Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

RE: Tecfidera - Olaa - 14-07-2021

(14-07-2021, 12:44)dariawu napisał(a): Hej,
Od tygodnia biorę pełna dawkę.
Od dwóch dni po 3-4h od wzięcia leku mam silne skurcze żołądka. Tak silne że zwijam się z bólu. Czy to normalne? Macie jakiś złoty środek na to?
Pozdrawiam,
Daria
Przed tabletką zjedz porządny posiłek, jakaś kanapka z szynką i serem, bez warzyw. Siemię lniane w ciągu dnia też jest pomocne, jak wspomniała poprzedniczka. I czas..
Biorę Tec od jesieni,  na początku pełnej dawki kilka dni spokoj, ale potem żołądek zaczął swirować. Męczyłam się bardzo. Bałam się, że tak zostanie. MinęloUśmiech Życzę Ci tego samego!

RE: Tecfidera - dariawu - 14-07-2021

(14-07-2021, 18:54)Olaa napisał(a):
Od dwóch dni po 3-4h od wzięcia leku mam silne skurcze żołądka. Tak silne że zwijam się z bólu. Czy to normalne? Macie jakiś złoty środek na to?
Pozdrawiam,
Daria
Przed tabletką zjedz porządny posiłek, jakaś kanapka z szynką i serem, bez warzyw. Siemię lniane w ciągu dnia też jest pomocne, jak wspomniała poprzedniczka. I czas..
Biorę Tec od jesieni,  na początku pełnej dawki kilka dni spokoj, ale potem żołądek zaczął swirować. Męczyłam się bardzo. Bałam się, że tak zostanie. MinęloUśmiech Życzę Ci tego samego!
Dziękuję Wam bardzo! Dzwonilam do lekarki ale ona powiedziała że jak nie przejdzie do niedzieli to zmienia mi lek bo takie rewelacja świadczą o nietolerancji leku. Bardzo mnie to zmartwilo Smutny

RE: Tecfidera - Joanna82 - 14-07-2021

Dariawu, to taką nietolerancję leku miała chyba większość forumowiczów biorących tec.
Ja też, chociaż nigdy wcześniej nie miałam problemów z żołądkiem. 
Staraj się nie dopuszczać, żeby żołądek był pusty, zawsze trzeba coś tam małymi porcjami przekąsić.
Mi na najgorsze skurcze pomagała też szklanka mleka. Jeżeli nie masz nietolerancji, to możesz spróbować. Mój neurolog mówił, że ogólnie produkty mleczne powinny się znajdować w posiłkach do tec. 
Mi takie najgorsze bóle i skurcze przeszły po chyba trzech tygodniach na pełnej dawce.
Trzymam kciuki

RE: Tecfidera - klaudia26 - 14-07-2021

Dariawu moje początki były jeszcze gorsze niż twoje Oczko poza strasznymi skurczami żołądka wymiotowałam i miałam biegunkę. Nawet lekarz był zdziwiony ze tak silnie zareagowałam na lek. Przeszło po tygodniu.
Jak cofniesz się kilka stron to znajdziesz moje posty na ten temat. Teraz ze strony żołądka nie odczuwam żadnych dolegliwości więc mam nadzieję że tak zostanie.

RE: Tecfidera - dariawu - 15-07-2021

Dziękuję za pomoc, wsparcie! Faktycznie dziś po Waszych wskazówkach przespałam pierwsza noc od chyba 4 dni ?

RE: Tecfidera - alibaba - 15-07-2021

Pozdrawiam,
Daria

Hej. Też jestem na początku. Kilka koszmarnych dni mam za sobą. Od tamtej pory rano controloc 40 przed posiłkiem, pożywne śniadanie. Jak zjem coś groźniejszego (bób, truskawki, kwaśne posiłki - kapuśniak, ogórkowa) to zapobiegawczo wspomagam się no-spą. Nie daj się! Mi lekarz też powiedział, że możemy wrócić do zastrzyków. Dla mnie ta droga jest zamknięta. A siemię lniane - to prawda - sama wpadłam na ten pomysł, aby pić tego bełta, bo moje maleństwo tym się wyleczyło z dziecięcych problemów po 4 latach od urodzenia (!!! WOW!!!) i potwierdzam - też pomagaUśmiech Będzie dobrze!!!

RE: Tecfidera - dariawu - 16-07-2021

Dziękuję wszystkim za pomoc, stosuje chyba wszystko i jest raz lepiej raz gorzej. Generalnie nie byłam w stanie funkcjonować zwłaszcza przy małym dziecku.
Czekam tylko aż całkowicie znikną bóle.
Jeszcze pytanie mam odnośnie osłonowych? Lekarz od początku powiedział żeby nie używać bo osłabiają wchłanianie leku czy używacie je cały czas czy tylko okazyjnie?

RE: Tecfidera - Olaa - 21-07-2021

(16-07-2021, 09:06)dariawu napisał(a): Jeszcze pytanie mam odnośnie osłonowych? Lekarz od początku powiedział żeby nie używać bo osłabiają wchłanianie leku czy używacie je cały czas czy tylko okazyjnie?

Brałam w okresie, gdy pojawiły się bóle żołądka. Po jakimś czasie stosowania osłony spróbowałam, jak będzie bez.
Teraz nie biorę, bólu już nie mam.

RE: Tecfidera - Orchidea ponownie - 17-08-2021

(21-07-2021, 07:35)Olaa napisał(a):
(16-07-2021, 09:06)dariawu napisał(a): Jeszcze pytanie mam odnośnie osłonowych? Lekarz od początku powiedział żeby nie używać bo osłabiają wchłanianie leku czy używacie je cały czas czy tylko okazyjnie?

Brałam w okresie, gdy pojawiły się bóle żołądka. Po jakimś czasie stosowania osłony spróbowałam, jak będzie bez.
Teraz nie biorę, bólu już nie mam.
Brałam przez pierwsze miesiące.

RE: Tecfidera - Vanbar - 23-08-2021

Hej,

Jakieś 3 miesiące leczenia Tecfiderą i standardowo miałem tylko pieczenie (język, ręce, czasami twarz) trwające na pewno mniej niż 1h i też nie każdego dnia.
A teraz, już 2gi dzień cały czas mnie piecze język i lekko ręce i twarz. Ktoś coś takiego miał?