![]() |
|
Czy będę jedną z Was? - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Czy będę jedną z Was? (/thread-618.html) |
RE: Czy będę jedną z Was? - belanna - 13-04-2017 (13-04-2017, 08:33)Elsie napisał(a): Ja mam sitko w mózgu (ok. 40-50 zmian - już nawet nie chciało się im liczyć, serio..., SM od 2007, 4 rzuty - z czego przy ostatnich 3 lekkich epizodach nic się w MRI nie zmieniało) i gdyby się tym sugerować, to powinnam już nie żyć Ja mam tak samo, też mam w mózgu ser szwajcarski i też w wynikach nawet nie podają liczby tych zmian, tylko piszą, że są bardzo liczne. Są właściwie wszędzie. Co więcej, w każdym badaniu dochodzą nowe zmiany (ale nieaktywne). I też czuję się bardzo dobrze. Moje esemowe dolegliwości to raczej pamiątki po pierwszym, bardzo ciężkim, roku chorowania. Mnie lekarz też powiedział, że wyniki sobie, a stan pacjenta sobie. Chodzę na te rezonanse, bo muszę, ale wynikami już od dawna się nie przejmuję. RE: Czy będę jedną z Was? - Marta_L - 13-04-2017 (12-04-2017, 21:30)Magda napisał(a): Yazon, nie podsmiewaj sie z nas! Przeciez po to jest forum zeby pytac... A ja przez miesiac nie mam komu zadac pytan. Natomiast jak juz sie znajde w szpitalu to zadam lekarzom 1000 nurtujacych mnie pytan i potem spokojnie bede mogla prowadzic mala infolinie neurologiczna, hi hi Wieczorem sprawdzę w wyniku i Ci napiszę bo teraz nie ma mnie w domu, pamiętam tylko, że jedna zmiana jest w płacie czołowym. RE: Czy będę jedną z Was? - Magda - 13-04-2017 OK, a możecie też napisać jakiej wielkości macie zmiany? I czy to prawda, że te do 6mm są mniej odczuwalne neurologicznie niż te większe? I czy te 6mm to jakaś magiczna granica? Może jak się ma duża malutkich to można normalnie funkcjonować, a 1 czy dwie większe potrafią zrobić większą krzywdę? RE: Czy będę jedną z Was? - Joanna - 13-04-2017 (13-04-2017, 21:14)Magda napisał(a): OK, a możecie też napisać jakiej wielkości macie zmiany? I czy to prawda, że te do 6mm są mniej odczuwalne neurologicznie niż te większe? I czy te 6mm to jakaś magiczna granica? Może jak się ma duża malutkich to można normalnie funkcjonować, a 1 czy dwie większe potrafią zrobić większą krzywdę? Nie ma na to reguły. Może byc mała zmiana i dawać bardzo wyraźne objawy i na odwrót. Duża zmiana i niekoniecznie będzie to odczuwalne. Wszystko zależy od tego, gdzie jest ta zmiana. W mózgu są obszary, w których nawet jeżeli zrobi się jakies uszkodzenie, nie będzie to odczuwalne. RE: Czy będę jedną z Was? - Magda - 13-04-2017 A jakie są te najbardziej niebezpieczne miejsca? Wy możecie to ocenić na podstawie ciężkości rzutów i obecnością nowych zmian, ja jestem dopiero na początku drogi. Mam zmiany w istocie białej. RE: Czy będę jedną z Was? - mufa - 14-04-2017 Magda ja wiem tylko że mam zmiany ale gdzie i ile tego nie wiem bo mi to w niczym nie pomoże. Po co sobie tym głowe zawracać skoro i tak nie mamy na to wplywu RE: Czy będę jedną z Was? - klaudia26 - 14-04-2017 Magda ja mam największą zmianę 14 mm. Takich powyżej 6 mm mam jeszcze kilka. I do tego dużo takich około 5 mm. I jestem sprawna. Także te 6 mm o których pisałaś to chyba też się nie bardzo sprawdza. RE: Czy będę jedną z Was? - Marta_L - 14-04-2017 (13-04-2017, 21:14)Magda napisał(a): OK, a możecie też napisać jakiej wielkości macie zmiany? I czy to prawda, że te do 6mm są mniej odczuwalne neurologicznie niż te większe? I czy te 6mm to jakaś magiczna granica? Może jak się ma duża malutkich to można normalnie funkcjonować, a 1 czy dwie większe potrafią zrobić większą krzywdę? Magda sorki, że dopiero dzisiaj ale wczoraj jak wrocilam do domu to podałam szybko A więc w listopadzie miałam tak : w prawym płacie czołowym (5mm), w sąsiedztwie prawego trójkąta komorowego (10mm), w prawym płacie potylicznym w okolicy rogu tylnego komory bocznej (5mm) i w obrębie lewej torebk wewnętrznej (2mm). Nie stwierdza się zmian ogniskowych w ciele modzelowatym, w mozdzku i w pniu mózgu. Teraz miałam rezonans w marcu bo do programu lekowego musiał być świeży i wiem tylko tyle, że doszła jedna zmiana ale nie wiem w którym miejscu i czy duża bo nie mam opisu
RE: Czy będę jedną z Was? - Areliee - 14-04-2017 Hej Magda, ja w jednym rzedzie stoje z mufa Nie ma sensu sobie tym glowy zawracac. Moje opisy sa po wegiersku, wiec jak jestem w nastroju, to szukam tlumaczenia tych miejsc ognisk, a jak nie to tylko rzucam okiem na rozmiar ![]() A na bardzo pierwszy rezonansie mialam ognisk 8, w tym kilka 8mm i nie mialam zadnych symptomow, takze te 6mm, to nie wiem, skad sie wzielo. RE: Czy będę jedną z Was? - Elsie - 14-04-2017 Łatwiej by mi było napisać, gdzie nie mam zmian ![]() A mam mniej więcej tak (MRI z czerwca 2016 i tak od 2013) - w skrócie: liczne owalne i okrągłe hiperintensywne w: istota biała obu półkul mózgu głównie okołokomorowo i częściowo przykorowo, w ciele modzelowatym; pojedyncze drobne w zakresie obu półkul móżdżku; istota biała prawej półkuli mózgu - 3 ogniska (2 w okolicy czołowej, największe przy trójkącie komory bocznej o wielkości 13x11 mm. Pojedyncze w prawej półkuli mózgu. Reszta w granicach normy Nie wiem tylko, czy leniuchy czasem nie pominęły kilku innych, poprzednich zmian (opisów) ![]() Jak widać nie zawsze warto przykładać wagę do wyników rezonansu i starać się łączyć na siłę ze stanem fizycznym pacjenta. A w razie jakichkolwiek wątpliwości polecam konsultować wszelkie pytania z neurologiem - po co nakręcać sobie "bombę" na forach, gdzie każdy przypadek jest inny? Cieszmy się życiem pomimo wszystko Zdrówka życzę! |