![]() |
|
Czy ten koszmar się kiedyś skończy? - Wersja do druku +- Forum Chorych na stwardnienie rozsiane (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum) +-- Dział: Leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-10.html) +--- Dział: Rzuty i ich leczenie (https://www.stwardnienierozsiane.info/forum/forum-34.html) +--- Wątek: Czy ten koszmar się kiedyś skończy? (/thread-11954.html) |
Czy ten koszmar się kiedyś skończy? - Maniek93 - 16-08-2025 Witajcie, jestem Mariusz, pochodzę z Łodzi, choruję na SM od 2018 roku (lekki niedowład prawej nogi, minął po 3 wlewach sterydów). Długo leczyłem się Aubagio i było OK, bez zmian w MRI. Niestety w grudniu 2024 miałem rzut (znów niedowład prawej nogi, teraz do tego ręki). W szpitalu podali mi 5x solu, ale tym razem nie było tak łatwo. Sprawność wróciła dopiero w kwietniu, a do czerwca borykałem się jeszcze z różnymi objawami czuciowymi po tej stronie. Po rzucie dr prowadząca przełączyła mi lek na Ocrevus, jednak chyba nie był to dobry wybór, bo początek lipca to kolejny rzut, niedowład ręki lewej połączony z silnym mrowieniem. Znowu dostałem 5x solu, ale już bez żadnej poprawy. Mija już ponad miesiąc, a jedyne co się zmieniło to mrowienie jest trochę lżejsze. Przyznam, już nie daję rady. Ciągle szpital w tym roku. Czy jest szansa, że to się jeszcze poprawi? Ile to może trwać? RE: Czy ten koszmar się kiedyś skończy? - Krzysiu95 - 16-08-2025 Zawsze jest szansa!Grunt to być dobrej myśli,serio.Niektórym zajmuje do tygodnie a innym miesiące RE: Czy ten koszmar się kiedyś skończy? - maciekpalestyna - 17-08-2025 (16-08-2025, 17:37)Maniek93 napisał(a): Witajcie, jestem Mariusz, pochodzę z Łodzi, choruję na SM od 2018 roku (lekki niedowład prawej nogi, minął po 3 wlewach sterydów). Długo leczyłem się Aubagio i było OK, bez zmian w MRI. Niestety w grudniu 2024 miałem rzut (znów niedowład prawej nogi, teraz do tego ręki). W szpitalu podali mi 5x solu, ale tym razem nie było tak łatwo. Sprawność wróciła dopiero w kwietniu, a do czerwca borykałem się jeszcze z różnymi objawami czuciowymi po tej stronie. Po rzucie dr prowadząca przełączyła mi lek na Ocrevus, jednak chyba nie był to dobry wybór, bo początek lipca to kolejny rzut, niedowład ręki lewej połączony z silnym mrowieniem. Znowu dostałem 5x solu, ale już bez żadnej poprawy. Mija już ponad miesiąc, a jedyne co się zmieniło to mrowienie jest trochę lżejsze. Przyznam, już nie daję rady. Ciągle szpital w tym roku. Czy jest szansa, że to się jeszcze poprawi? Ile to może trwać? RE: Czy ten koszmar się kiedyś skończy? - Zuzia.K98 - 23-09-2025 Po tak silnych rzutach poprawa często jest stopniowa i może trwać tygodnie, a czasem nawet miesiące, zwłaszcza jeśli niedowład był głęboki; niestety nie da się przewidzieć dokładnego czasu, bo każdy organizm reaguje inaczej. Najważniejsze teraz to kontynuować rehabilitację, zgłaszać neurologowi każdy objaw i pilnować, by leczenie lekami modyfikującymi przebieg choroby było dobrze dobrane – czasem trzeba zmienić strategię, jeśli jeden lek nie działa. ___________________________________ Link do reklamy usunęłam |