![]() |
|
Ocrevus w formie zastrzyku - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-11.html) +--- Wątek: Ocrevus w formie zastrzyku (/thread-11876.html) Strony:
1
2
|
Ocrevus w formie zastrzyku - Krzysiu95 - 05-03-2025 Witam witam i o zdrowie pytam ? Dziś przy podaniu Ocrevusa Pani oddziałowa poinformowała że jest już forma wstrzyknięcia podskórnego (całe 8 minut i po temacie ?).Ktoś coś więcej słyszał na ten temat? RE: Ocrevus w formie zastrzyku - Henio92 - 05-03-2025 Ja jak miałem podawane 2x300 to jedna dawka 2,5h i po pierwszej zostałem dobę na obserwacji a w czerwcu jadę na pełna dawkę RE: Ocrevus w formie zastrzyku - Agula123 - 05-03-2025 A jak się czujecie po tym leku? RE: Ocrevus w formie zastrzyku - Krzysiu95 - 05-03-2025 U mnie zero skutków ubocznych Nie licze obolałych nóg bo na ta chwile to duzo dzisiaj poczłapałem ![]() (05-03-2025, 20:14)Henio92 napisał(a): Ja jak miałem podawane 2x300 to jedna dawka 2,5h i po pierwszej zostałem dobę na obserwacji a w czerwcu jadę na pełna dawkę To tez zalezy od osoby,podczas podania jak i po to nic a nic sie nie dzialo,cisnienie ksiazkowe brak jakichkolwiek oznak bym cos przyjmował nawet,Panie ubłagałem bym w sumie po 10 minutach od podania już wyszedł ale same widziały że w mym przypadku nie ma sensu tam siedziec czy zostawiać na noc RE: Ocrevus w formie zastrzyku - Agula123 - 27-12-2025 Czytałam że ten lek ma bardzo dużą skuteczność w sm, jakie jest wasze zdanie na ten temat? Ten lek jest poddawany tylko i wyłącznie w II linii? RE: Ocrevus w formie zastrzyku - Krzysiu95 - 01-01-2026 (27-12-2025, 14:19)Agula123 napisał(a): Czytałam że ten lek ma bardzo dużą skuteczność w sm, jakie jest wasze zdanie na ten temat? Lek już jest podawany w 1 linii, na formę "zastrzyku" mogą liczyć tylko osoby z rzutowo-reemisyjną odmianą i nowo zdiagnozowani (info od pielegniarek) RE: Ocrevus w formie zastrzyku - Agula123 - 06-02-2026 (01-01-2026, 13:23)Krzysiu95 napisał(a):(27-12-2025, 14:19)Agula123 napisał(a): Czytałam że ten lek ma bardzo dużą skuteczność w sm, jakie jest wasze zdanie na ten temat? Ja na chwilę obecną przyjmuje zeposia i chciałbym aby mi zmieni ten lek na Ocrevus. W marcu mam kontrolne MRI zobaczymy co z tego będzie. Mam ogólnie dużo dziwnych objawów i nie wiem czy lek nie działa czy pomimo stosowania leku mogę mieć takie objawy i to normalne. A tak ogólnie zastanawiam się czy ilość objawów wpływa na rozwój choroby...tzn pogorszeniem. Myślę że to nie są rzuty bo nigdy nie trwają ciągiem ponad 24 h. Tylko trzyma np. przez 2-3 godziny i puszcza za chwilę znowu złapie i znowu puszcza itp RE: Ocrevus w formie zastrzyku - Krzysiu95 - 06-02-2026 (06-02-2026, 09:54)Agula123 napisał(a):(01-01-2026, 13:23)Krzysiu95 napisał(a):(27-12-2025, 14:19)Agula123 napisał(a): Czytałam że ten lek ma bardzo dużą skuteczność w sm, jakie jest wasze zdanie na ten temat? Ja żę tak powiem pogodziłem się z tym że no poprzednich szkód już mi lek nie cofnie,pasuje mi to ze raz na pol roku ide na zastrzyk i tyle co musze pamietac,w marcu mam MRI robione to sie dowiem czy cos sie cofnelo czy nie
RE: Ocrevus w formie zastrzyku - lessero - 06-02-2026 Cytat:Ja żę tak powiem pogodziłem się z tym że no poprzednich szkód już mi lek nie cofnie Program lekowy nie, ale... Teoria niepełnosprawności w SM: po wyczerpaniu możliwości i zdolności organizmu do remielinizacji [na skutek wyczerpania dostępnych składników budulcowych lub na skutek niewydolności oligodendlocytów lub na skutek hamującego działania mikrogleju w stanie zapalnym] organizm zabezpiecza odsłonięte włókna nerwowe tkanką bliznowatą [sclerosis]. Powstała blizna tak szczelnie otacza zdemielinizowane włókno, że uniemożliwia dopływ składników odżywczych i tlenu. Prowadzi to do neurodegeneracji. Cytat:Cel: Dr Klenner uważał, że stwardnienie rozsiane może być związane z niedoborami składników odżywczych oraz zaburzeniami krążenia, które prowadzą do niedotlenienia tkanki nerwowej. Wprowadzenie wazodylatacji miało na celu zwiększenie przepływu krwi do mózgu i rdzenia kręgowego, co teoretycznie mogłoby wspomóc regenerację osłonek mielinowych. Książka "Niacyna w leczeniu" Jest w PDF na chomiku Cytat:Zdaniem naukowców z Harvard Medical School, to właśnie on „w ogromnej mierze zapobiega Inna niedoceniana pomoc w przypadku chorób niedokrwiennych to hirudoterapia. Cytat:Hirudoterapia (leczenie pijawkami) Dwie metody, hirudoterapia i wazodylatacja, pomagają tworzenie nowych mikrokapilar w strukturze blizny i ponowne odżywianie uszkodzonych komórek nerwowych. RE: Ocrevus w formie zastrzyku - Krzysiu95 - 06-02-2026 Dziękuję za informację,u mnie problem tkwi w tym że przez lata nie było to u mnie leczone to jedno a dwa że każdy przypadek jest inny
|