![]() |
|
Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Ciekawe linki (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-7.html) +--- Wątek: Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek (/thread-11654.html) Strony:
1
2
|
Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - Diar - 03-08-2023 https://pulsmedycyny.pl/neurolozka-pierwsze-objawy-stwardnienia-rozsianego-moga-byc-dyskretne-i-niespecyficzne-1186074 Zaciekawił mnie jeden wątek tej rozmowy: Cytat:Są jeszcze inne niecharakterystyczne symptomy, które - jak teraz widzimy - mogą pojawić się wiele lat wcześniej u pacjentów z SM. To różnego rodzaju objawy zmęczenia, wyczerpania, ogólnego osłabienia albo bólów głowy. Kiedyś uważaliśmy, że bóle głowy są wręcz taką czerwoną flagą, wykluczającą rozpoznanie stwardnienia rozsianego. Teraz jednak wiemy, że w okresie prodromalnym, bardzo wczesnym, mogą one wyprzedzać typowe objawy neurologiczne. Czy faktycznie bóle głowy związane z przewlekłym zmęczeniem występowały u Was przed diagnozą? RE: Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - Bubka - 03-08-2023 Jak byłam mała, w sensie może jak miałam jakieś 6-7 lat, to mama ze mną jeździła gdzieś do Wrocławia do lekarza bo często bolała mnie głowa. To wiem z opowieści mamy, pamiętam tylko że w tym czasie moja babcia leżała też tam w szpitalu, a lekarz powiedział, że jak nie schudnie to też mnie tutaj zamkną, bez mamy. Złapał mnie za brzuch i powiedział że mam schudnąć bo to od kg boli mnie głowa. Później, jak już byłam starsza to głowa bolała mnie bardzo rzadko i to tak że nie brałam tab. Za to teraz zauważyłam że coś się zmieniło. Zwłaszcza jak są wiatry i pogoda ma się zmienić to tak boli że tabletka nie pomaga. RE: Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - Benita - 03-08-2023 U mnie wręcz przeciwnie do 32 roku życia nie wiedziałam co to ból głowy...teraz Bubka jak u ciebie na zmianę pogody ale takich symptomów można znaleźć mnóstwo i szukanie nie ma sensu jak nic z tego nie wynika....jak byśmy sprawdzili to by się okazało że ci co będą mieli SM to w dzieciństwie szybko chodzili albo problemy w szkole mieli ...takich podobieństw może być dużo...a wynikać to może z bardzo wielu powodów.... RE: Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - Diar - 03-08-2023 (03-08-2023, 10:03)Benita napisał(a): U mnie wręcz przeciwnie do 32 roku życia nie wiedziałam co to ból głowy...teraz Bubka jak u ciebie na zmianę pogody ale takich symptomów można znaleźć mnóstwo i szukanie nie ma sensu jak nic z tego nie wynika....jak byśmy sprawdzili to by się okazało że ci co będą mieli SM to w dzieciństwie szybko chodzili albo problemy w szkole mieli ...takich podobieństw może być dużo...a wynikać to może z bardzo wielu powodów.... Po to jest forum, żeby dyskutować, prawda? Wrzuciłem tutaj ten wywiad, bo pani Profesor jest wybitną specjalistką od SM w kraju, a dosyć rzadko można spotkać w polskojęzycznym internecie informacje odnośnie prodromalnej fazy SM, czyli tego co się dzieje u pacjentów na kilka lat przed wystąpieniem właściwych objawów. Przez 37 lat życia nie miałem problemów z bólem głowy, tudzież bólem w ogóle i nagle, w bardzo krótkim czasie sflaczałem... Bóle trochę minęły, zresztą nawet przepisane tryptany nie były w 100% skuteczne. Teraz, pomimo zmian w życiu (więcej odpoczynku, dieta) dalej jestem flakiem RE: Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - Bubulina1 - 03-08-2023 Diar, wrzucaj nowe informacje, bo zawsze czegoś się można dowiedzieć. A zauważyłam, że niewiele się dzieje na tym forum; a tak w temacie SM można się czegoś dowiedzieć, samemu przetrawić i zdecydować, czy zakodować w mózgu daną informację. A jeśli kogoś to nie interesuje, to nie musi przecież czytać... RE: Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - Tosiia - 03-08-2023 wywiad bardzo ciekawy i tez potrzebny, bo czesto bagatelizuje sie niespecyficzne i takie 'nijakie' objawy, ktore pasuja do wszystkiego i do niczego czyli wlasnie bole glowy, zmeczenie, slabosc itd. Bolow glowy nie mialam i do tej pory nie mam, ale brak energii/zmeczenie zawsze odczuwalam jednak u mnie to raczej bylo z powodu niskiego cisnienia. Mysle, ze SM u mnie naprawde zaczelo sie dopiero wraz z pierwszym rzutem (z zespolem klinicznie izolowanym) choc przed pierwszym rzutem pamietam okres kilkumiesiecznej umiarkowanej depresji (nie wymagalam hospitalizacji), wtedy odczuwalam takie jakby klucia w glowie i musialam brac ibuprom bardzo czesto ... Bubka, brak slow co do lekarza ... ja tez niestety slyszalam cale dziecinstwo i mlodosc komentarze na temat swojej wagi RE: Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - Akinom - 03-08-2023 Bo każda choroba spowodowana jest za duza waga. Ja to w dzieciństwie wyladowalam nawet u endokrynologa, a co. I tak nie pomogło. Teraz mi chirurg powiedział, ze noga mi moze puchnąć od zbyt dużej wagi. Dziwne, że jedna, bo druga jest wręcz za chuda w kostce. I teraz mam dwie choroby, na które zwalić można wszystko : SM i otyłość. RE: Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - Lusia98 - 03-08-2023 Dziewczyny ja od zawsze jestem niedowaga.. najlepsza wagę mialam po urodzeniu pierwszego dziecka 10 lat temu i uwielbiałam siebie wtedy. Nie umiem dobić do tej wagi, niestety. Co do bólów głowy mialam tylko na kaca ... No i w drugiej ciąży się zaczęły dość mocno na początku ciąży ale też nie brałam wtedy żadnych tabletek przeciwbólowych. Na pewno były to bóle które powodowały u mnie zmęczenie i senność. Teraz bóle głowy mam dość często. Raz w tygodniu to norma najbardziej jak deszczowo jest za oknem. Wychodzę zazwyczaj na spacer i mija samo plus pije dużo wody. Do przeżycia . W młodości miewałam tylko problemy hormonalne i to takie że 2-3 dni byłam nie do życia jak zbliżały się "te dni", które zresztą miałam totalnie rozregulowane. Lekarze oczywiście przepisywali hormony.. a wystarczyło zmienić żywienie ...
RE: Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - smarrito - 03-08-2023 Tak jak w artykule moim najwcześniejszym objawem było osłabienie nóg i skierowanie na rezonans części lędzwiowo-krzyżowej i oczywiście nic nie wykazał (2018r.). Dopiero zmiana lekarza i nowe objawy (mrowienie rąk) doprowadziły mnie do diagnozy (2021). Chociaż bez mojej determinacji (2-krotna odmowa hospitalizacji-punkcji) nie wiedziałabym do dzisiaj. RE: Wywiad z prof. Haliną Bartosik - Psujek - Olaa - 04-08-2023 (03-08-2023, 18:10)Akinom napisał(a): Teraz mi chirurg powiedział, ze noga mi moze puchnąć od zbyt dużej wagi. Dziwne, że jedna, bo druga jest wręcz za chuda w kostce. Akinom, od dawna puchnie Ci ta noga? Zawsze ta sama? Miałaś zrobione USG żył w tej nodze, która puchnie? |