![]() |
|
ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Rehabilitacja (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-12.html) +--- Wątek: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) (/thread-239.html) |
RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - marek232 - 21-06-2017 (15-06-2017, 16:02)Ewcia napisał(a): I sprawdza sie? Planuje kupic ale musze podpytac rehabilitantke czy warto Jest to moja subiektywna opinia, ale wydaje mi sie, ze sie nie sprawdza przy tej chorobie. Robilem to tylko z 2-3dni dosc intensywnie, bo nie wiedzialem o co chodzi, a chcialem dac nodze mocnego kopa impulsow To bylo gdy dostalem 3 rzut na noge, mialem ją wtedy jak z waty i nie wiedzialem jeszcze, ze mam SM, to podlaczylem sobie elektrody i dawalem duze napiecie, miesnie fajnie sie napinaly i wgl, ale nic efektu to nie dawalo, bo noge i tak wloklem za soba...Ja rehalibitacje robilem sobie sam i sam ja wymyslilem czesto podnosilem noge, gdy lezalem i probowalem wytrzymac jak najdluzej (ok 10s katorgi na powtorzenie ) z tą podniesiona noga i tak kilka powtorzen, az nie dawalem rady juz podniesc. Robilem tak prawie codzienie, nawet po kilka razy, do tego pare przysiadow trzymajac sie uchwytu oraz pozniej jeszcze doszlo zginanie palcow w stopie przez kilkadziesiat sekund, bol straszny, ale wydawalo mi sie, ze przez bol odblokuja mi sie polaczenia nerwowe czy cos w tym stylu A pozniej to co opisalem i jeszcze spiecia na palcach tej jednej nogi i zanim mi podali sterydy w kroplowce to zauwazylem znaczna poprawe, ale to jeszcze nie bylo to co wczesniej, a o samochodzie moglem zapomniec, bo nie bylo tej szybkiej reakcji przelozenia nogi z gazu na hamulec, co mnie najbardziej wkurzalo...Teraz probuje cwiczyc (probuje, bo nie moge sie zmobilizowac do systematycznosci) w domu: pompki, drażek oraz cwiczenia z wolnymi cieżarami jak sztanga oraz hantle, a na nogi to wykroki i przysiady oraz na lydki spiencia na palcach z obciazeniem siedzac. Rower czasem sobie pojezdze, ale to tylko do znajomych albo do baru, ale teraz sie staram gdy jade dawac wysokie przerzutki, by ciezko szlo ![]() Czy dobrze robie to tego nie wiem, wiec ze mnie przykladu nie bierzcie. A co do przetrenowania to mam mieszane uczucia, poniewaz zazwyczaj kazdy odradza przy tej chorobie, ale jak mialem 2rzut(oslabione bardzo obie nogi) i pracowałem to nie bylo, ze słaby jestem i nie dam rady czy cos, tylko zapier**lac... i powoli z miesiaca na miesiac bylo coraz lepiej ; Takze nie wiem, bo jak boli to miesien pracuje i rosnie, takiego jestem zdania
RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - sloneczko25 - 22-06-2017 Marek232 ja jednak jestem zdania żeby za bardzo nie przepracować mięśni. Co organizm to inaczej bo gdy ja coś zrobię ponad siły to mam zapalenie mięśni z gorączką przez kilka dni. A jak o siebie zadbam to i ze 3 przyczepy zboża wysypię
RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - marek232 - 22-06-2017 (22-06-2017, 00:11)sloneczko25 napisał(a): Marek232 ja jednak jestem zdania żeby za bardzo nie przepracować mięśni. Co organizm to inaczej bo gdy ja coś zrobię ponad siły to mam zapalenie mięśni z gorączką przez kilka dni. A jak o siebie zadbam to i ze 3 przyczepy zboża wysypię zapaleni miesni z goraczka? :O tak to jeszcze na szczescie nie mialem. Każdy jest inny i tak samo z tą choroba, u każdego przebiega innaczej... RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - sloneczko25 - 22-06-2017 Marek ja tydzień się kurowałam po zrobieniu tradycyjnej dzrożdżówki ![]() Ręce siadły i nic nie mogłam robić. Po skrobaniu szyb zimą nie mam siły w ręce na postawienie pieczątki. Ale robiąc powoli to sporo da się zrobić
RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - marek232 - 23-06-2017 (22-06-2017, 23:35)sloneczko25 napisał(a): Marek ja tydzień się kurowałam po zrobieniu tradycyjnej dzrożdżówki Oooo kurde :O ;/ wspolczuje ;/ Jak masz na to sposob to fajnie ![]() Nastepnej zimy nalej sobie "plynu zimowego do spryskiwaczy" do buteleczki z spryskiwaczem i spryskaj wszystkie szyby to łatwiej pojdzie skrobanka ![]() Zdrowia !
RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Ewcia - 10-08-2017 Domowa rehabilitacja wkońcu się doczekałam. Pan nóżki porozciaga i mam nadzieje że spastyka troche puści. RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - sloneczko25 - 11-08-2017 Ewcia zazdroszczę Ci ![]() Ja dziś wtargałam do mieszkania używany rowerek dla męża. Nie działa idealnie ale jest i też popedałuję - ale od jutra bo nie mam dziś sił. Później nad łóżkiem zawiesimy linki jak w kabinie UGUL do ćwiczeń nóg i też mi się przyda bo mimo wszystko jestem sztywna ;( RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - sloneczko25 - 19-08-2017 Rogal23 mam kilka pytań, jeśli można. Chodzi o orbiterka: ile czasu na nim spędzić w celu poprawy mięśni nóg? Głównie chodzi mi o męża, który ma te mięśnie coraz słabsze. No i ja po pierwszej minucie zeszłam bo kolana mi nie wytrzymały. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - sloneczko25 - 25-08-2017 Heja. A ja dziś w końcu przykręciłam sprzęcik do ćwiczeń dla męża i stwierdzam, że jestem strasznie sztywna i spięta :-) Ale mam nadzieję, że za pół roku to już szpagat zrobię Joanna dzięki za naprowadzenie w sprawie zdjęć ![]() Szukałam na górze a nie tam gdzie powinnam ;
RE: ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja) - Anna 888 - 21-09-2017 Dzień dobry wszystkim chciałam zapytac czy rogal23 wysłał któremuś z was te ćwiczenia, przeanalizowałam wątek i widziałam ze nadmienił że wrzuci jakies cwiczenia ale na forum tego nie znalazłam ... Ja obecnie nie pracuje wiec tez staram sie cwiczyc codziennie zaczynam na steperze skretnym , bardzo fajna rzecz i tak w 16 min robie 1000 powtórzen i pozniej jakies cwiczenia rozciagajace i co tam sama sobie wymysle , wszystko zajmuje mi 30 min . Pisaliscie też o tych tasmach chyba warto je kupic ... ?Zorientowałam sie troche z tymi tasmami i jakie polecacie bo widze ze sa rozne ?? A czy ktos używa do cwiczen tej ,poduszki z kolcami , fachowo nazywa sie poduszka sensomotoryczna ??? |