![]() |
|
'życiorys' SM - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: 'życiorys' SM (/thread-11683.html) Strony:
1
2
|
'życiorys' SM - Tosiia - 02-02-2024 Może krótko i zwięźle też macie ochotę się podzielić Waszymi 'SM- życiorysami' Wiek: 36 Płeć: kobieta Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: marzec 2021 Pierwsze objawy: październik 2018 (zdrętwienie lewej ręki) Przypadki SM w rodzinie: nie Aktualny wskaźnik EDSS: 1 'Codzienne' odczuwalne objawy SM: kilkuminutowe delikatne mrowienie/prądy na nogach Aktualne leki: obecnie Kesimpta (wcześniej Copaxone) Aktualne suplementy: regularnie witamina D, Omega 3, Probiotyk Palacz: nie, ale całe dzieciństwo/młodość bierny palacz Alkohol: 100 % abstynencja Dieta: jem wszystko - w ok. 80 % odżywiam się zdrowo. Obecnie wyeliminowane slodycze/niezdrowe przekąski. Sen: bardzo dobry Inne choroby przewlekłe oprócz SM: brak RE: 'życiorys' SM - Bubka - 02-02-2024 Wiek: 36 Płeć: kobieta Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: listopad 2017 Pierwsze objawy: wrzesień 2010, później maj 2017 Przypadki SM w rodzinie: nie Aktualny wskaźnik EDSS: 1 'Codzienne' odczuwalne objawy SM: słabe nogi i elastyczny kręgosłup (w sumie do końca nie jestem pewna czy to przez sm) Aktualne leki: Copaxone Aktualne suplementy: regularnie witamina D, witamina b Palacz: tak Alkohol: okazjonalnie Dieta: keto, low carb Sen: bardzo dobry, aż za dobry Inne choroby przewlekłe oprócz SM: niedoczynność tarczycy, W tym ostatnim mogłabym jeszcze dopisać lenistwo bo to u mnie już też jak choroba
RE: 'życiorys' SM - yasmina - 02-02-2024 Tosia -super pomysł Pozwolę sobie jeszcze zaproponować punkt - pierwsze objawy/jakie i od kiedy/Wiek: 61 Płeć: kobieta Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: marzec 2014 Pierwsze objawy/jakie i od kiedy/: przeczulica dłoni - listopad 2013 Przypadki SM w rodzinie: nie Aktualny wskaźnik EDSS: 4 'Codzienne' odczuwalne objawy SM: czasami słabsze nogi, przeprost lewego kolana/ani ortopeda ani neuro nie do końca łączą to z sm/ Aktualne leki: nie Aktualne suplementy: Omega D3K2MK7, soplówka jeżowata, magnez, witamina B Palacz: tak Alkohol: wino dla zdrowotności Dieta: nie stosuję żadnej Sen: taki sobie Inne choroby przewlekłe oprócz SM: nadczynność tarczycy RE: 'życiorys' SM - Lusia98 - 02-02-2024 Wiek: 35 Płeć: kobieta Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: Pierwsze objawy: grudzien 2019 Przypadki SM w rodzinie: tak Aktualny wskaźnik EDSS: 1 'Codzienne' odczuwalne objawy SM: mrowienia Aktualne leki: - Aktualne suplementy: witamina D, Omega 3, Probiotyk, magnez, Wit C, adek, qoenzymQ10 Palacz: nie Alkohol: nie Dieta: low carb Sen: dobry Inne choroby przewlekłe oprócz SM: brak RE: 'życiorys' SM - fruu - 03-02-2024 Wiek: 52 Płeć: mężczyzna Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: wrzesień 2017 Pierwsze objawy/jakie i od kiedy/: chroniczne zmęczenie, dwojenie obrazu, brak równowagi - styczeń 2017 Przypadki SM w rodzinie: nie Aktualny wskaźnik EDSS: 3 'Codzienne' odczuwalne objawy SM: parestezje, osłabione prawe kończyny (często upuszczam coś z dłoni nieświadomie), zatrzymanie moczu Aktualne leki: Mavenclad Aktualne suplementy: D3 4000, magnez, witamina B Palacz: nie Alkohol: sporadycznie Dieta: nie stosuję żadnej Sen: wspomagany pigułkami Inne choroby przewlekłe oprócz SM: niedoczynność tarczycy RE: 'życiorys' SM - Akinom - 03-02-2024 Wiek: 49 Płeć: kobieta Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: luty 1999 Pierwsze objawy: październik 1998, może i wcześniej, ale nie zwracałam uwagi na to. Przypadki SM w rodzinie: nie Aktualny wskaźnik EDSS: 5/6 'Codzienne' odczuwalne objawy SM: słabo chodze, mam słabe rece, problemy z rownowaga, problemy z widzeniem Aktualne leki: obecnie tecfidera Aktualne suplementy: nie biorę nic Palacz: nie, ale całe dzieciństwo/młodość bierny palacz - wszyscy dorośli palili jak smoki Alkohol: wino różowe wytrawne Dieta: wege i jem to, po czym mnie brzuch nie boli Obecnie wyeliminowane slodycze/niezdrowe przekąski bo szkodzą na cere, od czasu do czasu gorzka czekolada Sen: 2 w nocy się budze i ciężko zasnąć z powrotem Inne choroby przewlekłe oprócz SM: anemia, trądzik różowaty Pierwszy rzut: postepujace drętwienie lewej strony ciala. Od stopy praktycznie do głowy. Pomysł lekarza: zle wyniki krwi, praktycznie wszystko pod dolna kreską, a ja tylko się odchudzalam. RE: 'życiorys' SM - Bubulina1 - 03-02-2024 Wiek: 65 Płeć: kobieta Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: 2022 Pierwsze objawy: czerwiec 2020 Przypadki SM w rodzinie: nie Aktualny wskaźnik EDSS: 1,5 'Codzienne' odczuwalne objawy SM: drętwienie nóg i krocza, stałe spięcie i mrowienie dłoni z zaburzonym czuciem, stałe uczucie związania na żebrach i w podbrzuszu Aktualne leki: obecnie zaczęłam Ocrevusa Aktualne suplementy: nie biorę nic Palacz: tak Alkohol: czasami Dieta: jem wszystko Sen: w nocy się budzę, ale śpię też w ciągu dnia ; ale będąc "sową" chodzę spać po północy ![]() Inne choroby przewlekłe oprócz SM: nadciśnienie RE: 'życiorys' SM - Edyta90 - 05-02-2024 Wiek: 34 Płeć: kobieta Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: maj 2013 Pierwsze objawy: grudzień 2012 (nagły problem z chodzeniem, nie byłam w stanie przejść 100 m) Przypadki SM w rodzinie: nie Aktualny wskaźnik EDSS: 3 'Codzienne' odczuwalne objawy SM: problemy z chodzeniem (po 30 min muszę usiąść i odpocząć), słabe ręce, hiperaktywny pęcherz Aktualne leki: Kesimpta, Toviaz Aktualne suplementy: wit b12, wit d3, d-mannose Palacz: nie Alkohol: nie Dieta: bezglutenowa, bez laktozy, bez mięsa wieprzowego Sen: wstaję w nocy przeważnie 2 razy. Śpię ze stoperami w uszach Inne choroby przewlekłe oprócz SM: mam zdiagnozowane PCOS, ale to bardziej syndrom niż choroba RE: 'życiorys' SM - MasteR - 07-02-2024 Wiek: 42 Płeć: mężczyzna Oficjalna diagnoza stwardnienia rozsianego: wrzesień 2021 (PPMS) Pierwsze objawy: nie pamiętam miesiąca 2017 ![]() Przypadki SM w rodzinie: nie Aktualny wskaźnik EDSS: 3.5 -> chociaż się z nim nie zgadzam, jakiś zawyżony i nieadekwatny (ale to moje zdanie) 'Codzienne' odczuwalne objawy SM: prawa noga działa 'mechanicznie' w stawie kolanowym, osłabione czucie prawej nogi poniżej kolana, przy stresie i dłuższej aktywności odcina w okolicy podbrzusza powodując gorsze oddychanie (na rowerze mogę powyżej 100km na luzie i te objawy nie występują, a wręcz zanikają) - w lato jak wychodzę rano na dłuższy trip pieszy, to odcina szybko, ale potem w miarę spaceru przechodzi i potem już śmigam jak nowy, pęcherzowe sprawy -> jak mi się chce siku, to raczej muszę siku, ale to wyrywkowo Aktualne leki: Ocrevus Aktualne suplementy: wit d3, wit b12, magnez (sporadycznie, jak sobie przypomnę) Palacz: nie Alkohol: nie Dieta: zbilansowana, jem wszystko Sen: zdarzają się drzemki, w nocy śpię raczej normalnie, z wstawaniem na siku ![]() Inne choroby przewlekłe oprócz SM: bielactwo RE: 'życiorys' SM - Lusia98 - 07-02-2024 Szkoda że nie można dołączyć pkt pierwszy rzut. Neurolog pamiętam że mówił że ZNW rokuje lepiej, ciekawe czy faktycznie tak jest . |