Forum Chorych na stwardnienie rozsiane
Proszę o pomoc - Wersja do druku

+- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum)
+-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html)
+--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html)
+--- Wątek: Proszę o pomoc (/thread-11845.html)

Strony: 1 2 3 4

Proszę o pomoc - Doman123 - 02-01-2025

Witam jestem nowy na tym forum mam 23lata od 5lat mam dziwne objawy zdrowotne zacznę od początku 

Objawy 
-5lat temu naderwałem powrozek który objawiał się bólem ale pobrałem leki 2-3mie i przeszło odrazu po tym czasie wyczułem węzeł chłonny pod rzuchwa później następny i następny zaczęły powiększać się coraz niżej i takie już zostawać w tym momecie mam powiększone węzły chłonne(podrzuchwowe,szyjne,obojczykowe,pachowe,pachwinowe) od 5lat żaden z nich się nie zmienia milem robione usg każdego byłem i zawsze wychodziło ze nie są nowotworowe lekarze obstawiali ze to borelioza lub cos odzwierzęcego dokładnie 3lekarzy w tym jeden hematolog.
-Brak energi nie ważne ile bym spał lub nic nie robił nie mam na nic sił 
-Od 2 lat doszły takie objawy jak np gdy stojąc wyprostuje przed siebie nogę zaczyna się trząść gdy napne biceps trzesie mi się cała ręka mam tak z całym ciałem
-czuje jak by taka sztywność w mięśniach gdy np zrobię jakoś większa trasę samochodem na drugi dziej bolą mnie plecy na dole lub po środku i dwójki gdy więcej pochodzę łydki mi się spinają 
-byłem z tym u lekarza rodzinnego który przestraszył mnie pytając czy ktoś w rodzinie chorował na chorobę neurologiczna skierował mnie do neurologa który mnie odesłał z kwitkiem i powiedział jak węzły powiększone to do hematologa lub onkologa choć widział te mięśnie.
-od 8 do 12 odchyleń w morfologi przez te 5 lat hematolog powiedziała ze tak mogę mieć do starości i stwierdziła ze to cos odzwierzęcego jak na jej doświadczenie.
-miesiąc temu dostałem skierowanie ze szpitala w którym mnie maja mri do innego szpitala na oddział neurologiczny/zakaźny gdyby na neurologicznym nic nie znaleźli bo lekarz z tamtego szpitala powiedziała ze jej to tez bardziej na cos odzwierzęcego wyglada na skierowaniu napisane(borelioza?) lecz na oddział mnie nie przyjęli i odesłali na sor na sorze morfologia i tk o morfologi lekarz powiedział ze są to odchylenia ale tak mogę mieć a tk wporzadku i powiedział ze sm mam sobie z głowy wybić i powiedział ze dla mojego spokoju da mi skierowanie do poradni neurologicznej żeby mi mri zrobili i żebym przestał się martwić sm jutro będę umawial wizytę ? 
Strasznie się boje i proszę was powiecie czy moje objawy przypominają sm ja już nie daje rady nie mogę nawet cieszyć się życiem jak kiedyś myśle ciagle tylko o tym ze to może być to?

Zapomniałem dodać od czasu do czasu skaczą mi mięśnie

RE: Proszę o pomoc - Hamzy - 02-01-2025

Cześć. Anna jestem i od prawie 8 lat z postawioną diagnozą. Napiszę ci tak. Twoje objawy nie muszą wskazywać na SM. Mało charakterystyczne dla SM. Współczuję ci że tyle czekasz na postawienie diagnozy ja nie jestem lekarzem wiec nie będę ci tu nawet wróżyć do ci dolega. Chcę ci tylko dodać odrobinę otuchy. Poczekaj na wizytę e neurologa. Spytaj czy widzi potrzebę skierowania na badania diagnostyczne pod kątem SM. Jakie są jego przypuszczenia gdzie iść i co zbadać jeśli dla niego to na pewno nie SM. Miałeś z morfologii badaną boreliozę? Dobrze zrozumiałam? Jaki wynik? Są przeciwciała? Jak zrobisz mri to się też dużo wyjaśni. Odezwij się na forum co ci powiedział neurologi czy dał skierowanie na badania. Ps diagnostykę SM najlepiej robić podczas pobytu w szpitalu. Nie tylko się wykonuje samo Mri ale robi inne badania.

RE: Proszę o pomoc - Doman123 - 02-01-2025

(02-01-2025, 06:46)Hamzy napisał(a): Cześć. Anna jestem i od prawie 8 lat z postawioną diagnozą. Napiszę ci tak. Twoje objawy nie muszą wskazywać na SM. Mało charakterystyczne dla SM. Współczuję ci że tyle czekasz na postawienie diagnozy ja nie jestem lekarzem wiec nie będę ci tu nawet wróżyć do ci dolega. Chcę ci tylko dodać odrobinę otuchy. Poczekaj na wizytę e neurologa. Spytaj czy widzi potrzebę skierowania na badania diagnostyczne pod kątem SM. Jakie są jego przypuszczenia gdzie iść i co zbadać jeśli dla niego to na pewno nie SM. Miałeś z morfologii badaną boreliozę? Dobrze zrozumiałam? Jaki wynik? Są przeciwciała? Jak zrobisz mri to się też dużo wyjaśni. Odezwij się na forum co ci powiedział neurologi czy dał skierowanie na badania. Ps diagnostykę SM najlepiej robić podczas pobytu w szpitalu. Nie tylko się wykonuje samo Mri ale robi inne badania.

Tak miałem dwa razy skierowanie na badanie przeciw ciał ale po takiej diagnozie ze to borelioza od razu czułem poprawę i chyba z głupoty przekładałem te badania aż ich nie robiłem i znów potem w głowie sm przypominanie lekarza który pytał czy ktoś w mojej rodzinie nie chorował na choroby neurologiczne?

RE: Proszę o pomoc - NovemberRain - 02-01-2025

Bez rezonansu magnetycznego glowy ciężko cokolwiek powiedzieć bo takie objawy mogą mieć milion przyczyn. Jak rozumiem rezonansu glowy nie miałeś robionego ?

RE: Proszę o pomoc - Doman123 - 03-01-2025

(02-01-2025, 19:45)NovemberRain napisał(a): Bez rezonansu magnetycznego glowy ciężko cokolwiek powiedzieć bo takie objawy mogą mieć milion przyczyn. Jak rozumiem rezonansu glowy nie miałeś robionego ?

No niestety nie tylko 2 razy TK na którym jedynie co wyszło to zwapnienie komór szyszynki

(03-01-2025, 00:45)Doman123 napisał(a):
(02-01-2025, 19:45)NovemberRain napisał(a): Bez rezonansu magnetycznego glowy ciężko cokolwiek powiedzieć bo takie objawy mogą mieć milion przyczyn. Jak rozumiem rezonansu glowy nie miałeś robionego ?

No niestety nie tylko 2 razy TK na którym jedynie co wyszło to zwapnienie komór szyszynki

Dodam jeszcze tylko nw czy to ważne że ja te problemy z mięśniami mam od ponad 2 lat bez przerwy przez cała dobe 
Smutny

RE: Proszę o pomoc - Lusia98 - 04-01-2025

Doman a masz predyspozycje genetyczne do SM, że tak się przejmujesz tymi słowami lekarza ? Jeśli wyszła borelioza dodatnie to też chyba lekarze powinni najpierw podać Ci antybiotyk. Nie widzę u Ciebie konkretnego rzutu więc nie wygląda na SM

RE: Proszę o pomoc - Doman123 - 04-01-2025

(04-01-2025, 16:08)Lusia98 napisał(a): Doman a masz predyspozycje genetyczne do SM, że tak się przejmujesz tymi słowami lekarza ? Jeśli wyszła borelioza dodatnie to też chyba lekarze powinni najpierw podać Ci antybiotyk. Nie widzę u Ciebie konkretnego rzutu więc nie wygląda na SM

I tu włąsnie moja głupota bo inaczej tego nazwac nie moge nie robiłem badan pod kontem boreliozy.Nikt u mnie w rodzinie nie chorował na chorobe neurologiczna wizyte u neurologa mam za miesiac

RE: Proszę o pomoc - yasmina - 04-01-2025

Doman, usunęłam Twoje 3 wątki, które były powielone.
----------------------------------------------------------------------------------
A w temacie dziedziczenia skłonności do chorób neurologicznych - u mnie lekarz też na pierwszej wizycie spytał o to i...ja mam, a u mnie w rodzinie nikt nie miał.

RE: Proszę o pomoc - JMonika79 - 04-01-2025

Hejka, chyba za bardzo sie nakrecasz na sm,
Zastanawiajace dla mnie jest tez to że lekarze powtarzaja Ci ze to odzwierzece, no ale co odwzierzece? Na Jakies badania kierują ? Borelioza potwierdzona / wykluczona ?
Chyba nie bardzo rozumiem
No I to że w rodzinie nie ma chorob neurologicznych tez niczego nie wyklucza niestety, pozdrawiam

RE: Proszę o pomoc - Doman123 - 05-01-2025

(04-01-2025, 22:22)JMonika79 napisał(a): Hejka, chyba za bardzo sie nakrecasz na sm, 
Zastanawiajace dla mnie jest tez to że lekarze powtarzaja Ci ze to odzwierzece, no ale co odwzierzece?  Na Jakies badania kierują ? Borelioza potwierdzona / wykluczona ?
Chyba nie bardzo rozumiem
No I to że w rodzinie nie ma chorob neurologicznych tez niczego nie wyklucza niestety,  pozdrawiam

Miałem 2 razy skierowania na borelioze ale nie poszedłem przez tego lekarza który mówił żę to moze byc sm.
Tak 3 lekarzy którzy mówili(odzwierzece) mieli na mysli borelioze.
Nawet w szpitalu lekarz powiedział że bardzeije mu to wygląda na borelioze niż na stwardnienei bo nie słyszał żeby przy sm były wszystkie wezły powiekszone ja pamietam kleszcza 15lat temu ale lekarze mówią że nawet i po 20 borelioza może sie uaktywnic nw czy to prawda boje sie strasznei tego sm mam skierowanei do poradni neuro termin mam za miesiac i na oddział zakazny gdyby wizyta i badania u neuro nic nie wykryły