Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

RE: Tecfidera - Akinom - 12-07-2023

Raz miałam pierssiowy robiony. Różne cuda tam wyszly i tylko jedna malusua zmianka. Generalnie to piersiowego raczej nie robia, to samo z lędźwiowym. Zobaczymy ten szyjny. Jak nic nowego nie będzie to ja osobiście odpuszczam. Nie ma co szukać na siłę.

RE: Tecfidera - Benita - 12-07-2023

Masz rację i trzeba zawsze rozważyć korzyść nad bezpieczeństwem niestety może wynajdą coś nowego  Oczkoa co do raka itp to się zgadzam sportowcy niepalący też na raka płuc umierają ale szans na to cholerstwo zwiększać nie trzeba

RE: Tecfidera - Agula123 - 21-07-2023

Mam pytanko, po jakim czasie od przyjmowania tecfidery widzieliście poprawę?? Ja mam za sobą 5 miesiąc i czuję czasami mrowienia nóg i zmęczenie

RE: Tecfidera - Benita - 21-07-2023

Po sześciu miesiącach zaczyna się działanie i efekty ale te mrowienia nie znikają często u mnie jest ich mniej ale słabość nóg zależy u mnie od dnia. Nieraz lepiej nieraz gorzej. Nie chcę cię zasmucać ale te leki wszystkie wstrzymują postęp choroby. Nie odwracają zmian. Niektóre rzeczy znikną ale nie na zawsze. Nie spodziewaj się cudu po samych lekach. Ćwiczenia itp pomagają też ale na razie nie wynaleźli nic na 100 procent. Próbuj wszystkiego co będzie poprawiać twój stan i dbaj o siebie i nie czekaj na jakieś daty, po których będzie lepiej to wszystko bardzo indywidualna sprawa więc rób co możesz żeby dobrze się czuć.

RE: Tecfidera - smarrito - 21-07-2023

Przychylam się do zdania Benity. Ja jestem na tec od listopada 2021. Mi mrowienia nie przeszły, czasem mam dni kiedy ich nie ma (rzadko). Trochę lepiej jest z osłabieniem nóg. U mnie poprawa poszła w tę stronę.

RE: Tecfidera - Iris - 24-07-2023

(21-07-2023, 08:57)Agula123 napisał(a): Mam pytanko, po jakim czasie od przyjmowania tecfidery widzieliście poprawę?? Ja mam za sobą 5 miesiąc i czuję czasami mrowienia nóg i zmęczenie

Tecfidera, jak i inne leki modyfikujące przebieg choroby, w ogóle nie ma na celu powodować poprawę samopoczucia. Te leki mają ograniczać występowanie rzutów w przyszłości. Nie mają wpływu na objawy, które już występują. 
A jeśli chodzi o poprawę samopoczucia, to zgadzam się z przedmówcami, że ćwiczeniami można dużo osiągnąć.

RE: Tecfidera - Agula123 - 26-07-2023

(24-07-2023, 12:43)Iris napisał(a):
(21-07-2023, 08:57)Agula123 napisał(a): Mam pytanko, po jakim czasie od przyjmowania tecfidery widzieliście poprawę?? Ja mam za sobą 5 miesiąc i czuję czasami mrowienia nóg i zmęczenie

Tecfidera, jak i inne leki modyfikujące przebieg choroby, w ogóle nie ma na celu powodować poprawę samopoczucia. Te leki mają ograniczać występowanie rzutów w przyszłości. Nie mają wpływu na objawy, które już występują. 
A jeśli chodzi o poprawę samopoczucia, to zgadzam się z przedmówcami, że ćwiczeniami można dużo osiągnąć.
Dzięki za informacje

RE: Tecfidera - Olaa - 23-10-2023

Wczoraj po 2 latach terapii raz ostatni wzięłam Tecfiderę.  Po rzucie zapadła decyzja, że zmieniają mi lek na Kesimptę. Dziękuję wszystkim za ten wątek, dał mi baaardzo wiele?
A teraz muszę poczytać o Kesimpcie. Myślę, że będzie dobrze Cwaniak
Zdrowia dla wszystkich!

RE: Tecfidera - Benita - 25-10-2023

Dla ciebie też. Bądź dobrej myśli już pisałam na wątku o kesimpcie że neurolog, zresztą jeden z najlepszych w Bayern powiedział że ten lek jest bardzo dobry i efektywny, więc obyś go dobrze tolerowała i będzie ok. Większość nie ma z nim problemu i skutki uboczne normalnie też niewiele, grupowe, do przeżycia. Także powodzenia i trzymaj się dzielnie.

RE: Tecfidera - Akinom - 30-10-2023

A ja mam pytanie z innej beczki. Czy zmiana tecfidery na betaferon ma jakikolwiek sens? Czy to tylko bylaby zmiana czegoś, co nie działa na cos, co jeszcze bardziej nie dziala? Bo ja już glupia jestem.