![]() |
|
Czy to stwardnienie rozsiane? - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Czy to stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-6.html) +--- Dział: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Czy to stwardnienie rozsiane? (/thread-11874.html) Strony:
1
2
|
Czy to stwardnienie rozsiane? - Anonimowo - 27-02-2025 Witam, proszę was serdecznie o pomoc, otrzymałam wynik z rezonansu głowy i jestem przerażona. W istocie białej okołokomorowo i podkomorowo widoczne nieliczne zmiany (4zmiany) ogniska o śr. do 4mm o wysokim sygnale w T2 i TIRM bez wzmocnienia kontrastowego - odp. najp. zmianom demielinizacyjnym. Do kontroli i dalszej diagnostyki. Podnamiotowo zmian nie stwierdza się. Poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych i obszarów patologicznego wzmocnienia kontrastowego oraz bez restrykcji dyfuzji. Układ komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony, nieuciśnięty. Przestrzenie płynowe przymózgowe w normie. RE: Czy to stwardnienie rozsiane? - yasmina - 28-02-2025 Wyraz "najprawdopodobniej" jest plusem i nie masz zmian ogniskowych, ale musisz poczekać na wizytę u lekarza. RE: Czy to stwardnienie rozsiane? - Anonimowo - 01-03-2025 Czyli jest szansa, że to może być stwardnienie ? RE: Czy to stwardnienie rozsiane? - Tosiia - 01-03-2025 (01-03-2025, 09:16)Anonimowo napisał(a): Czyli jest szansa, że to może być stwardnienie ? tak jest z racji ze jest mowa o zmianach demielinizacyjnych ale poczekaj na wizyte u lekarza, bo opisy radiologiczne czasami nie sa w 100 % wiarygodne. Zreszta jest napisane NAJPRAWDOPODOBNIEJ zmiany demielinizacyjne. RE: Czy to stwardnienie rozsiane? - Anonimowo - 01-03-2025 Jestem przerażona RE: Czy to stwardnienie rozsiane? - NovemberRain - 01-03-2025 Przecież oczywiste jest że nikt to na forum nie potwierdzi Ci diagnozy ani nie wykluczy choroby. Pewnie przy takim opisie Sm jest możliwe jak i wiele innych możliwości. W tym taka, że nic ci nie jest. Zresztą sam opis rezonansu to za mało, nie piszesz nic o objawach i dlaczego w ogóle rezonans głowy był wykonywany?? RE: Czy to stwardnienie rozsiane? - Anonimowo - 01-03-2025 (01-03-2025, 15:06)NovemberRain napisał(a): Przecież oczywiste jest że nikt to na forum nie potwierdzi Ci diagnozy ani nie wykluczy choroby. Pewnie przy takim opisie Sm jest możliwe jak i wiele innych możliwości. W tym taka, że nic ci nie jest. Zresztą sam opis rezonansu to za mało, nie piszesz nic o objawach i dlaczego w ogóle rezonans głowy był wykonywany?? Rezonans był wykonywany z powodu zawrotów głowy, szumów usznych, otępienia. Nie mam typowych objawów sm RE: Czy to stwardnienie rozsiane? - Lusia98 - 01-03-2025 Anonimowo. A jakie wg Ciebie są typowe objawy SM ? Zmiany mogą być umiejscowione w głowie lub w rdzeniu. Poczekaj lepiej na wizytę u lekarza, a zanim to nastąpi wyjdź na długi spacer i uspokój się najlepiej
RE: Czy to stwardnienie rozsiane? - Anonimowo - 01-03-2025 Czytałam o różnych objawach, jedyne jakie na ten moment mam to mrowienie w rękach i nogach. Nie potrafię się uspokoić i myśl, że zrozumie mnie każdy kto był kiedyś w tej samej sytuacji co ja obecnie. RE: Czy to stwardnienie rozsiane? - Lusia98 - 01-03-2025 Tak możliwe że też to uszkodzenie błędnika bo wiem że mnie neurolog wysłał i pytano mnie czy właśnie mam szumy lub zawroty głowy. Ja tego nie miałam więc też nie rozumiałam po co tam jestem ale pewnie żeby wykluczyć inne choroby. |