Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

RE: Tecfidera - Orchidea ponownie - 25-06-2021

(25-06-2021, 17:49)nadziejka napisał(a):
(25-06-2021, 14:47)Orchidea ponownie napisał(a):
(25-06-2021, 14:45)Akinom napisał(a): Orchidea, a ile czasu chorujesz?
Od 2007 roku.
A może to chwilowe? Może upały? Długo to już trwa?
Avonex wzięłam 3razy i za każdym razem placek w łóżku 2dni i temp 39. Po tym już gorzej chodzę. O ile dobrze pamiętam to od końca lutego. 
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

RE: Tecfidera - Orchidea ponownie - 28-06-2021

(28-06-2021, 08:12)e-smka napisał(a): A czemu wzięłaś Avonex? Czy ty nie jesteś na Tec?
Jestem na tecfiderze. Avonex dostałam bo miałam zapalenie wyrostka robaczkoweo a potem clostridum

RE: Tecfidera - belanna - 28-06-2021

Cześć wszystkim Uśmiech
Od ponad tygodnia biorę pełną dawkę Tec i nie odczuwałam większych problemów. Pierwszy "flash", kiedy wzięłam w ogóle pierwszą, jeszcze słabszą tabletkę, był najsilniejszy. Ale nie wiem, czy to w ogóle można nazwać flashem, bo nie miałam takich objawów, jak tu ludzie opisywali. Piekły mnie trochę uszy, szyja i dekolt, były lekko zaróżowione, ale daleko było do wisienki, jaką tu dziewczyny opisywały, zwłaszcza że twarz ani mnie nie piekła, ani nie była czerwona. Najgorsze było swędzenie dekoltu i ramion. Takie ataki swędzenia zdarzyły mi się jeszcze 2 albo 3 razy. I w ogóle, odniosłam wrażenie z wypowiedzi tutaj, że flashe są "zero-jedynkowe": albo są, albo ich nie ma. A u mnie to pieczenie i swędzenie pojawiają się prawie zawsze, ale w różnym nasileniu, zwykle niewielkim. Ot, lekkie pieczenie uszu, na które normalnie nie zwróciłabym uwagi, gdyby nie to, ze wiem, że biorę Tec.
Z brzuchem nie miałam większych problemów. Kilka razy mnie przeczyściło i brałam wtedy loperamid, potem przez 2 dni się nie załatwiałam, potem 2-3 dni normalnie, a potem znów sr...czka, loperamid i abarot.
Od początku brałam probiotyk (Trilac albo Lacidophil, polecacie coś innego?) i pantoprazol, ale wczoraj nie wzięłam, w dodatku trochę poszalałam z jedzeniem (karkówka z grilla) i teraz żałuję. Żoładek boli mnie okropnie, mam skurcze, biorę No-spę w maksymalnej dawce, ale i tak chwilami czuję ściskanie w nadbrzuszu. Pół nocy nie spałam, jestem dzisiaj zupełnie zdechła. Może to się nakłada na te upały i mój ogólnie gorszy stan (rozpaczliwie potrzebuję rehabilitacji).
Czy zdarzały się Wam takie boleści żołądka i czy wracało to potem do normy? Boję się, że nie będę mogła brać Tec, ale to chyba jeszcze za wcześnie, żeby snuć takie scenariusze.

RE: Tecfidera - Kisieliciastka - 04-07-2021

Czy pogorszyła wam się cera przy tecfiderze? Moja nigdy nie była w tak kiepskim stanie jak teraz?

RE: Tecfidera - Iris - 05-07-2021

(04-07-2021, 19:43)Kisieliciastka napisał(a): Czy pogorszyła wam się cera przy tecfiderze? Moja nigdy nie była w tak kiepskim stanie jak teraz?
Mnie się bardzo pogorszyła. Każdy jeden krem powoduje teraz radosny wykwit pryszczy, więc smaruje twarz wyłącznie aloesem, a i to nie daje żadnych rewelacyjnych rezultatów :/. Dawniej żadnych problemów z cerą nie miałam. Wybieram się z tym do dermatologa, ale póki co jeszcze tam nie dotarłam  Duży uśmiech

RE: Tecfidera - Orchidea ponownie - 06-07-2021

Ja mam pełno podskórnych wykwitów.

RE: Tecfidera - belanna - 06-07-2021

Przerażacie mnie dziewczyny. Biorę Tec od prawie 4 tygodni, a cerę mam ciągle jak płatek róży. Znaczy taki 43-letni płatek róży Oczko
Jakby kogoś interesowało, to dowiedziałam się, że na bóle żołądka można brać No-Spę razem z Apapem, a poza tym extra tabletkę pantoprazolu na godzinę przed drugą dawką Tec.

RE: Tecfidera - Akinom - 06-07-2021

Z cerą mam niestety to samo. Makijaż odpada, bo jest jeszcze gorzej. Wrażenie, że makijaż odpada płatami. Jedyne kremy, które jako tako działają to mixa z wiesiołkiem i AA dla cery wrażliwej. To tak zamiennie.

I bywam różowa jak prosiaczek z Kubusia Puchatka.

RE: Tecfidera - Iris - 06-07-2021

(06-07-2021, 13:35)belanna napisał(a): Przerażacie mnie dziewczyny. Biorę Tec od prawie 4 tygodni, a cerę mam ciągle jak płatek róży. Znaczy taki 43-letni płatek róży Oczko
Jakby kogoś interesowało, to dowiedziałam się, że na bóle żołądka można brać No-Spę razem z Apapem, a poza tym extra tabletkę pantoprazolu na godzinę przed drugą dawką Tec.
Belanna, może u Ciebie nie będzie tak źle. U mnie niestety dowaliła konieczność chodzenia w maseczce, bo główne obszary wykwitów to policzki i broda. A Tec zaczęłam brać tak naprawdę dwa miesiące przed pandemią, więc maseczki weszły mi od razu w drogę.

RE: Tecfidera - Edyta90 - 07-07-2021

Ja biorę Tecfiderę od 2015. Mam duże problemy z cerą od mniej więcej 2017. Po wizycie u endokrynologa w czerwcu tego roku i wykonanych badaniach hormonalnych i USG jajników mam diagnozę pcos. Mam za wysoki testosteron. Od dwóch tygodni przyjmuje przepisane przez endo pigułki anty i już widzę poprawę na twarzy Uśmiech