![]() |
|
Nadreaktywny pęcherz - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Objawy - SM (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-19.html) +--- Dział: SM i pęcherz (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-20.html) +--- Wątek: Nadreaktywny pęcherz (/thread-19.html) |
RE: Nadreaktywny pęcherz - Joanna - 01-03-2021 (01-03-2021, 15:17)patrycjasm napisał(a):(11-04-2016, 17:41)Joanna napisał(a): Mam zdiagnozowany nadreaktywny pęcherz. Objawia to się tym, że musze bardzo często chodzić do łazienki. Powyżej 10 razy na dobę. Ponad 7 razy na dobę już jest patologia, oczywiście pomijając to jak ktoś bardzo dużo pije to wiadomo że będzie często chodził, ale chodzi tu o częstotliwość przy normalnej wypitej ilości płynów czyli 1.5 - 2 l dziennie. Miałam częste parcia tak jak przy zapaleniu pęcherza pomimo że jego nie było oraz zdarzały się popuszczenia moczu co jest chyba najgorszą rzeczą w tym schorzeniu.witaj Myślę, że od mówienia czy coś jest ok czy nie ...jest jest lekarz ...obecnie mam pęcherz pod kontrolą i problem nie jest juz tak uporczywy jak kiedys ... i bylo to powyzej 10 razy a nie 10 .... mialam prowadzony dziennik ....nie biorę też obecnie od około roku żadnych leków oprócz okresowo Furaginy ale moje SM jest obecnie stabilne wiec i problem z pecherzem o wiele mniejszy....Ale swego czasu mocno dawał się we znaki . RE: Nadreaktywny pęcherz - JMonika79 - 02-03-2021 (02-03-2021, 11:18)e-smka napisał(a): Nawet 10 razy to jest moim zdaniem dużo... E- tam, to wcale nie jest dużo
RE: Nadreaktywny pęcherz - Bubka - 03-03-2021 Ja dużo pije i dużo sikam. W pracy to idę z 10 razy
RE: Nadreaktywny pęcherz - Karolina22 - 27-09-2022 Witam, czy ktos jest po podaniu botoksu w pecherz?? RE: Nadreaktywny pęcherz - Akinom - 27-09-2022 Ja sikam jak kot, ale dużo wody piję, to nie ma się co dziwić. RE: Nadreaktywny pęcherz - Karolina22 - 28-09-2022 (01-03-2021, 20:19)Joanna napisał(a):(01-03-2021, 15:17)patrycjasm napisał(a):(11-04-2016, 17:41)Joanna napisał(a): Mam zdiagnozowany nadreaktywny pęcherz. Objawia to się tym, że musze bardzo często chodzić do łazienki. Powyżej 10 razy na dobę. Ponad 7 razy na dobę już jest patologia, oczywiście pomijając to jak ktoś bardzo dużo pije to wiadomo że będzie często chodził, ale chodzi tu o częstotliwość przy normalnej wypitej ilości płynów czyli 1.5 - 2 l dziennie. Miałam częste parcia tak jak przy zapaleniu pęcherza pomimo że jego nie było oraz zdarzały się popuszczenia moczu co jest chyba najgorszą rzeczą w tym schorzeniu.witaj RE: Nadreaktywny pęcherz - fruu - 29-09-2022 kurcze, 10x to ja podczas snu w nocy potrafię
RE: Nadreaktywny pęcherz - Akinom - 29-09-2022 W nocy staram się nie łazić, ale nie zawsze się to udaje. RE: Nadreaktywny pęcherz - Edyta90 - 29-09-2022 Witajcie, Też miałam problemy z pęcherzem. Często chodziłam siku, w nocy nawet 6 razy. często dopadały mnie infekcje pecherza i brałam antybiotyki. W maju miałam zrobione badanie urodynamiczne i wyszedł pęcherz nadreaktywny. Dostałam lek Toviaz. Po zażyciu pierwszej tabletki 4mg nie chciało mi się siku przez 12 godzin spanikowałam i nawet udałam się na ostry dyżur. W końcu się odblokowało, bo pewnie tabletka przestała działać. Od kiedy biorę toviaz, piję 2 małe kawy dziennie, 1,5 l wody, nie jem pomidorów i kwaśnych żelek to mam nowe, lepsze życie
RE: Nadreaktywny pęcherz - Karolina22 - 03-10-2022 Witajcie, szkoda ze nikt nie odniósł sie do mojego posta. Ale nic sie nie dzieje. Troche sie uspokoiłam , bo mój pęcherz po ostrzykiwaniu botoksem również się uspokoił- trwało to 12dni, zanim odczułam poprawę. Za 2 dni mam wizytę u lekarza, zobaczymy co powie. Jedyne co mnie zastanawia i martwi to małe objętości moczu, choć staram się dużo pić. Ale wkońcu komfort życia zaczyna się poprawiać Ciekawa jestem jak długo będę miała spokoj...??
|