Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html)
+--- Dział: Rzuty i ich leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-34.html)
+--- Wątek: Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? (/thread-11807.html)

Strony: 1 2

Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - Mandzia - 29-10-2024

Witam! Proszę o podanie przez jaki czas najdłużej nie mieliście jakichkolwiek rzutów czy objawów stwardnienia rozsianego? Moje pytanie pochodzi stąd, że jedyny objaw stanowiący podstawę diagnozy  miałam w 2011 roku. Od tego czasu brak jakichkolwiek objawów, zastanawiam się nawet nad tym, czy diagnoza jest prawidłowa. Proszę o odpowiedzi.

RE: Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - Akinom - 29-10-2024

+/- 16 lat.

RE: Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - yasmina - 29-10-2024

5lat

RE: Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - Lusia98 - 29-10-2024

O wow ale super ! Mandzia to na jakiej podstawie postawili Ci diagnozę ? To pewnie bylo PZNW ? Gdzieś kiedyś czytałam że wtedy najdłużej można cieszyć się sprawnoscia. Swoją drogą mój obraz MRI był czysty po pierwszym rzucie i diagnozy nie otrzymałam ale rzuty i objawy miałam często. Objawy -codziennie a rzuty raz na 3 miesiące. Tyle tylko ze nie biegłam wtedy z każdym do neurologa.

RE: Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - Agula123 - 29-10-2024

Ja miałam zapalenie nerwu wzrokowego około 15 lat temu, zrobili mi MRI ( parę nieaktywnych zmian) pobrali płyn do badań ( czysty)- nie postawili diagnozy. Dwa lata temu miałam rzut - drętwienie kończyn dolnych i pyk..diagnoza SM! Czyli można powiedzieć że 13 lat bez rzutu. W trakcie tego całego czau biegałam półmaratony...nawet górskie, ćwiczyłam na siłowni itp.

RE: Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - meso - 24-11-2024

to bardzo długi czas ale to by znaczyło, że wtedy postawili Ci złą diagnozę? masakra, co za zaniedbanie ze strony medyków

RE: Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - SamNieWIem - 16-12-2024

(24-11-2024, 16:27)meso napisał(a): to bardzo długi czas ale to by znaczyło, że wtedy postawili Ci złą diagnozę? masakra, co za zaniedbanie ze strony medyków

w polsce sa dosc ostre kryteria do wlaczenia leczenia SM

RE: Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - MimozaWstydliwa87 - 08-06-2025

Hej, wróciłam do forum i ogólnie tematu SM po 13 latach od ostatniego rzutu..nie jestem w żadnym programie i się nie leczę, rezonans co roku pokazuje nieaktywne zmiany. Jestem totalnie zielona w obecnych metodach leczenia. Widzę, że są osoby które kilkanaście lat nie miały rzutuUśmiech czy wiadomo jak nazywa się ten typ SM?

RE: Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - Akinom - 09-06-2025

Chyba się oficjalnie nie nazywa, a nieoficjalnie to święty spokój, tylko jak po takim czasie nastąpi rzut, to nikt nie kojarzy i nikt nie wie o co chodzi.

RE: Przez jaki najdłuższy czas nie mieliście rzutów? - Lusia98 - 09-06-2025

Akinom chyba są 3 typy SM i właśnie ten najłagodniejszy to rzuty który występują co kilkanaście lat i nawet po 30 latach sprawność jest bardzo dobra.
Ale każdy ma chyba indywidualny, swój własny przebieg SM. Ja pamiętam swoje początki i moje rzuty co 2-3 miesiące, że można by myśleć że będę miała ciężki przebieg. Ale zaopiekowalam się sobą, zwolniłam i jest ok. Grunt to wiedzieć co jest dla Nas dobre