po prostu się musiałam położyć na 5 minut. To najczęściej w takie dni, kiedy byłam mocno zmęczona, niewyspana, zestresowana...

RE: Tecfidera - agica - 03-09-2019

Nie zwróciłam uwagi, ale najczęściej jak mam flash to jestem w pracy, więc głowę mam zajętą

RE: Tecfidera - magdasch - 03-09-2019

Ja mam w zależności jakie zjem śniadanie i czy szybko wypije kawę

RE: Tecfidera - wrobel - 03-09-2019

Siemanko!
Jestem tu świeżynką i dopiero raczkuję po forum - całe szczęście tylko po forum Oczko
Nie znalazłem żadnego wątku nt. starania o dziecko mężczyzn podczas przyjmowania tecfidery.
Generalnie jestem na tecfiderze 13msc i obyło się bez rzutów.
Zastanawiam się czy tecfidera wpływa na nasienie mężczyzny pod kątem ewentualnych późniejszych problemów z płodem i dzieckiem.
Dodam ze mam już zdrowego syna, który został poczęty jeszcze przed braniem tecfidery i prawdopodobnie w trakcie rozwijającej się już choroby w organizmie.

Tecfidera - hela - 03-09-2019

(03-09-2019, 18:11)wrobel napisał(a): Siemanko!
Jestem tu świeżynką i dopiero raczkuję po forum - całe szczęście tylko po forum Oczko
Nie znalazłem żadnego wątku nt. starania o dziecko mężczyzn podczas przyjmowania tecfidery.
Zastanawiam się czy tecfidera wpływa na nasienie mężczyzny pod kątem ewentualnych późniejszych problemów z płodem i dzieckiem.
Dodam ze mam już zdrowego syna, który został poczęty jeszcze przed braniem tecfidery i prawdopodobnie w trakcie rozwijającej się już choroby w organizmie.

Cześć, witaj, jest tu dział „Przedstaw się”, napisz parę słów o sobie tamUśmiech w temacie o który pytasz najlepiej będzie zapytać neuro, tu raczej tylko dziewczyny rozważają potomstwo i jakieś doświadczenia z Tecfidera w takich przypadkach znamy.

RE: Tecfidera - wrobel - 03-09-2019

(03-09-2019, 20:17)hela napisał(a):
(03-09-2019, 18:11)wrobel napisał(a): Siemanko!

Cześć, witaj, jest tu dział „Przedstaw się”, napisz parę słów o sobie tamUśmiech w temacie o który pytasz najlepiej będzie zapytać neuro, tu raczej tylko dziewczyny rozważają potomstwo i jakieś doświadczenia z Tecfidera w takich przypadkach znamy.

Ok, odezwę się i w tamtym miejscu.
Od rozmowy z neuro cenniejsze byłoby doświadczenie kolegów „po fachu”   Duży uśmiech
No nic, pozostaje mi zaufać teorii..

Tecfidera - Milosz2501 - 04-09-2019

Cześć,
Mam pytanie wczoraj została mi zawieszona Tecfidera ze względu na badanie krwi, muszę je powtórzyć w piatek i ponownie udać się do mojej dr. Nie wziąłem już trzech dawek i czuje lekkie mrowienie w nogach i drganie powieki czy ktoś z Was zaraz po odstawieniu Tecfidera miał od razu jakieś objawy choroby?