![]() |
|
Borelioza /sm - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Borelioza /sm (/thread-2679.html) |
RE: Bolerioza /sm - skrzat100 - 04-12-2020 (04-12-2020, 11:27)Monika napisał(a):Ja znam wiele osób skazanych na śmierć diagnozą SLA, a którzy cały czas żyją pomimo wieloletniej antybiotykoterapii. Każdy przypadek jest inny, więc proszę z góry nie zakładać, że ILADS taki straszny. Są świetni specjaliście z tytułami profesorskimi, którzy ratują ludzi spisanych na straty, których nikt już nie chciał leczyć. Proszę się trochę opanować w swoich osądach.(02-12-2020, 22:13)Patryk112 napisał(a): Po konsultacji z moim lekarzem od sm, stwierdził że nie uznają tych testów elispot 2 i jest to naciaganie na kase, i ze bolerioze juz mi wyleczono antybiotykiem który dostałem po szpitalu przez 3 tyg. RE: Bolerioza /sm - Patryk112 - 04-12-2020 (04-12-2020, 11:27)Monika napisał(a):Oby dwie choroby daja bardzo podobne objawy i można sie pomylić, no i nie wiem czy tak łatwo to odróżnić. Nie miałem robionej punkcji. Lekarz internista twierdzi ze to na pewno borelioza, ten lekarz uratował tez życie mojej znajomej ktora miala koinfekcje teraz czuje sie bardzo dobrze. Kojarzę tez fakt ze miałem tego kleszcza kilkanascie lat temu,którego jeszcze zle mi wyrwano i połowa zostala,pozniej czyszczono na pogotowiu ale zadnego antybiotyku nie brałem. Po tym fakcie mialem zapalenie stawow,pare lat później rumień guzowaty, pare lat pozniej zdretwiala mi cala reka (trzymalo miesiac). No i tak na prawde nie wiadomo co robić, 3 testy i kazdy jakos pozytywnie (elisa,wb,elispot),jedna strona mowi jedno, a druga drugie. Wiem że dostałem sie do dobrych lekarzy od SM ale każdy ma prawo sie pomylić.(02-12-2020, 22:13)Patryk112 napisał(a): Po konsultacji z moim lekarzem od sm, stwierdził że nie uznają tych testów elispot 2 i jest to naciaganie na kase, i ze bolerioze juz mi wyleczono antybiotykiem który dostałem po szpitalu przez 3 tyg. RE: Bolerioza /sm - Iris - 04-12-2020 (04-12-2020, 14:32)Patryk112 napisał(a):A czy wiesz, dlaczego postawiono Ci diagnozę SM bez punkcji? Wiem, że nie jest ona niezbędna, ale kiedy ja się diagnozowalam, zarówno dla mojego neurologa z przychodni, jak i dla szpitala było oczywiste, że trzeba zrobić punkcję.(04-12-2020, 11:27)Monika napisał(a):Oby dwie choroby daja bardzo podobne objawy i można sie pomylić, no i nie wiem czy tak łatwo to odróżnić. Nie miałem robionej punkcji. Lekarz internista twierdzi ze to na pewno borelioza, ten lekarz uratował tez życie mojej znajomej ktora miala koinfekcje teraz czuje sie bardzo dobrze. Kojarzę tez fakt ze miałem tego kleszcza kilkanascie lat temu,którego jeszcze zle mi wyrwano i połowa zostala,pozniej czyszczono na pogotowiu ale zadnego antybiotyku nie brałem. Po tym fakcie mialem zapalenie stawow,pare lat później rumień guzowaty, pare lat pozniej zdretwiala mi cala reka (trzymalo miesiac). No i tak na prawde nie wiadomo co robić, 3 testy i kazdy jakos pozytywnie (elisa,wb,elispot),jedna strona mowi jedno, a druga drugie. Wiem że dostałem sie do dobrych lekarzy od SM ale każdy ma prawo sie pomylić.(02-12-2020, 22:13)Patryk112 napisał(a): Po konsultacji z moim lekarzem od sm, stwierdził że nie uznają tych testów elispot 2 i jest to naciaganie na kase, i ze bolerioze juz mi wyleczono antybiotykiem który dostałem po szpitalu przez 3 tyg. RE: Bolerioza /sm - Patryk112 - 04-12-2020 (04-12-2020, 18:01)Iris napisał(a):Nie wiem, na początku wgl nie wiedziałem o takim czymś jak punkcja w diagnozie sm, dopiero później zacząłem czytać na ten temat. Postawiono diagnozę na podstawie rezonansu,objawów, i kilku badan z krwi .(04-12-2020, 14:32)Patryk112 napisał(a):A czy wiesz, dlaczego postawiono Ci diagnozę SM bez punkcji? Wiem, że nie jest ona niezbędna, ale kiedy ja się diagnozowalam, zarówno dla mojego neurologa z przychodni, jak i dla szpitala było oczywiste, że trzeba zrobić punkcję.(04-12-2020, 11:27)Monika napisał(a):Oby dwie choroby daja bardzo podobne objawy i można sie pomylić, no i nie wiem czy tak łatwo to odróżnić. Nie miałem robionej punkcji. Lekarz internista twierdzi ze to na pewno borelioza, ten lekarz uratował tez życie mojej znajomej ktora miala koinfekcje teraz czuje sie bardzo dobrze. Kojarzę tez fakt ze miałem tego kleszcza kilkanascie lat temu,którego jeszcze zle mi wyrwano i połowa zostala,pozniej czyszczono na pogotowiu ale zadnego antybiotyku nie brałem. Po tym fakcie mialem zapalenie stawow,pare lat później rumień guzowaty, pare lat pozniej zdretwiala mi cala reka (trzymalo miesiac). No i tak na prawde nie wiadomo co robić, 3 testy i kazdy jakos pozytywnie (elisa,wb,elispot),jedna strona mowi jedno, a druga drugie. Wiem że dostałem sie do dobrych lekarzy od SM ale każdy ma prawo sie pomylić.(02-12-2020, 22:13)Patryk112 napisał(a): Po konsultacji z moim lekarzem od sm, stwierdził że nie uznają tych testów elispot 2 i jest to naciaganie na kase, i ze bolerioze juz mi wyleczono antybiotykiem który dostałem po szpitalu przez 3 tyg. RE: Bolerioza /sm - Patryk112 - 13-05-2021 Wyniki rezonansu, po leczeniu boreliozy. Czy to możliwe ze zmiany sie zmniejszają i ulegają zatarciu? RE: Bolerioza /sm - lutu_rsl - 15-05-2021 (13-05-2021, 22:13)Patryk112 napisał(a): Wyniki rezonansu, po leczeniu boreliozy. Czy to możliwe ze zmiany sie zmniejszają i ulegają zatarciu? Fajnie. Czym Cię leczyli na boreliozę? RE: Bolerioza /sm - Patryk112 - 15-05-2021 (15-05-2021, 12:11)lutu_rsl napisał(a):Jak na razie zioła liposomalne Pana Jana oruby(13-05-2021, 22:13)Patryk112 napisał(a): Wyniki rezonansu, po leczeniu boreliozy. Czy to możliwe ze zmiany sie zmniejszają i ulegają zatarciu? RE: Borelioza /sm - JMonika79 - 15-05-2021 Wyniki rezonansu wyszly świetnie chyba kazdy z nas tutaj chcialby odebrać taki opis wlasnego MRI. Ciesze sie razem z Tobą, pozdrawiam serdecznie!
RE: Bolerioza /sm - lutu_rsl - 16-05-2021 (15-05-2021, 14:02)Patryk112 napisał(a):(15-05-2021, 12:11)lutu_rsl napisał(a):Jak na razie zioła liposomalne Pana Jana oruby(13-05-2021, 22:13)Patryk112 napisał(a): Wyniki rezonansu, po leczeniu boreliozy. Czy to możliwe ze zmiany sie zmniejszają i ulegają zatarciu? Lekarze Cię tym leczyli? A jak objawy? RE: Bolerioza /sm - Patryk112 - 16-05-2021 (16-05-2021, 10:05)lutu_rsl napisał(a):Tak lekarz ilads, objawy ustępują, czuje sie lepiej.(15-05-2021, 14:02)Patryk112 napisał(a):(15-05-2021, 12:11)lutu_rsl napisał(a):Jak na razie zioła liposomalne Pana Jana oruby(13-05-2021, 22:13)Patryk112 napisał(a): Wyniki rezonansu, po leczeniu boreliozy. Czy to możliwe ze zmiany sie zmniejszają i ulegają zatarciu? |