Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Tecfidera - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html)
+--- Wątek: Tecfidera (/thread-258.html)

RE: Tecfidera - hela - 06-07-2017

ja po pierwszej tabletce tak się czułam jakbym piła szampanaUśmiech takie otumanienie i głupi uśmiech, przeszło razem z flashem, mój organizm za wiele chemii w życiu nie miał, był w szokuUśmiech

RE: Tecfidera - mpmarzena - 06-07-2017

U mnie zaczęło się piątego dnia. Może tak reaguje na zmianę z Avonex na Tecfiderę. Oby...

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

RE: Tecfidera - mufa - 06-07-2017

Ja ostatnio chodzę jak pijana ale nie wiążę tego z Tecfidera A raczej z aurą na polu

RE: Tecfidera - hela - 06-07-2017

(06-07-2017, 11:00)mufa napisał(a): Ja ostatnio chodzę jak pijana ale nie wiążę tego z Tecfidera A raczej z aurą na polu

Ja jak się zmienia pogoda też tak mam, deszcz przepowiadam ze skutecznością 100%Uśmiech

RE: Tecfidera - Anna Zet - 06-07-2017

Ja przez pierwszy tydzień miałam wrażenie otumanienia i braku koncentracji. Najbardziej jednak niepokoiło mnie uczucie gorącego mózgu. Oj jakie miałam wizje co tam się dzieje...
Apropos spirali, nie ma przeciwskazań. Już nawet z implantem zębowym można robić na nowoczesnym aparacie.
Bezwzględnym przeciwskazaniem jest rozrusznik serca.

RE: Tecfidera - mpmarzena - 06-07-2017

Anna Zet, ja właśnie tak się czuję. Jadę na wstecznym okrutnie ale nie dam się zatrzymać. Oby szybko przeszło. A co do ciąży. Zna ktoś przypadek ciąży podczas przyjmowania leku? Mi lekarz nie odradzał przy Avonexie. Mił przypadek, gdzie kobiety w trzecim miesiącu ciąży zgłaszał mu ten fakt i dopiero odstawiały zastrzyki.

RE: Tecfidera - Miriam - 07-07-2017

(06-07-2017, 23:43)mpmarzena napisał(a): Anna Zet, ja właśnie tak się czuję. Jadę na wstecznym okrutnie ale nie dam się zatrzymać. Oby szybko przeszło. A co do ciąży.  Zna ktoś przypadek ciąży podczas przyjmowania leku? Mi lekarz nie odradzał przy Avonexie. Mił przypadek, gdzie kobiety w trzecim miesiącu ciąży zgłaszał mu ten fakt i dopiero odstawiały zastrzyki.

Mój lekarz mówił, że w niektórych krajach z powodzeniem stosuje się Copaxone przez cały czas trwania ciąży i twierdzi, że nic takiego się nie stanie jeżeli kobieta zajdzie w ciążę w trakcie przyjmowania tego leku, z resztą ma on najwyższy profil bezpieczeństwa. Co do Avonexu nie wiem. Ostatnio czytałam jakąś metaanalizę o wpływie różnych leków na ciążę właśnie, ryzyko powikłań itd, to opracowanie powinno dać Ci jakąś odpowiedź. 

https://neuroedu.pl/index.php/content/download/10043/155605/file/Leki%20immunomodulacyjne%20a%20ci%C4%85%C5%BCa%20w%20stwardnieniu%20rozsianym.pdf 

(06-07-2017, 13:23)Anna Zet napisał(a): Oj jakie miałam wizje co tam się dzieje...

No to ja mam właśnie takie sny  Duży uśmiech
Czyste szaleństwo Duży uśmiech

RE: Tecfidera - Areliee - 07-07-2017

Cześć Dziewczyny Uśmiech
Mi lekarka powiedziała, że jak będę chciała zajść w ciążę, to zaczniemy się martwić. Ogólnie przed wyborem leku podkreśliła, że z zastrzykami będzie łatwiej, bo już tysiące "pointerferonowych" i "po-oktanowych" dzieci chodzi po świecie, a tabletki to nowinka, więc lekarze nie wiedzą, jak z tym działać. Teoretycznie według ulotki powinno się leki odstawić 3 miesiące przed rozpoczęciem starań.
Kiedyś jak miałam alarm i mi się okres spóźniał tydzień, to przeszperałam pół internetu w kwestii takich informacji i trafiłam na forum (po angielsku), gdzie dziewczyny dzieliły się historiami , że właśnie zaszły w trakcie brania Tec, niektóre odstawiały od razu po stosunku, kiedy miały podejrzenie, że się coś mogło zadziać, niektóre się orientowały późno późno, w jakimś 8 tyg ciąży, żadna nie zgłaszała potem żadnych problemów, nawet kilka słodkich zdjęć "potecfiderowych" dzieci się pojawiło. No ale wiadomo, to nie są żadne badania, tylko forum.

RE: Tecfidera - Marta_L - 09-07-2017

Ile czasu musi mniej więcej upłynąć żeby lek zaczął działać? Jestem lekko ponad dwa miesiące na pełnej dawce ale nie widzę jeszcze zbytnio różnicy.

RE: Tecfidera - Anna Zet - 10-07-2017

Lek tylko zapobiega kolejnym rzutom. Nie spodziewałabym się innych działań...
Badania pokazują też że często w ciągu pierwszego roku kuracji następuje pznw
Najwieksze ryzyko u kobiet ok.40 r.z.
No to się łapię...
Dwa już miałam...