Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Rehabilitacja (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-12.html)
+--- Wątek: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) (/thread-239.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Joanna - 26-04-2017

Rogal123 miło z Twojej strony ze chcesz pomóc Uśmiech. Dziekujemy UśmiechJa mam takie pytanie ogólne. Wiadomo, że w SM z czasem mięśnie słabna. W moim przypadku głównie nogi. Jakie cwiczenia byś polecala, jestem osobą pracująca i czasami ciężko po pracy zmusić mi się do ćwiczeń. Ćwiczę głównie na orbitreku po pół godziny. Raczej w spokojnym tempie.

RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - rogal23 - 26-04-2017

Orbitrek to fajna sprawa, jednak są to głównie ćwiczenia aerobowe, które maja na celu zwiekszyć wydolność organizmu. Dorzuciłabym pare ćwiczeń wzmacniających nogi, możesz wykorzystać do tego również gumowe taśmy. Przysiad/półprzysiad oczywiście kilka powtórzeń i w wolnym tępie. Podeśle pare ćwiczeń z taśmami oraz ogólnych wzmacniających nogi. Fajnie byłoby robić tez trening równowagi i czucia głębokiego. Nordic Walking też jest świetną sprawą pod warunkiem, że potrafimy prawidłowo chodzić z kijkami, wtedy angażujemy więcej grup mięśniowych ?Pamiętajcie, że ćwiczenia powinny być dobrane indywidualnie do Waszego stanu, unikamy przegrzania i nadmiernego zmęczenia.

Przepraszam za te znaki zapytania ale jak klikam na uśmieszek w telefonie to później jak już dodam post to się pojawia znak zapytania

RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Joanna - 27-04-2017

(26-04-2017, 23:12)rogal23 napisał(a): Orbitrek to fajna sprawa, jednak są to głównie ćwiczenia aerobowe, które maja na celu zwiekszyć wydolność organizmu. Dorzuciłabym pare ćwiczeń wzmacniających nogi, możesz wykorzystać do tego również gumowe taśmy. Przysiad/półprzysiad oczywiście kilka powtórzeń i w wolnym tępie. Podeśle pare ćwiczeń z taśmami oraz ogólnych wzmacniających nogi. Fajnie byłoby robić tez trening równowagi i czucia głębokiego. Nordic Walking też jest świetną sprawą pod warunkiem, że potrafimy prawidłowo chodzić z kijkami, wtedy angażujemy więcej grup mięśniowych ?Pamiętajcie, że ćwiczenia powinny być dobrane indywidualnie do Waszego stanu, unikamy przegrzania i nadmiernego zmęczenia.

Przepraszam za te znaki zapytania ale jak klikam na uśmieszek w telefonie to później jak już dodam post to się pojawia znak zapytania

Dzięki postaram się coś dodać do tych cwiczen  Uśmiech o tych taśmach nie pomyślałam a na rehabilitacji ćwiczyłam z nimi, kijki tez mam tylko czekam na ładniejsza pogodę Oczko

RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - rogal23 - 27-04-2017

Postaram się załączyć do posta kilka ćwiczeń wieczorkiem

RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Joanna - 27-04-2017

(27-04-2017, 08:16)rogal23 napisał(a): Postaram się załączyć do posta kilka ćwiczeń wieczorkiem

Ok. Byłoby super. Ma pewno wiele osób skorzysta  jeszcze raz dziękujemy za pomoc Oczko

RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Ewcia - 29-04-2017

Fajnie by bylo cwiczylibysmy wszyscy. Ale czy ktoś korzysta z domowej rehab. NFZ dostalam juz skierowanie terminy powalające.

RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Ewcia - 14-06-2017

Witajcie czy ma ktoś w domu elektrostymulator miesni i nerwow TENS. Widzialam na allegro, na rehabilitacji takie cos to chyba tonoliza. Czy ma ktos jakies doswiadczenia

RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Marta_L - 14-06-2017

Ja mam, kupiłam taki elektrostymulator na allegro za 200 zł Uśmiech

RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Ewcia - 15-06-2017

I sprawdza sie? Planuje kupic ale musze podpytac rehabilitantke czy warto

RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Marta_L - 18-06-2017

Ewcia powiem tak, mało kiedy używam ten stymulator i nie mam zdania. Raz podłączylam mężowi bo bolaly go plecy i mówił, że przyniosło mu to ulgę. Ja użyłam tylko kilka razy ale jakiegoś wielkiego efektu nie było Uśmiech