![]() |
|
Kesimpta (ofatumumab) - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Kesimpta (ofatumumab) (/thread-3211.html) |
RE: Kesimpta (ofatumumab) - KasKas - 30-08-2024 Hej. Właśnie dostałam informację, że mam przejść na lek Kesimpta. Aktualnie jestem na Betaferonie. Dostałam informację, że mam zrobić nowe wyniki i jak będą ok to 05.09 mam już mieć pierwszą dawkę Kesimpty. Czy ktoś z Was przechodził z Betaferonu na Kesimpte i też miał takie szybkie przejście? Betaferon mam wziąć jutro tj. 31.08 i potem już nie, a 05.09 Kesimpta, czyli przerwy pomiędzy lekami byłoby tylko 4 dni. RE: Kesimpta (ofatumumab) - Tosiia - 02-09-2024 KasKas mi wczesniejszy lek (copaxone) tez lekarze kazali brac do samego konca by nie bylo przerwy w leczeniu wiec to chyba czesta procedura ... U mnie bylo zamieszanie z diagnoza i z kasa chorych wiec copaxone i tak przerwalam wczesniej (bylam w sumie pol roku bez leczenia). Tak czy inaczej tez bylam zaskoczona nawet tym, ze mialam druga dawke szczepienia przeciw wzw B w srode a dwa dni pozniej (w piatek) pierwsza dawka Kesimpty =/ RE: Kesimpta (ofatumumab) - KasKas - 12-09-2024 (02-09-2024, 11:23)Tosiia napisał(a): KasKas mi wczesniejszy lek (copaxone) tez lekarze kazali brac do samego konca by nie bylo przerwy w leczeniu wiec to chyba czesta procedura ... RE: Kesimpta (ofatumumab) - Tosiia - 12-09-2024 KasKas super, ze pierwszy zastrzyk praktycznie bezproblemowo znioslas ![]() Ja w klinice SM dostalam do domu 4 tabletki leku przeciwhistaminowego Cetirizin HEXAL (w Niemczech) ale patrze, ze skladnikiem jego jest 10 mg cetyryzyny (dichlorowodorek cetyryzyny) wiec powinien byc odpowiednik w polskich aptekach RE: Kesimpta (ofatumumab) - KasKas - 12-09-2024 (12-09-2024, 09:18)Tosiia napisał(a): KasKas super, ze pierwszy zastrzyk praktycznie bezproblemowo znioslas RE: Kesimpta (ofatumumab) - Tosiia - 12-09-2024 (12-09-2024, 10:23)KasKas napisał(a): Tak z tego co widzę to Zyrtec ma taką substancje czynna, także sobie ogarne, dziękuję. I brałaś jedna taka tabletkę mniej więcej ile przed podaniem Kesimpty? W klinice SM podali mi paracetamol + jedna tabletke przeciwhistaminowa ok. 20 - 30 min przed zastrzykiem. W domu juz od drugiego zatsrzyku nie bralam nic ani przed ani po. Balam sie troche, ale stwierdzilam, ze w razie jak cos sie zacznie dziac to lek mam pod reka i wtedy wezme. RE: Kesimpta (ofatumumab) - Konga - 13-09-2024 Aktualnie po niewielkich bojach z systemem otrzymałam pierwszą dawkę Kesimpty. Rozłożyło mnie wieczorem całkowicie. Bóle mięśni, gorączka, ból głowy, a po drzemce prawa ręka "staneła w ogniu". Straciłam prawie kompletnie czucie (nawet gorzej niż w czasie rzutu). Natomiast na drugi dzień wszystko zniknęło. No może oprócz bólu głowy, ale zastanawiam się czy to nie przypadkiem od natłoku zadań w tym tygodniu. Nie zalecano mi żadnych dodatkowych leków, za to obiecano, że kolejne zastrzyki powinny mieć łagodniejszy przebieg. Po trzech dniach już chciałabym liczyć na pozytywne efekty leczenia, ale to chyba niemożliwe
RE: Kesimpta (ofatumumab) - KasKas - 13-09-2024 (12-09-2024, 10:45)Tosiia napisał(a):(12-09-2024, 10:23)KasKas napisał(a): Tak z tego co widzę to Zyrtec ma taką substancje czynna, także sobie ogarne, dziękuję. I brałaś jedna taka tabletkę mniej więcej ile przed podaniem Kesimpty? Dziękuję ja się zdecydowałam właśnie na combo leków o których pisałaś przed druga dawką, brałam wczoraj około 18 i jak na razie nie mam żadnych skutków ubocznych (oby tak zostało)
RE: Kesimpta (ofatumumab) - KasKas - 13-09-2024 (13-09-2024, 10:40)Konga napisał(a): Aktualnie po niewielkich bojach z systemem otrzymałam pierwszą dawkę Kesimpty. Rozłożyło mnie wieczorem całkowicie. Bóle mięśni, gorączka, ból głowy, a po drzemce prawa ręka "staneła w ogniu". Straciłam prawie kompletnie czucie (nawet gorzej niż w czasie rzutu). Natomiast na drugi dzień wszystko zniknęło. No może oprócz bólu głowy, ale zastanawiam się czy to nie przypadkiem od natłoku zadań w tym tygodniu. Nie zalecano mi żadnych dodatkowych leków, za to obiecano, że kolejne zastrzyki powinny mieć łagodniejszy przebieg. Po trzech dniach już chciałabym liczyć na pozytywne efekty leczenia, ale to chyba niemożliwe co lekarz to inne podejście. Ja przed pierwszą dawką (w zeszłym tygodniu) dostałam dożylnie steryd Dexaven żeby uniknąć ewentualnej reakcji alergicznej. Wczoraj brałam druga dawke w domu i wzielam przed tak jak pisałam wyżej zyrtec+paracetamol . Przy obu podaniach nie wystąpiły u mnie żadne skutki uboczne, aż byłam zdziwiona. Przykro mi, że Ciebie tak "sponiewierało" po pierwszym podaniu i trzymam kciuki żeby przy kolejnych dawkach było lepiej
RE: Kesimpta (ofatumumab) - Iris - 16-09-2024 U mnie w programie lekowym nie podają niczego przy pierwszej dawce Kesimpty, przyjmuje się ją w szpitalu i czeka godzinę, czy nic się nie dzieje. Nie miałam kompletnie żadnych skutków ubocznych poza może lekkim rozbicie kilka godzin po zastrzyku. Natomiast obecnie około 24 godziny po zastrzyku wychodzi mi swędząca reakcja skórna w miejscu wkłucia i utrzymuje się około 2 dni. |