Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Kesimpta (ofatumumab) - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Kesimpta (ofatumumab) (/thread-3211.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48

RE: Kesimpta (ofatumumab) - mswinter - 19-04-2024

(15-04-2024, 15:30)Ali27 napisał(a): Czy ktoś z Was miał już kontrolny rezonans na Kesimpcie i podzieli się jak efekty?

Za tydzień mam to się podzielę Uśmiech

Czy macie tak może,  że nie czujecie żadnej różnicy podczas stosowania leku? Czeka mnie kontrolna wizyta z lekarzem z programu, nie bardzo wiem czy oni oczekują jakiejś poprawy żeby kontynuować leczenie czy wystarczy że nie ma rzutów i rezonans wyjdzie bez zmian.

RE: Kesimpta (ofatumumab) - Tosiia - 19-04-2024

Ali27 ja juz mialam rezonans kontrolny i bez nowych zmian - mam w glowie tylko jedna zmiane i z 9 mm zmalala do 4 mm. Niestety tym razem nie zrobili mi odcinka szyjnego i piersiowego wiec nie wiem czy cos tam sie nie dzieje ...

mswinter - wystarczy ze nie masz rzutow i nie ma nowych zmian w rezonansie.
Ja na Kesimpcie ogolnie zaczelam sie lepiej czuc, ale mysle, ze przez to ze wczesniejszy lek (copaxone) mi bardzo nie sluzyl a wrecz zaryzykuje stwierdzenie, ze mi szkodzil ...

RE: Kesimpta (ofatumumab) - Konga - 09-05-2024

Piąty rok biorę Tecfiderę. Leukocyty w normie, trochę zaczerwienień, w rezonasie - przynajmniej do tej pory bez zmian, zero rzutu, tylko tak powoli staję się coraz słabsza - szczególnie nogi, częściej tracę równowagę i w sumie pojawiają się drobne, nowe objawy. Dlatego moja lekarka zaczyna ze mną procedurę zmiany leku, czeka mnie seria badań na najbliższe 3 miesiące.
Kesimpta - taki lek zaproponowała neurolożka. Stąd moje pytanie z pewną dozą obaw, jak się ten lek sprawdza na dłuższą metę? Poza tym w przyszłym roku wybieram się na dłuższą wycieczkę zagraniczną, do tej pory z przewożeniem tabletek nie było problemu, jak się do tego mają zastrzyki?

RE: Kesimpta (ofatumumab) - Agula123 - 10-05-2024

U mnie miesiąc temu padła decyzja o zmianie leku z tecfidery na inny lek ....
Lekarz brał u mnie dwa leki pod uwagę kesimpte oraz zaposia, no i stanęło na tym drugim leku czyli Zeposii. Czemu taka decyzja to do dzisiaj nie wiem. Niby przyjmuje ją od miesiąca ale wydaje mi się, że lepiej się na nim czuje niż przy tecfiderze. Jedynie dwa minusy są, jeden to taki, że po miesiącu spadły mi bardzo mocno limfocyty, i musimy to kontrolować a drugi minus to taki, że na grupie nie ma nikogo kto ten lek przyjmuje....i zastanawiam się dlaczego? Nawet nie mam z kim wymienić poglądów czy doświadczeń związanych z leczeniem

RE: Kesimpta (ofatumumab) - Anka - 31-05-2024

Witajcie. Zauważyliście może zatrzymanie wody i problem z jej „ usunięciem” odkąd jesteście na Kesimpcie?

RE: Kesimpta (ofatumumab) - Olaa - 31-05-2024

(31-05-2024, 10:56)Anka napisał(a): Witajcie. Zauważyliście może zatrzymanie wody i problem z jej „ usunięciem” odkąd jesteście na Kesimpcie?

Nie, nie doświadczyłam czegoś takiego.
Na Kesimpcie jestem od października 2023.

RE: Kesimpta (ofatumumab) - Tosiia - 08-06-2024

Anka, tez nie nie zauwazylam u siebie tego.
Ja zastrzyk mam niestety kiedy mam okres wiec wtedy naturalnie mam zatrzymanie wody przez 2-3 dni, ale to jest raczej na 99 % zwiazane z okresem mysle, a nie z Kesimpta ... wczoraj po zastrzyku za to mnie lewe ucho dosc mocno pobolalo =/ dziwne

RE: Kesimpta (ofatumumab) - smarrito - 09-06-2024

Ja w ogóle mam zatrzymanie wody. I od tego zaczęła sie moja diagnostyka: "puchnięcia" i drętwienia.

RE: Kesimpta (ofatumumab) - Orchidea ponownie - 16-06-2024

Hej mam już Zeposia.Dwie tabletki z początkowego zestawu wziete. Na razie jest ok.Buziaki dla Was

RE: Kesimpta (ofatumumab) - Agula123 - 21-06-2024

(16-06-2024, 14:01)Orchidea ponownie napisał(a): Hej mam już Zeposia.Dwie tabletki z początkowego zestawu wziete. Na razie jest ok.Buziaki dla Was

Część ja Zeposie biorę już trzeci miesiąc. Ogólnie samopoczucie bardzo dobre  Duży uśmiech