![]() |
|
Objawy - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Objawy (/thread-11852.html) Strony:
1
2
|
Objawy - p_aleksandra - 08-01-2025 Witam, Zacznę od tego, że nie poszukuję “diagnozy”, wiem że od tego są lekarze. Obecnie mam 23 lata. W wieku 13-14 lat miałam wypadek na rowerze, uderzyłam z całymi impetem w kamienny słupek od ogrodzenia, niestety rodzice nie zabrali mnie wtedy na żadne badania, opuchlizna jakoś zeszła, został tylko lekko skrzywiony nos. Tym wypadkiem tłumaczyłam sobie później dużo dziwnych rzeczy. W wieku 16 lat zaczęłam chodzić w okularach, chwilę później w prawym oku miałam zamazane widzenie i ból gałki, byłam u okulisty, nie pamiętam co stwierdził ale do neurologa mnie nie skierował, teraz zastanawiam się czy mogło być to zapalenie nerwu wzrokowego, miałam w tym okresie bóle głowy, które po założeniu okładów minęły. Okulary dobierane miałam w centrum zdrowia dziecka, gdzie miałam podejrzenie uniesienie nerwu wzrokowego, zrobiono mi OCT- było dobre. Potem cały czas to prawe oko dawało dziwne wrażenie. W roku 2022 poczułam się bardzo źle, codzinie bolała mnie głowa, w dzień spać, w nocy nie mogłam zasnąć. Wtedy zaczęłam szukać, po przyjęciu d3 odzyskałam energię. Towarzyszył mi wtedy ogromny stres, dużo schudłam, przez co utraciłam okres. W tamtym okresie pojawiło się też kręcenie w głowie, takie otępienie, odrealnienie, byłam na badaniu błędnika wyszedł lekki ubytek. To odrealnienie trwało jakieś 1,5 roku, nie wiem jak to sie stało ale przeszło samo (podejrzewam mniej ruchu, bo zazwyczaj wtedy się pojawia). W tamym okresie miałam również ogromne parcie na mocz, nie byłam w stanie go kontrolować, minęło to po odzyskaniu okresu. Dodatkowo zaczęły się problemy z prawą nogą, często się o nią potykałam, obecnie mnie cały czas mrowi prawa stopa, bardzo szybko się męczy podczas ruchu i jest taka “dziwna” jak by drżała, chociaż tak nie jest. Cały czas mam również wrażenie bardzo lekkiego zdrętwienia prawego policzka, szczególnie gdy nie mam okularów. Kiedy są niskie temperatury cały czas mam deszcze w całym ciele. Fakt, miałam kiedyś niski poziom b12 i przestałam to kontrolować regularnie. Lekarze- w tym neurolog mówią że to wszystko z głowy, na pewno nie żadna choroba. Dostałam jednak skierowanie na rezonans magnetyczny głowy, który będzie dopiero 15 lutego. Nie wiem co będzie dalej, muszę przyznać że się całą sytuacją bardzo stresuje, a najbardziej tym że czuję się dziwnie, a nikt nie bierze tego poważnie. Życzę wszystkim bardzo dużo zdrowia i sił. RE: Objawy - Edi244 - 08-01-2025 Cześć, z tego co opisałaś to, faktycznie można coś podpiąć pod sm, ale z drugiej strony jest masa chorób, które są bardzo podobne. Rozstrzygającym w tej kwestii powinien być po części MR . Mam parcia naglące i jakby mi lekarz powiedział, że coś mi na głowę siadło i dlatego tak mi się robi to bym chyba wyszła. Podobnie w innych kwestiach. Nie poddawaj się tylko szukaj przyczyn, walcz o swoje zdrowie a co za tym stoi komfort swojego życia. Pozdrawiam RE: Objawy - Konga - 09-01-2025 Jak byłam w szpitalu to często pojawiały się historie osób u których lekarze lekceważyli objawy. Nie piszę tego po to, żeby jakoś straszyć tylko jak wiemy że coś z nami nie tak to szukać odpowiedzi. Na pewno w Twoim przypadku wynik rezonansu powinien coś podpowiedzieć. Może jednak skontrolować poziom witamin czy żelaza. I tak jak Edi244 uważam, że trochę pasuje na SM, ale może być zupełnie co innego. Jasne jakieś objawy mogą się pojawić z tak zwane "głowy", ale z tym też można jakoś pracować. Objawy psychosomatyczne to także objawy. Rób badania, możesz spróbować udać się do innego lekarza i zobaczyć co on na to. Rozumiem, że niewiadoma jest stresująca, ale bez kolejnych badań niewiele można sprawdzić. Życzę, żebyś trafiła na dobrych specjalistów.
RE: Objawy - agica - 09-01-2025 Hej, mnie zbywano przez dwa lata i wszystkie rzuty drętwienie kilku tygodniowe kończyn oraz silne kilku dniowe zawroty głowy diagnozowano jako objaw nerwów i słabej kondycji psychicznej. To były rzuty, które wykluczały z codziennego funkcjonowania i pracy. W rezonansie, który miałam opisano dwie zmiany jako niedokrwienne (a ja sobie wmawiałam, że to powstało na skutek upadku w dzieciństwie na metalowy zaczep przyczepy w rolnictwie rodziców). Po dwóch latach lekarka potraktowała mnie poważnie, a zmiany które na początku opisano określiła jako błędnie zdiagnozowane, już na początku było wiadomo skąd pochodzą. Jestem pod opieką tej dr do dziś, właśnie zmieniliśmy niedawno lek, jest moim aniołem. Pamiętaj, żeby się nie poddawać i szukać trafnej diagnozy, to podstawa żeby zacząć trafnie działać. Powodzenia i dużo wytrwałości Ci życzę, ale nie zadręczaj się, na niektóre rzeczy nie mamy wpływu, ale zawsze możemy walczyć. RE: Objawy - p_aleksandra - 16-01-2025 Udało mi się dostać wcześniej na badanie rezonansu, otrzymałam wyniki, wygląda na to że wszytko ok, czy to jest podstawa, aby wykluczyć SM ? W międzyczasie byłam też u innego neurologa, Pani doktor powiedziała, że jeżeli rezonans wyjdzie dobrze powinnam sprawdzić tężyczke. Mówiła też o wzrokowych potencjałach wywołanych. Czy ktoś z was miał to badanie ? Warto je wykonać ? Ceny są dosyć wysokie. Dziwi mnie też że na NFZ uzyskałam wynik rezonansu w przeciągu mniej niż 24h. Oto opis badania: Urządzenie: GE MEDICAL SYSTEMS, model: Signa HDxt, cewka: 8HRBRAIN. Serie: COR T1 BRAVO MPR, Ax T2, Ax T2 FLAIR, +C Ax T1, SAG T1 BRAVO MPR, Ax 3D T2, ADC (10^-6 mm/s), Ax DWI b1000, SAG T1 BRAVO MPR, Ax 3D T2*, +C Cor 3D T1, MultiPlanar Reconstruction (MPR) Ob_Ax_S -> I_Average_sp:1.2_th:, FILT_PHA: Ax 3D T2*, Ax 3D T1. Dane kliniczne: Uczucie niepewności w zakresie równowagi, w wywiadzie bóle głowy. Opis badania: Mózgowie bez zmian ogniskowych, bez obszarów patologicznej restrykcji dyfuzji, bez obszarów nieprawidłowego wzmocnienia po podaniu środka kontrastującego. Układ komorowy nieposzerzony. Rezerwa płynowa przymózgowa zachowana. Kąty mostowo-móżdżkowe bez nieprawidłowości. Hipoplastyczny odcinek V4 lewej tętnicy kręgowej - odmiana anatomiczna. Wnioski: Obraz MR mózgowia bez nieprawidłowości. RE: Objawy - Lusia98 - 18-01-2025 Przedyskutuj rezonans z neurolog najlepiej. U mnie był wynik po 1h do odbioru. Także bez nieprawidłowości w obrazie MRI. Z tym że ja miałam rzut bardzo widoczny dla neurologów zapalenie nerwu trójdzielnego. Każdy następny rzut tzn mrowienia czy szumy uszne kwitowali " że zmyślam" RE: Objawy - p_aleksandra - 18-01-2025 (18-01-2025, 15:17)Lusia98 napisał(a): Przedyskutuj rezonans z neurolog najlepiej. U mnie był wynik po 1h do odbioru. Także bez nieprawidłowości w obrazie MRI. Z tym że ja miałam rzut bardzo widoczny dla neurologów zapalenie nerwu trójdzielnego. Każdy następny rzut tzn mrowienia czy szumy uszne kwitowali " że zmyślam" Tak, na pewno pokażę Pan doktor swój rezonans. Straznie to frustrujące, wiadomo, że chcę koniecznie, żeby okazało się że jestem chora, z drugiej strony, ciągle mnie to zastanawia jakim cudem nic nie wyszło w głowie. Błąd osoby opisującej badanie? To oczekiwanie jest męczące, nie mówiąc już o kosztach tych wszystkich h wizyt i badań. Z czego wynikła twój poprawny wynik, błąd radiologa? W tym momencie nie miałam czegoś co uważałbym za rzut, badania robię ze względu na dziwne objawy pojawiacie się przez lata, czy faktycznie żaden z nich nie zostawił po sobie śladu? Żałuję że nie miałam rezonansu rdzenia, ale lekarz nie zalecił więc dałam sobie spokój i spodziewałam się że w głowie i tak się coś pojawi. RE: Objawy - yasmina - 18-01-2025 Takie błędy są niedopuszczalne. Po MRI głowy zadzwonił do mnie radiolog/nie miał prawa / i poinformował mnie, że mam guza mózgu i mam się natychmiast zgłosić do neuro...
RE: Objawy - pkw - 19-01-2025 Ja miałem badanie VEP, dostałem skierowanie od okulisty. Z tego co pamiętam to wyszło mi nieprawidłowe przewodnictwo po jednej stronie. Być może warto, może pomoże popchnąć sprawy do przodu. Zapewne warto zapytać o skierowanie na badanie. Co do MRI to trochę mam wrażenie, że badanie badaniu nie równe. RE: Objawy - Tosiia - 20-01-2025 p_aleksandra bledy sie zdarzaja jednak u mnie raczej w druga strone - radiolog zrobil 'kopiuj wklej' (prawdopodobnie od innego pacjenta) i mi dodal zmiany w opisie, ktorych nie bylo. Nie sugeruje ze masz SM, ale moje SM zaczelo sie od zmian w szyi, potem w odcinku piersiowym a dopiero po paru latach pierwsza zmiana w glowie. U Ciebie tez moze cos sie dziac na poziomie rdzenia kregowego (niekoniecznie SM) dlatego bym zrobila dalsze rezonanse. |