Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

RE: Tecfidera - Olaa - 13-01-2021

Witajcie!

Za kilka dni minie 4 miesiac odkad przeszlam z Avonexu na Tecfidere. Dzisiaj odebralam czesc wynikow i az musze sie Wam pochwalicUśmiech Mile zaskoczenieUśmiech Myslalam, ze zle przecinki widze, bo: AspAT 23,00 (norma 0-35) i ALAT 27,8 (norma 0-42). WOW, bo przy Avonexie byly baaaaaardzo przekroczoneUśmiech
Jutro odbieram reszte wynikow, bo dzisiaj sie gdzies paniom zawieruszyly.

Z moich obserwacji uzytkownika tecfidery zauwazylam wzmozone wypadanie wlosow. Nigdy nie byly zbyt bujne i wypadaly, ale ostatnio  normalnie boje sie je myc. Lekko przejezdzam reka po mokrych wlosach, a na dloni zostaje mi szerokie pasmo... Za chwile chyba calkiem sie ich pozbede. Sezon zimowy tez pewno im nie sprzyja. Ale taki problem, to nie problemOczko

.

RE: Tecfidera - Peter - 13-01-2021

Hej
U mnie też na początku się osłabiły ale później wróciło do normy.
Ale problem z niskimi Limfocytami pozostał.
Pozdr.

RE: Tecfidera - Orchidea ponownie - 14-01-2021

U mnie po każdym leku lecą. Połowę już nie mam. Cuda robiłam. Teraz stosuje kozieradke. Robię sama napar. Wypadają, ale mniej.

Tecfidera - nadziejka - 14-01-2021

Hej,

Jestem znowu na Tec od dzisiaj. Po analizie Doktor wszystkich za i przeciw i przede wszystkim braku rzutu w ciągu leczenia wróciłam do Tec. Morfologia ładnie się poprawiła. Aubagio mi odebrano ze względu na uczulenie, jakiego dostałam [Obrazek: 092cd505a2a46f5384ef0b64823fdfd0.jpg]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

(14-01-2021, 13:28)nadziejka napisał(a): Hej,

Jestem znowu na Tec od dzisiaj. Po analizie Doktor wszystkich za i przeciw i przede wszystkim braku rzutu w ciągu leczenia wróciłam do Tec. Morfologia ładnie się poprawiła. Aubagio mi odebrano ze względu na uczulenie, jakiego dostałam [Obrazek: 092cd505a2a46f5384ef0b64823fdfd0.jpg]

Wysypka niezbyt fajna. Trzymam kciuki za Ciebie.

Słuchajcie, z racji podejścia numer dwa do Tecfidery, poprzednio miałam bardzo często flashe, teraz chciałabym nad tym troche zapanować. Dlatego podpowiedzieć, co jecie tłustego i Wam pomaga?

(14-01-2021, 21:56)nadziejka napisał(a): Słuchajcie, z racji podejścia numer dwa do Tecfidery, poprzednio miałam bardzo często flashe, teraz chciałabym nad tym troche zapanować. Dlatego podpowiedzieć, co jecie tłustego i Wam pomaga?

Ja jadłam chleb z masłem suto tego maselczka było.

RE: Tecfidera - Olaa - 14-01-2021

(14-01-2021, 21:56)nadziejka napisał(a): Dlatego podpowiedzieć, co jecie tłustego i Wam pomaga?

Na poczatku przed tabletka jadlam chleb z maslem orzechowym.  Potem mi obrzydlo. Wiec teraz jem kanapke z serem albo z szynka, bez dodatkow w stylu ogorek, pomidor itp.

Ja właśnie, jak wróciłam dzisiaj po 11 ze szpitala, to zjadłam śniadanie, kanapki z masłem i z szynką i jak mnie później flash dojechał, to myślałam, że się wściekne. Wysypka +flash + szalik + czapka + kurtka + ciepło w sklepie = istny koszmar

Tecfidera - kasia_ - 14-01-2021

Chyba nie ma reguły co jeść niestety. Próbowałam różnych rzeczy typu masło orzechowe, orzechy, jajka itp. I flash raz jest raz go nie ma. Przez pierwsze dwa miesiące miałam go codziennie [emoji28]

Sent from my iPhone using Tapatalk