Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

RE: Tecfidera - Akinom - 21-10-2022

Też mam pupę jak odwłok pszczoły, do tego przepuklinę w lędźwiowym. Do kompletu zespół czegoś tam. Póki co to albo nie czuję bólu, albo jest ok w miarę. Ale u giną nie mogłam się zebrać z kozetki po usg piersi hahaha. Jak już sytuacja była beznadziejna, a ja machałam kończynami jak biedronka przewrócona na plecy to poprosiłam doktora o rękę hahaha

RE: Tecfidera - Mysza111 - 21-10-2022

Mnie ta poduszka póki co pomaga. To świetny wynalazek. Uśmiech Kiedyś, jak robiłam rezonanse w innym miejscu niż teraz i nie dawali poduszki, to potwornie mnie bolał kręgosłup w odcinku lędźwiowym i ciężko było się podnieść, bo miałam z nim kiedyś problemy. A teraz rezonans plus ta poduszka równa się pełen relaks. Duży uśmiech

RE: Tecfidera - Edi244 - 26-10-2022

A ja na ostatnim rezonansie przysnełam. Lubię te stuki A badanie trwało 55 min. bo dwa odcinki kręgosłupa. Ocknęłam się jak wyjeżdżali by podać kontrast. Mogę tam nocować. Wolę to niż trzaskanie drzwiami przez młodych w środku nocy.

RE: Tecfidera - Orchidea ponownie - 04-11-2022

Hej w związku z lepszą dostępnością innych leków ,dr będzie mi zmieniała lek na silniejszy.Nie wiem na jaki .Do stycznia jestem na aubagio a potem działamy.

RE: Tecfidera - Olaa - 09-11-2022

Roczny kontrolny rezonans odebrany.  Liczne ogniska dalej są, ale co do ilości i wielkości nie uległy istotnej zmianie, bez cech zmian aktywnychUśmiech Czyli dalej Tecfidera, bardzo się cieszęUśmiech

RE: Tecfidera - Orchidea ponownie - 10-11-2022

(09-11-2022, 11:46)Olaa napisał(a): Roczny kontrolny rezonans odebrany.  Liczne ogniska dalej są, ale co do ilości i wielkości nie uległy istotnej zmianie, bez cech zmian aktywnychUśmiech Czyli dalej Tecfidera, bardzo się cieszęUśmiech

Super. Ciekawe ile ja będę czekała na wynik.

RE: Tecfidera - Orchidea ponownie - 14-11-2022

RM bez zmian.Lecz ja już tak 5 lat mam.

RE: Tecfidera - Akinom - 18-11-2022

Na pocieszenie już tak będzie Oczko Orchi, jak długo chorujesz? Tak +/- po 15 latach zmienia się postać sm. I już na nic nowego nie można liczyć hahaha

RE: Tecfidera - Orchidea ponownie - 21-11-2022

(18-11-2022, 10:28)Akinom napisał(a): Na pocieszenie już tak będzie Oczko Orchi, jak długo chorujesz? Tak +/- po 15 latach zmienia się postać sm. I już na nic nowego nie można liczyć hahaha

1Hej 15 lat a zaraz będzie 16 .Nie poddam się i będę walczyła.

RE: Tecfidera - Akinom - 21-11-2022

Próbuj zmienić lek na Mayzent. To jest na wtórnie postępujące SM. Im szybciej tym lepiej. Skoro już jest refundowany... Lekarze ślepo wierzą, że jak nie ma nowych zmian w MRI to ich cudowne leki działają. Sory, ale g...no działają. Mówię to z własnego doświadczenia.