![]() |
|
Kesimpta (ofatumumab) - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Kesimpta (ofatumumab) (/thread-3211.html) |
RE: Kesimpta (ofatumumab) - Konga - 29-11-2024 Julka77 mi od razu kazali raz na miesiąc, ale niedawno zaczęłam, więc może coś się zmieniło. Taniej im wyjdzie co 30-31 dni zmaiast co 28. Biorę dopiero 3 miesiąc, ale na razie nie widzę zmian we włosach. Dorota u mnie pierwsza dawka odbyła się pod nadzorem lekarza. Na pytanie czy się martwić to na pewno nie! To niezdrowe. Jak poczułaś ukłucie i został ślad, a we wstrzykiwaczu nie widać płynu tylko okienko stało się zielone, a igły nie da się schować to myślę, że nie ma problemu. W każdym innym przypadku na spokojnie trzeba się zgłosić do lekarza z programu.
RE: Kesimpta (ofatumumab) - Eka_ - 29-11-2024 (29-11-2024, 11:09)Konga napisał(a): Julka77 mi od razu kazali raz na miesiąc, ale niedawno zaczęłam, więc może coś się zmieniło. Taniej im wyjdzie co 30-31 dni zmaiast co 28. Biorę dopiero 3 miesiąc, ale na razie nie widzę zmian we włosach. Ja już biorę 3 rok i też biorę lek nie co 28 dni tylko raz w miesiącu. Odsyłam do ulotki leku. W ulotce pisze : "Począwszy od tygodnia 4., a następnie co miesiąc zalecana dawka to 20 mg leku Kesimpta". Nigdzie nie pisze że co 28 dni. I to chyba nie chodzi o to że komuś taniej wyjdzie. Tego się trzymam i mój lekarz tez jest tego samego zdania. RE: Kesimpta (ofatumumab) - Tosiia - 29-11-2024 Chyba wszystko zalezy od neurologa bo na niemieckiej ulotce tez jest napisane co miesiac, ale wiekszosc chorych przyjmuje lek co 28 dni (przypuszczam, ze dlatego ze w badaniach klinicznych lek byl przyjmowany przez pacjentow wlasnie co 4 tygodnie). Dorota chyba tez nie mam drugiego klikniecia (musze zwrocic uwage przy kolejnym zastrzyku) jednak jesli w srodku nie ma juz plynu i kolor tej czesci gdzie byl zmienil sie na zielony to na pewno jest okay. Julka mi wlosy zawsze bardzo wypadaly - jestem na Kesimpcie juz ponad 2 lata i nie zauwazylam pogorszenia a od 2 - 3 miesiecy jest znacznie lepiej ... wypadaja nadal ale juz 'normalnie'. RE: Kesimpta (ofatumumab) - katelodz - 21-12-2024 (29-11-2024, 10:38)Julka77 napisał(a): Jestem po 22 zastrzyku Kesimpty, z mojego punktu widzenia wszystko ok, brak nowych zmian w rezonansie rocznym, po iniekcji 2-3 dni bol gardła lub bol ucha, to tak naprzemiennie biorę od razu naproksen, nie potrzeba antybiotyków, wszystko przechodzi po ok 2-3 dniach. Zauważyłam wypadanie włosów, biorę biotyne, na szczotce jest ich jednak sporo, czy u Was też tak jest? Zastrzyki zawsze robiłam raz na 4 tygodnie teraz od grudnia mam robić raz w miesiącu począwszy od 2 grudnia itp 2 stycznia, 2 lutego itd. U Was też taka zmiana? Hej ja tez jestem od ponad roku na Kesimpcie, brak nowych zmian e RM, takie same objawy 1-2 po zastrzyku (ból gardła, lekka gorączka 37,5) Natomiast włosy wypadają jak szalone, dramat . Ja biorę complidermol (pomaga na wzrost) do tego także szampon complidermol. Niestety niewiele to daje, ale zawsze coś.Wcześniej brałam wcierkę do włosów na skórę ale to było na receptę (steryd jakiś), i bardzo pomogło. Niestety teraz ta kuracja już nie działa......, może to też że zima i dlatego włosy lecą, a może znowu mam anemię i to dlatego.....????????????????????? RE: Kesimpta (ofatumumab) - Helicoptercat - 31-12-2024 Hej.od 28.11 jestem na K i od ok. 20.12 po g.14 aż do 21-22 mam flesze tzn pali mnie skóra na twarzy i uszy . Wcześniej byłam 5l na Copaxone i poza zrostami na nogach i biodrach nic mi nie bylo. Kiedyś jako zamiennik bralam Remurel i codziennie ok.13 jak w zegarku miałam też wypieki,ale nie tak palące i trwaly ok.2h.(2,5 mca brałam R). Czy ktoś ma podobne objawy? Btw Do siego roku
RE: Kesimpta (ofatumumab) - Hamzy - 01-01-2025 (21-12-2024, 22:26)katelodz napisał(a):(29-11-2024, 10:38)Julka77 napisał(a): Jestem po 22 zastrzyku Kesimpty, z mojego punktu widzenia wszystko ok, brak nowych zmian w rezonansie rocznym, po iniekcji 2-3 dni bol gardła lub bol ucha, to tak naprzemiennie biorę od razu naproksen, nie potrzeba antybiotyków, wszystko przechodzi po ok 2-3 dniach. Zauważyłam wypadanie włosów, biorę biotyne, na szczotce jest ich jednak sporo, czy u Was też tak jest? Zastrzyki zawsze robiłam raz na 4 tygodnie teraz od grudnia mam robić raz w miesiącu począwszy od 2 grudnia itp 2 stycznia, 2 lutego itd. U Was też taka zmiana? Ja odkąd jestem na Kesimpcie mam non stop anemie. Lekarz daje receptę na żelazo i poziom żelaza i ferrytyny wzrasta. Przestaje brać lek i po dwóch miesiącach żelazo z 166 na 40 spadło. I tak w kółko. Raz żelazo i ferrytyna ok a po zaprzestaniu brania żelaza na receptę spada poziom. Włosy lecą na potęgę RE: Kesimpta (ofatumumab) - Olaa - 02-01-2025 (31-12-2024, 20:01)Helicoptercat napisał(a): Hej.od 28.11 jestem na K i od ok. 20.12 po g.14 aż do 21-22 mam flesze tzn pali mnie skóra na twarzy i uszy . Na Kesimpcie jestem od listopada 2023. Żadnych fleszy ani innych skutków ubocznych. Krew też zawsze w normie. Flesze miałam przy Tecfiderze. RE: Kesimpta (ofatumumab) - calour - 24-01-2025 Jeśli ciągle chce Ci się spać nawet jak śpisz dobrze i długo (7/8h), to trzeba zrobić badania. Glukoza na czczo, krzywa cukrowa, krzywa insulinowa, morfologia + żelazo i ferrytyna, TSH. Zacznijcie od tego zamiast wlewać w siebie 12 kawę. Od siebie polecam też te zioła https://loremvit.pl/produkt/energia-i-pobudzenie/ Mają dobry skład, który pomoże na energię i pobudzenie. RE: Kesimpta (ofatumumab) - Julka77 - 24-01-2025 Cześć Wszystkim. Czy ktoś z Was zauważył problemy ze smakiem. Odrazu nadmieniam, ze.....Nie jest to covid. Tz. Wszystko smakuje tak samo. Smak intensywny słodki, słony, kwaśny czuć a reszta to szału nie ma. Wech jest ok a nawet intensywniejszy. RE: Kesimpta (ofatumumab) - marti86 - 25-01-2025 HEj wczoraj wzięłam pierwsza dawkę Kesimpty- objawy typowe (temperatura, głowa) ale dziś od kilku godzin mam wypieki na policzkach takie plamy. Miewałam coś podobnego po wcześniejszym leku Tecfiderze ale nie były tak palace i dośćszybko znikały. A teraz mam je już długo. Czy ktyoś miał tak? Co robić? |