![]() |
|
Borelioza /sm - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Borelioza /sm (/thread-2679.html) |
RE: Borelioza /sm - MasteR - 02-06-2023 (02-06-2023, 20:56)Diar napisał(a): Im więcej czytam, tym bardziej się zastanawiam. mam świeży wynik testu Western Blott w kierunku boreliozy, a lekarka od chorób zakaznych, doświadczona i pracująca w klinice, po obejrzeniu wszystkich wyników odesłała mnie do neurologa... a neurolog wcześniej odesłał do zakaznika. Wszystkie wizyty prywatnie oczywiście. Mam lekkie obawy, że zamiast leczyć zakażenie będą mnie diagnozować pod kątem MS.... Hmmm, ja jestem z Lublina i odwiedzam regularnie dr Monikę Mazurkiewicz - Kanar w Szpitalu Wojewódzkim. Jestem tam w programie i w zasadzie trafiłem tam zaraz po diagnozie (1 wizyta i już tam zostałem). Polecam jednak wizytę (może być nawet prywatnie) u http://medicarpathia.pl/profile/prof-dr-hab-n-med-halina-bartosik-psujek/ Pani profesor to guru SM-owe (podobno). Zdiagnozowała finalnie mój przypadek (postać pierwotnie-postępująca). Przyjmuje w Rzeszowie, aczkolwiek można też się umówić w Lublinie, bo chyba raz w miesiącu bywa w Lublinie. RE: Borelioza /sm - Diar - 03-06-2023 (02-06-2023, 21:21)MasteR napisał(a):(02-06-2023, 20:56)Diar napisał(a): Im więcej czytam, tym bardziej się zastanawiam. mam świeży wynik testu Western Blott w kierunku boreliozy, a lekarka od chorób zakaznych, doświadczona i pracująca w klinice, po obejrzeniu wszystkich wyników odesłała mnie do neurologa... a neurolog wcześniej odesłał do zakaznika. Wszystkie wizyty prywatnie oczywiście. Mam lekkie obawy, że zamiast leczyć zakażenie będą mnie diagnozować pod kątem MS.... O, dzięki za namiary. Umówiłem się aktualnie do doktora Haberka. Jest on ordynatorem neurologii w szpitalu kolejowym, na ich stronie przeczytałem, że leczą neuroboreliozę. Idę w poniedziałek, prywatnie. Mam nadzieję, że pokieruje mnie po punkcję... Edit 1: Przeczytałem w Twoim wątku powitalnym, że jeździsz na rowerze. Do tego roku ja też jeździłem, ale od kilku miesięcy nie mam siły na rower... Ciągle jestem zmęczony i senny, chociaż nie mogę spać. Jak mi nie wypali ten lekarz w poniedziałek, to będę szukał dalej. Dzięki za odzew :-) RE: Borelioza /sm - Sylwia1994 - 07-06-2023 (15-05-2023, 18:46)Benita napisał(a): Myślę że nie ma co się spierać, bo faktycznie tak jest że możesz mieć bolerioze wiele lat i nie wiedzieć o tym, badania rzeczywiście pokazują stare i niedawno przebyte zakażenia, miałam wszystko robione i jak chcesz to potem napiszę ci wyniki, które też potwierdzaja zupełnie inne prążki przy sm i przy boleriozie, a internet nie jest niezawodnym źródłem informacji i nie jedna osobe wprowadził w błąd Czesc Benita☺️ co masz na mysli z tymi prążkami? Mi w badaniu PMR wyszly prazki oligoklonalne typu 3-ego i zostalam wciagnieta do programu lekowego , choc lekarka ktora mnie kwalifikowala powiedziała ze powinnam miec raczej prążki typu 2-ego..ale jak to powiedziała " ostatecznie moga byc te typu 3-ego ". Pozdrawiam RE: Borelioza /sm - Diar - 08-06-2023 (07-06-2023, 16:49)Sylwia1994 napisał(a):(15-05-2023, 18:46)Benita napisał(a): Myślę że nie ma co się spierać, bo faktycznie tak jest że możesz mieć bolerioze wiele lat i nie wiedzieć o tym, badania rzeczywiście pokazują stare i niedawno przebyte zakażenia, miałam wszystko robione i jak chcesz to potem napiszę ci wyniki, które też potwierdzaja zupełnie inne prążki przy sm i przy boleriozie, a internet nie jest niezawodnym źródłem informacji i nie jedna osobe wprowadził w błąd W neuroboreliozie także występują prążki... RE: Borelioza /sm - Benita - 08-06-2023 Lekarze na razie na tej podstawie stwierdzają jakie prążki odpowiedzialne są za co. Niestety nie mam badań przy sobie w domu będę dopiero we wrześniu więc mogę ci wtedy dokładnie napisać o co chodzi bo dostałam to szczególnie dobrze opisane. Zapytaj jeszcze lekarza jak coś dla ciebie nie jest jasne, bo po to jest żeby ci wszystko wyjaśnić. Pamiętaj że nie ma w kwestii zdrowia głupich pytań
RE: Borelioza /sm - Diar - 09-06-2023 Zapytałem chata GPT. Oto odpowiedź: Cytat:Przy neuroboreliozie w PMR mogą występować następujące zmiany: Oraz: Cytat:Najczęstsze zmiany obserwowane w PMR przy stwardnieniu rozsianym to: RE: Borelioza /sm - Benita - 09-06-2023 Te na o... Na pewno były u mnie w badaniach. Jak będę w domu to dokładnie ci napiszę ale myślę że już znalazłeś odpowiedź RE: Borelioza /sm - Diar - 10-06-2023 Prążki oligoklonalne? Podobno przy neuroboreliozie też się zdarzają;-) RE: Borelioza /sm - Sylwia1994 - 11-06-2023 Bardziej chodzi mi i o to czemu w necie piszą ze prazki oligoklonalne typu 2 definitywnie wskazuja na SM.ale ja majac prążki typu 3-ego też jestem w programie lekowym i mam potwierdzona diagnoze stwardnienia. To o co chodzi z tymi prazkami... Bo jesli chodzi o intrnet to mega malo informacji na ten temat. W zasadzie znalazlam jakies info tylko na angielskiej stronie. A jeśli chodzi o czat GTP...no cóż tam tez szukalam informacji juz z miesiac temu jednak w zaleznosci od tego jak sformulujesz pytanie taka odpowiedz dostaniesz. Czyli np zapytalam czy typ 2 prazkow wskauje na Sm...odpowiedzial tak ... zadałam identyczne pytanie odnosnie typu 3-ego . Odpowiedzial tak samo. Napiszesz mu " jestes w bledzie, ostatnio pisales mi co innego " i wtedy zmienia zdanie i pisze w sumie to co ty chcesz "uslyszec "..... totalnie bezużyteczne. Rowniez już raz zapytalam lekarki o co chodzi w tych prążkach, ale uslyszalam tylko ze i typ 2 i 3 wystepuje w SM... Choc przy neuroboreliozie tez wystepuja ...tak samo jak i w innych chorobach np w zapaleniu mózgu. Wydaje mi ze te typy to nie robia chyba zadnej roznicy. RE: Borelioza /sm - Bubulina1 - 11-06-2023 Ponoć prążki oligoklonalne nie zawsze występują przy SM.... |