![]() |
|
Hej,cześć i czołem! :) - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Ogólne (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-1.html) +--- Dział: Przedstaw się (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-4.html) +--- Wątek: Hej,cześć i czołem! :) (/thread-11867.html) |
Hej,cześć i czołem! :) - Krzysiu95 - 12-02-2025 Witam jeszcze raz! Mam 29 lat (jeszcze?) U mnie zaczęło się gdzieś w wakacje poprzedniego roku,mrowienie problem z poruszaniem sie i ból pleców,myślałem rwa kulszowa podstawowe ćwiczenia i jakoś puściło. W wrześniu zaczęła mrowieć ręka,myślałem że cieśni nadgarstka,lekarz i skierowanie do neurologa.Minął z tydzień i po 200 metrach zacząłem chodzić jak nawalony za przeproszeniem. Neurolog dał mi wtedy egzyste (300tka- nie polecam) lecz neurolożka się rozchorowała a nic się nie zmienia. Zmieniłem neurologa a ten po wstepnych badaniach automatycznie skierowanie do szpitala.Rezonans głowy i odcinka szyjnego,i pomimo zadnych informacji od razu dostałem kroplowke solu medrolu. Zaczlem czytac wogole co to jest i ze tak powiem pierw sam sie dowiedzialem ze SM a pozniej potwierdzili to lekarze. Dostalem sie do programu i czekam na podanie ocrevusa. Tak szczerze to jedyne co sie lekarza zapytalem jak z plodnoscia ? Po pierwszym szoku (lekarz ktory mi potwierdził nie mial za grosz empatii) nastepni lekarze z oddzialu nie powiem super podejscie probowali poprawic humor wytlumaczyli lecz moze to glupio zabrzmi szukalem jakie plusy z tej choroby wynikaja ? Na ta chwile problemy z nogami wrocily,co chwile oproznianie pecherza i niekiedy pisk w uchu. Lecz mysle ze ludzie maja gorszy schorzenia wiec zalamywac sie nie zalamuje ? RE: Hej,cześć i czołem! :) - fruu - 12-02-2025 Cześć, podoba mi się twoje ostatnie zdanie. Też tak uważam. Mówię, że... mogło mnie gorzej trafić :-) Trzymaj się ciepło RE: Hej,cześć i czołem! :) - Akinom - 12-02-2025 I brawo Ty. Nie ma się co załamywać tylko ciagnac ten wózek. No bo jakie masz wyjście? Fajnie, że do nas dołączyłeś. Witaj w klubie SM :-) RE: Hej,cześć i czołem! :) - Konga - 13-02-2025 Ja tam trochę plusów SM widzę. Zaczęłam bardziej dbać o siebie (no dobra ostatni tydzień nie do końca mi wychodzi). W takim sensie, że czasem trzeba odpocząć, spać odpowiednio długo, starać się utrzymać aktywność fizyczną, mieć wyrozumiałych znajomych i stać się bardziej wyrozumiałym dla siebie. Oczywiście mam gorsze dni, ale to też normalne. Dobrze, że w miarę szybko ktoś się Tobą zajął.Piski i szumy w uszach czasem mi się pojawiają, jak jestem zbyt zmęczona. A jeśli chodzi o częste wizyty w toalecie to mi się tak zrobiło przez SM, ale może warto iść do urologa. Miałam badanie urodynamiczne - niezbyt przyjemne, ale dowiedziałam się, że mam jakieś nieprawidłowości i są na to leki, żeby było lepiej. RE: Hej,cześć i czołem! :) - Lusia98 - 13-02-2025 Super nastawienie. Tak trzymać. Z SM da się żyć całkiem fajnie. Człowiek docenia to co ma. Masz rację są gorsze choroby! Najwięcej zależy od Nas samych. Konga dokładnie- jak się dba o siebie, pamięta o aktywności fizycznej to jest całkiem spoko i żyje się normalnie. RE: Hej,cześć i czołem! :) - Krzysiu95 - 13-02-2025 Ooo o o o! Mi zaczęło piszczeć w jednym uchui jakbym wysokich dźwięków na tym uchu nie słyszał… Co do aktywności- na tą chwilę mam tak wysprzątane mieszkanie… Oczywiście wyjscia z psami na tyle na ile mi ciało na ta chwile pozwala ![]() Polubiłem się z pyłkiem pszczelim na ta chwile ? A że sie nie forsować - probuje to pojac ale potem uznaje ze trzeba szafki w kuchni przemyc . . . Urolog widzi ze wszystko w normie(badania tez robilem w tym kierunku) Co do choroby- nie umre z tego powodu wiec ze tak powiem po mnie to splynelo,przyjmowac leki dbac o to co sie je o tyle! A lekarze sie potem smiali bo mo tlumaczyli zeby sie nie zalamywac etc. A ja ucieszony ze bede całkowicie niezdolny do sluzby,ze moze stopien mi przyznaja. Moze z tym alurat przeginam lecz jak ktos cos ode mnie chce a ja nie mam ochoty na to to mowie ze choroba daje o sobie znac RE: Hej,cześć i czołem! :) - Akinom - 13-02-2025 Krzysiu i tak trzymaj!!! Bardzo mi się podoba Twoje podejście :-) RE: Hej,cześć i czołem! :) - Krzysiu95 - 13-02-2025 No wiesz,mojej narzeczonej też się to podoba… ? |